Поради

Харчування після видалення нирки: дієта і рекомендовані продукти

Основні правила харчування після операції

Після операції призначається лікувальне харчування. Його принципи дозволяють:

  • знизити навантаження на органи;
  • зменшити можливість попадання в організм шкідливих речовин;
  • мінімізувати ризик ниркової недостатності;
  • запобігти утворенню піску і каменів;
  • забезпечити компенсаторну адаптацію здорової нирки: поліпшити її очисну і функцію виділення.


У перші дні після операції з видалення нирки дозволяється тільки рідке харчування: маленькими порціями, не більше однієї ложки. Іноді стан пацієнта не дозволяє харчуватися навіть таким чином, особливо протягом перших післяопераційних діб. Тоді поживні речовини людині вводять внутрішньовенно.

У перший місяць після видалення нирки дієта дозволяє рідкі каші, легкі супи. Харчуватися потрібно часто, не менше шести разів на добу.

Важливе обмежувати в цей період вживання солі і води. Питний режим потрібно дотримуватися чітко: при дефіциті рідини організм буде відчувати зневоднення, а при надлишку нирці буде дуже нелегко впоратися з навантаженням.

Основні рекомендації


Дієта, призначена при видаленні нирки, передбачає суворе виконання рекомендацій:

  • слід обмежувати кількість рідини;
  • важливо уникати солоних продуктів;
  • прянощі краще повністю виключити;
  • контролювати добове споживання білків, жирів, вуглеводів;
  • калораж харчування не повинен перевищувати 2500 ккал / добу;
  • уникати смаженої і жирної їжі;
  • обмежити вживання молока;
  • замінити хліб і булки на цільнозернові хлібці;
  • вживати натуральну і легку для засвоєння їжу.


Страви для людини з однією ниркою в післяопераційний період не повинні бути надто гарячими.

Дієтичне харчування повинно:

  1. Допомогти другий нирці адаптуватися до втрати парного органу.
  2. Зменшити навантаження на організм, сприяти нормалізації обміну речовин і допомогти впоратися з наслідками інтоксикації.

Нюанси раціону при онкології нирки

Рекомендується їсти в один час (через 3 години) малими порціями, не рідше 5 разів на день. Це зменшить навантаження на нирку. Раціон буде складатися з швидко засвоюваних продуктів, насичених вітамінами і мінералами. Готова їжа не повинна бути гарячою, але і не холодною. Підходять такі способи приготування: на пару, варіння, запікання в духовці.

Необхідно відмовитися від шкідливих звичок – тютюнопаління та вживання спиртного. Усвідомлювати важливість зниження навантаження на нирки для забезпечення їх відновлення. Значення несе правильне харчування під час терапії. Лікування злоякісних пухлин супроводжується хірургічним втручанням, хіміотерапією, променевою терапією, що надає навантаження на організм.

Після операції пацієнта переводять на раціон з поетапною зміною протеїнових продуктів на рослинно-молочні, а також:

  • м’ясо, птиця, риба споживаються вареними, тушкованими або запеченими. У тиждень нежирні сорти з’їдати близько трьох раз. У поєднанні з вівсяної або гречаною крупою це дозволяє організму насититися енергією;
  • крім білого хліба та здоби потрібно вживати зерновий хліб;
  • основну частку меню повинні складати овочі та фрукти в сирому або відвареному вигляді. Картопля відварювати в «мундирі»;
  • молочка допускається до вживання у вигляді 1 ст. л. сметани або вершків для заправки супу або салату;
  • вживання курячих яєць зводиться до одного, приготовленого всмятку або п’ять перепелиних сирих.

Від солі і мінеральної води рекомендується відмовитися. Вони можуть спровокувати камені в нирках. Для додавання смаку страв рекомендується поливати їх лимонним або журавлинним соком. Користь приносить вживання чистої води з содою і крупинками морської солі через її насичення вітамінами і йодом.

Основні принципи організації харчування при нирковому раку

Харчування при раку нирки зазвичай полягає у включенні в раціон певних продуктів, відмову від деяких продуктів. Крім цього розроблені спеціальні правила обробки і споживання продуктів, а саме:

  1. Їсти краще невеликими порціями, як мінімум по шість разів за день.
  2. Продукти, дозволені для приготування, можуть споживатися лише в відварному вигляді або пекти в духовці.
  3. З птиці, м’яса або риби краще готувати фарш для приготування запіканок, суфле, котлет на пару, тому що в такому вигляді рибні і м’ясні продукти будуть легше перероблятися в організмі людини.


