Вітаміни

Ах, ці багатоликі омеги

Сьогодні нам з вами чекає дуже серйозна розаговір про ОМЕГА поліненасичених жирних кислотах, а точніше про їх різноманітності.Омега-3, омега-6 і омега-9 — всі ці типи природних ненасичених жирів, які більшість експертів в області здорового харчування вважають значно корисніше, ніж насичені жири.ОМЕГА 3В ОРГАНІЗМІ НЕ ВИРОБЛЯЄТЬСЯ.

Існує три основних види омега-3 жирних кислот:🍀альфа-ліноленова кислота (ALA),🍀ейкозапентаєнова кислота (EPA)🍀докозагексаєнова кислота (DHA).ВИРОБНИКИ ПОЗНАЧАЮТЬ ЦІ КИСЛОТИ АБРЕВІАТУРАМИ (EPA/DHA/ALA) НА БАНКАХ, ТОМУ РАДЖУ ЇХ ЗАПАМ’ЯТАТИ АБО ЗАПИСАТИ.Корисні ЕФЕКТИ ОМЕГА 3:Прискорення метаболизмаУвеличение чутливості до інсуліну (профілактика діабету)Зменшення в’язкості кровиПовышение загального тонусу организмаУменьшение вираженості запальних реакцийУлучшение стану суглобових хрящейУлучшение функції головного мозку і підняття настроенияУсиление синтезу колагену шкірою, її м’якість і сияниеНормализация продукції статевих гормоновПодавляют негативні ефекти кортизолу (гормону стресу)Захищають судини від атеросклерозаГде містяться ОМЕГА 3:🍀У всіх сортах жирної риби🍀В рослинних не рафінованих олії холодного віджиму🍀В деяких горіхах та насінні (волоські горіхи і насіння льону)Однак, слід зазначити, що майже вся червона риба зараз вирощується на рибних фермах, де для швидкого набору корм йде з обов’язковим додаванням зерна і малим кількості водоростей.

Тому Омега 3 накопичується менше і жир таких риб більше схожий на тваринний.На штучних фермах не можна виростити оселедець, мойву, кільку і скумбрію. Їм і треба віддавати перевагу.

🍀Як говорить Росспоживнагляд, потреба дорослих у ОМЕГА 3 становить 0,8-1,6 г/добу. І це – МІНІМАЛЬНІ ПОТРЕБИ. Щоб отримати таку дозу, ви повинні включати в свій раціон жирну рибу мінімум 3 рази в тиждень.

🍀Якщо ви віддаєте перевагу добавки ОМЕГА 3, то дивіться, щоб сума всіх не насичених жирних кислот на банку була не менше, ніж 750 одиниць (підсумуйте дози ALA/ЕРА/DHA зазначені в складі)Уффф, з ОМЕГА 3 розібралися, приступимо до інших ОМЕГА…

запам’ятаєте – крім ОМЕГА 3 жодних омега більше брати не треба, вони не несуть ніякої користі!ОМЕГА-6 жирні кислотыНЕ СИНТЕЗУЄТЬСЯ В ОРГАНИЗМЕКазалось б все омеги однаково корисні. А ось і ні, і яскравий тому приклад ОМЕГА-6 (олія, жирне м’ясо, рапсова олія, крім інші горіхи волоські).🍀При надлишку посилюють процеси запалення🍀 Повинні споживатися в певних пропорціях з ОМЕГА 3 (від 1:1 до 4:1)🍀ми НЕ ВІДЧУВАЄМО їх нестачі, МИ ВІДЧУВАЄМО ЇХ ПЕРЕБІР🍀Соняшникова і кукурудзяна олія взагалі не містять омега-3 жири, але зате омега-6 в них занадто багато.

🍀 Горіхи і насіння є хорошими джерелами ПНЖК, але тільки ОМЕГА 6🍀Якщо ви подивитеся порівняльні таблиці вмісту жирів омега в горіхах, то побачите, що ОМЕГА 3 в них містяться в незначній кількості.🍀В останні 100-150 років кількість ОМЕГА-6 в дієті значно зросла завдяки вживання в їжу рослинних олій, таких як кукурудзяна та соняшникова🍀Споживання риби і морських продуктів, багатих омега-3 жирами, значно скоротилося.🍀 У сучасній західній дієті співвідношення омега-6 до омега-3 знаходиться в межах 10-30:1, замість необхідних 1-4:1.

ОМЕГА 9СИНТЕЗИРУЕТСЯ В ОРГАНІЗМІ В ДОСТАТНІЙ КІЛЬКОСТІ, ДОДАТКОВИЙ ПРИЙОМ НЕ ПОТРІБНО🍀Навіть якщо їх споживання буде нікчемно мало, ваш організм не зазнає дефіциту з цього приводу.🍀Отримати омега-9 можна з ріпакової і соняшникової олій, мигдалю і авокадо.🍀До речі, оливкова олія теж містить кислоти омега, але вам буде корисно знати, що це в основному омега-9 і лише невелика кількість омега-3.

Уфф.. Було складно, але сподіваюся, ви зрозуміли, що не всі ОМЕГИ однаково корисні і не потрібно вестися на рекламу, купуючи ОМЕГА 3-6-9Самые корисні жири за ОМЕГА 3:🍀Риб’ячий жир🍀Лляне масло🍀Рижієва олія🍀Масло волоського горіха🍀Конопляне маслоНиже прикладаю дуже корисну табличку інших жирів, щоб ви могли зрозуміти, які масла максимально корисні, а корисність яких – лише маркетинговий ходВсе масла повинні бути в темній тарі, не рафіновані, зберігати їх слід в холодильнику не більше 6 місяців, інакше замість корисних жирів ви отримаєте купу вільних радикалів.
Зберігайте собі на сторінку, щоб не втратити!А якими маслами користуєтеся ви?З повагою, Ольга Шестакова. Ще більше корисного в нашій групі в вк і в инстаграмме

Related posts

Leave a Comment