Дієта при нирковій онкології також потрібно обмеження споживання солі. Краще взагалі відмовити від її використання під час приготування страв, а лише злегка підсолювати їх прямо перед їжею. Загальний обсяг солі не повинен бути більше 5 грам за день, а ще краще повністю відмовитися від цієї смакової добавки.

При виникненні проблем з функціонуванням нирок лікарі радять обмежити обсяг споживання тваринних білків – так ниркам буде набагато легше працювати. А основними джерелами білків можуть стати нежирні кисломолочні продукти, такі як кефір, йогурт, сир і т.п., нежирне м’ясо, яйця. Від вершків, вершкового масла краще відмовитися зовсім, м’ясо жирних сортів також вживати не варто – краще вибирати курятину, яловичину. За рекомендацією фахівця обмежується вживання яєць та інших продуктів.

Це важливо! Для збалансованого раціону харчування в ньому повинні в обов’язковому порядку бути присутнім крупи, овочі, фрукти, ягоди і пророщені злаки. Особливо рекомендується їсти яблука, так як вони нормалізують роботу кишечника, зв’язують і виводять з організму безліч різних токсинів і шлаків.

Загальні принципи

Дієта після видалення нирки повинна бути збалансованою і раціональною. Серед її основних принципів фахівці виділяють наступні:

  1. Обмеження обсягу рідини, що поступає до 1-1,2 л.
  2. Зменшення кількості споживаної солі до 3-5 г (рекомендується трохи підсолювати вже готову їжу).
  3. Зниження частки білків в раціоні до 70-80 г / добу.
  4. Дотримання достатньої енергетичної цінності (2800-3000 ккал).
  5. Дробний прийом їжі з декількома перекушуваннями.
  6. Перевага способи приготування їжі – відварювання, запікання, тушкування.

Основи харчування після нефректомії

Дієта при видаленні нирки розробляється лікарем в індивідуальному порядку для кожного пацієнта. При цьому враховуються фактори: особливості організму, вік, наявність хронічних захворювань (цукрового діабету). Цілями лікувального харчування є:

  • зниження навантаження на органи сечовиділення і наднирники;
  • зменшення надходження в організм шкідливих речовин і прискорення їх виведення;
  • попередження розвитку інфекційно-запальних процесів в нирці;
  • профілактика утворення конкрементів і розвитку уролітіазу;
  • мінімізація ризиків формування ниркової недостатності;
  • прискорення процесу адаптації залишився органу до зрослим навантаженням.

Порада! Поведінка людини так само, як і лікувальна їжа в репаративної періоді грає ключову роль, тому йому слід приділяти підвищену увагу. Особливо це актуально для осіб похилого віку, оскільки адаптивні функції організму знижуються, і вони можуть відновлюватися довше.

Серед основних принципів дієтичного харчування медики виділяють наступні:

  • зниження частки білків в раціоні до 70-80 г на добу;

  • зменшення кількості споживаної солі до 3-5 г (досолювати готові страви);
  • обмеження обсягу рідини, що поступає до 1-1,2 л;
  • дробовий прийом їжі з декількома перекушуваннями;
  • кращі способи приготування: варіння, тушкування, запікання, обробка парою.

Їжа повинна бути різноманітною, висококалорійної зі збереженням енергетичної цінності в 2800-3000 ккал. Меню базується на фруктах і овочах – основних джерелах вітамінів і мінералів.

Перші дні післяопераційного періоду

Харчування після видалення нирки залежить від етапу реабілітації, в перші дні після операції з раціону виключається білок, сіль, а вживання рідини обумовлено показниками діурезу.

Протягом декількох годин після закінчення операції забороняється вживати нічого, крім води. Вона допомагає швидше відійти від наркозу і адаптуватися залишилася нирці до нових умов життя.

Важливо знати! Найскладнішою вважається перший тиждень. Пацієнт відчуває почуття постійного голоду, так як харчування позбавлене білкового компонента. Насититися він не може, тому збільшується ймовірність погіршення настрою і розвиток нервового і харчового зриву.

Швидше і легше відновитися допоможе усвідомлення того, що то лише тимчасові обмеження, які є необхідним заходом обережності.

Розмір порції і режим харчування

Починаючи з другого тижня, дозволяється переходити на нормальний режим харчування. Він передбачає 5-6 разовий прийом їжі невеликими порціями. Мала кількість страв добре засвоюється, одночасно зникає відчуття голоду, і самопочуття поліпшується. У післяопераційний період важливо контролювати обсяг рідини, оскільки її дефіцит може призвести до зневоднення, а надлишок – спровокувати відмова нирки, що викличе розвиток недостатності. На 7-10 день в меню слід вводити невелику кількість білкових продуктів, приготованих на пару або у відварному вигляді.


Дієта, що призначається за наявності в організмі тільки однієї нирки, вимагає чіткого дотримання балансу білків, жирів і вуглеводів. Але оскільки в домашніх умовах важко розрахувати зміст кожного з них, дієтологи пропонують використовувати принцип «тарілки». Її поверхня умовно ділиться на чотири частини, дві з яких заповнюються овочами, а решта розподіляється між білковим продуктом (м’ясо, риба) і гарніром з круп або макаронних виробів. При цьому потрібно стежити, щоб порція була невеликою.

способи приготування

Дієтичне харчування передбачає ряд обмежень, але, тим не менше, залишається досить різноманітним. Їжа готується за правилами традиційної технології, але з урахуванням специфіки стану висуваються певні вимоги до вибору продуктів і способам приготування. В асортименті повинні переважати страви у відварному вигляді. Рубані м’ясні та рибні вироби переважно готувати на пару, а овочі і плоди – припускати. Це підвищує безпеку багатьох харчових речовин і смакові переваги. Супи і соуси варити на воді або овочевих бульйонах. З метою поліпшення смаку при дієті без солі рекомендується приправляти страви кислими і солодкимипідливою, соусами, використовувати замінник кухонної солі «Сонасол».

Що можна, і що не можна

Щоб залишилася нирка залишалася здоровою і функціонувала без перебоїв, необхідно враховувати рекомендації фахівців щодо використання або обмеження деяких продуктів. Нижче представлений перелік того, що можна їсти після видалення нирки.

  • Овочеві або круп’яні супи без солі.
  • Багато фруктів, особливо баштанних, желе, варення, муси.
  • Нежирні сорти м’яса або риби у вигляді тефтелей, котлет, кнелі. Корисно вживати кролятину, птицю.
  • Безбілковий хліб домашнього приготування з використанням кукурудзяного або картопляного крохмалю і відсутністю солі.
  • Знежирена молочна продукція в обмеженій кількості, несолоне сорти сиру.
  • Крупи в вигляді каш або гарнірів, перевага віддається гречці або вівсянки.
  • Макарони без білка.
  • Соуси на рослинному маслі або сметані.
  • Напої – відвари з плодів шипшини, трав, пшеничних висівок, неміцний чай, розбавлені соки, морси.

Важливо знати! Дієта після видалення нирки, особливо при онкології, передбачає вживання продуктів, багатих антиоксидантами. Вони сповільнюють онкологічні процеси і перешкоджають поширенню метастаз – клітин раку.

Приблизний перелік:

  • морські водорості;
  • гранат;
  • брокколі;
  • зелений чай.

З раціону необхідно видалити такі продукти і страви:

  • жирне м’ясо, рибу;
  • копчену, гостру їжу;
  • маринади, соління, консервацію;
  • здобу і свіжоспечений хліб;
  • солодку газовану воду, алкоголь, енергетики;
  • фастфуди і напівфабрикати:
  • наваристі бульйони і перші страви з них;
  • кондитерські вироби.

Не рекомендується вживати бобові культури, а також щавель, шпинат, редис, часник. Пацієнтам забороняється голодувати або харчуватися всухом’ятку і на бігу.

Реабілітація після повернення додому

Основна реабілітація після видалення нирки починається в домашніх умовах, оскільки пацієнт тепер сам відповідає за власний стан. Для відновлення після операції людям з віддаленої ниркою потрібно як мінімум 1,5 року. З плином часу нирка звикає до навантажень і працює по компенсаторного принципом. Складніше відновитися людям похилого віку.

Правила харчування

Реабілітаційний період для людей, який тепер живуть з однією ниркою, починається зі зміни харчування. Головна умова підбору страв – легка засвоюваність споживаної їжі. Дієта включає в себе продукти з помірною калорійністю і невисокою концентрацією білка. Щоденне меню обов’язково включає:

  • хліб на основі житнього борошна;
  • салати з овочів і фруктів;
  • круп’яні каші і макарони;
  • кисломолочні продукти.

З обережністю в раціон включається м’ясо. У день можна з’їсти не більше 100 г відвареної телятини, курки або кролятини. Дозволено вживати нежирні сорти риби і курячі яйця у вигляді омлету. Заборонено вживання молока в великих кількостях через що знаходиться в ньому кальцію, який провокує каменеутворення. Бобові культури їсти не рекомендується, оскільки вони підвищують газоутворення в кишечнику.

Режим харчування розбивається на 5-6 невеликих прийомів їжі. Норма води в день узгоджується з лікарем, з урахуванням вживання рідина з супів, розбавлених соків, овочів і фруктів. Всі страви готуються на пару, варяться або запікаються. Доза солі в день становить 5 г, а хліба – не більш 400 м Розробленою лікарем дієти необхідно дотримуватися в повній мірі.

Фізична активність

Фізично активне життя з однією ниркою має на увазі невеликі навантаження на організм перші 2-3 місяці. Прооперованим покладена прогулянка пішки тривалістю близько півгодини вранці і ввечері. Згодом гуляти можна до 3-х годин кожен день. Підняття тягарів виключено. Дозволяється піднімати не більш 3-х кілограм. Спина фіксується спеціальним бандажем. Раз в тиждень для нирки роблять розвантаження – проводять лазневі процедури.

Профілактика ускладнень і заходи в способі життя

Відновлення нормального способу життя в післяопераційний період пов’язане зі збереженням здоров’я залишилася однієї нирки. необхідно:

  • не допускати розвиток інфекції;
  • при виникненні запалень в будь-якому з органів не зволікати з початком лікування;
  • регулярно обстежувати нирку.

Життя після видалення нирки тісно пов’язана з уважним ставленням до власного здоров’я. Перенесли нефректомію не можна перенапружуватися і допускати переохолодження організму. Якщо виникають будь-які підозри або симптоми захворювання, слід негайно звернутися до лікаря. У тому випадку, якщо до операції робота пацієнта була пов’язана з шкідливим або токсичним виробництвом або сильними фізичними навантаженнями, слід змінити сферу діяльності.

Які продукти заборонено вводити в меню

Як відомо, харчування після операції повинно бути засноване на прийомі свіжих і натуральних овочів і фруктів. Адже людині важливо допомогти нирці перейти на посилений режим функціонування.

Важливо зауважити, що пацієнтові неприпустимо часто голодувати, а також харчуватися всухом’ятку, оскільки це не полегшить, а тільки ускладнить процес засвоєння і переварювання їжі, а також додасть нирці додаткову роботу. Крім того, при неправильному харчуванні в організмі буде накопичуватися велику кількість харчових добавок, токсинів і консервантів, що значно погіршить його роботу.

Після видалення нирки хворому заборонено вживати в їжу такі страви і продукти, як:

  • алкогольні напої;
  • різні копченості (до них відноситься не тільки м’ясо, але також риба, сало, ковбаси і так далі);
  • напівфабрикати, особливо ті, що зазнали заморожування після обсмажування або відварювання;
  • напої, що містять в своєму складі гази, барвники або велика кількість шкідливих добавок;
  • фаст-фуд;
  • різні види солінь і маринадів;
  • продукти і страви, які сильно гострі або солоні;
  • цибуля, гострий перець і часник;
  • бобові (соя, горох, квасоля і так далі);
  • будь-яка свіжа випічка, будь то булочки або хліб;
  • солодощі (тістечка, цукерки, печиво);
  • редиска;
  • деякі види зелені (більшою мірою до них відноситься щавель і шпинат);
  • бульйони, які наділені великим відсотком жирності.

Найбільш складним і для деяких нездійсненним умовою при проведенні дієти і дотриманні здорового меню є повна відсутність солі. Адже після операції і видалення пухлинної нирки, як і при перебігу ниркової недостатності, потрібно намагатися навантажувати парний орган якомога менше. А сіль здатна не тільки ускладнити його роботу, але також привести до скупчення в ньому великої кількості шкідливих речовин, які поглиблюють роботи нирок.

Слід пам’ятати, що деякі магазинні продукти мають в своєму складі сіль, тому їх теж необхідно виключити з меню, хоча вони не несуть шкоди здоров’ю і не є забороненими:

  • мінеральна вода;
  • соління з овочів;
  • консерви з м’яса або риби;
  • сардельки і сосиски.

Дотримання здорового меню дозволить швидко нирці адаптуватися до нового ритму життя, і вже через рік хворому буде дозволено вести звичне йому харчування.

Приклад меню на 7 днів

Складання меню має на увазі, що енергетична цінність продуктів не перевищує 3 000 Ккал. Вуглеводам приділяється 450 г, а білкам і жирам близько 70 г відповідно.

На тиждень можна скласти меню з корисних і поживних страв, дозволених лікарями.

День 1-ий:

  • сніданок – вівсяна каша з ягодами, брусничний відвар;
  • ланч – пудинг з сиру зі смородиною, сік з абрикосів;
  • обід – бульйон з картоплею, нежирні рибні котлети, відварений рис, неміцний чай;
  • полуденок – крекери без солі, компот;
  • вечеря – огірковий салат, картопляна запіканка з кабачків, кисіль.

День 2-ий:

  • сніданок – фруктовий йогурт, сирники;
  • ланч – фруктовий салат, чай з ромашки;
  • обід – печені цукіні, бульйон з вермішеллю, сік з вишні;
  • полуденок – компот, яблучне печиво;
  • вечеря – морс, овочевий вінегрет.

День 3-ий:

  • сніданок – вівсяна каша, компот;
  • ланч – пудинг, фруктовий чай;
  • обід – бульйон з овочами, гарбузовий гратен з кабачками, молочний коктейль;
  • полуденок – печиво з яблук і манки, желе;
  • вечеря – буряковий салат, каша з пшенки, відвареної минтай, компот.

День 4-ий:

Харчування при раку нирки

  • сніданок – десерт з сиру, грушевий сік;
  • ланч – печені яблука, сік з гарбуза;
  • обід – печені баклажани, суфле з печінки, трав’яний чай;
  • полуденок – морквяне печиво, журавлинний відвар;
  • вечеря – овочевий салат, пшоняна каша, морквяні котлети, компот.

День 5-ий:

  • сніданок – компот, галети;
  • ланч – фруктовий йогурт;
  • обід – кавун, овочевий бульйон;
  • полуденок – пиріг з гарбуза, морс;
  • вечеря – окунь, запечений з овочами, печиво з вівсянки, неконцентрований фреш.

День 6-ий:

  • сніданок – запіканка, кисіль;
  • ланч – суфле з ягід, фруктовий коктейль;
  • обід – крем-суп з креветок, плов, помідори, компот;
  • полуденок – печиво з родзинками, нежирний кефір;
  • вечеря – запечений судак, яблучне желе, трав’яний чай.

День 7-ий:

  • сніданок – вермішель, компот;
  • ланч – вареники з вишнею;
  • обід – курячий бульйон, фаршировані кальмари, кисіль;
  • полуденок – печиво, яблучний кисіль;
  • вечеря – овочевий салат, кефір, запечений перепел.

Для поліпшення травлення за годину до відходу до сну рекомендується випивати склянку знежиреного кефіру. Допустимі продукти цілком можуть урізноманітнити меню.

Операція як стресовий фактор

Це найвідповідальніший і небезпечний етап в лікуванні онкологічного хворого. Це запланований багатокомпонентний стрес. Це не тільки механічне пошкодження тканин. Має значення психічна травма, наркоз, штучна вентиляція легенів, крововтрата, інфузійна терапія. Під час операції і відразу після неї відбувається порушення гомеостазу, метаболічні та електролітні зрушення.

В результаті викиду великої кількості гормонів стресу (адреналін, кортизол) і медіаторів запалення розвивається синдром інсулінорезистентності – стан, подібне цукрового діабету 2 типу.

Тривалий час підготовка до операції означала голодування протягом доби (дозволялося споживати тільки прозорі рідини) і повна відмова від їжі і пиття після півночі в день операції. Це є додатковим травмуючим фактором для організму.

Зараз в рекомендаціях по «програмі прискореного одужання» (Fast-track surgery) стандартної тактикою є відмова від їжі за 6 годин, а від пиття – за 2 години до операції. Напередодні призначеного дня рекомендується їсти м’яку, легкозасвоюваних їжу – курячі бульйони, супи-пюре, нежирне морозиво, ягідні желе, соки, солодкий чай. Останні рекомендації – спеціально розроблені сложноуглеводние рідкі суміші для вживання в ніч перед операцією (вони знижують ризик розвитку інсулінорезистентності).

Принцип «тарілки» при лікувальному харчуванні

Для того щоб сформувати корисну порцію з продуктів на сніданок, обід або вечерю, дієтологи рекомендують розділити подумки тарілку на чотири частини. Дві з цих частин (половину тарілки) необхідно заповнити овочевими продуктами, в одну чверть тарілки потрібно помістити страви з нежирного м’яса або риби, а на решті частини розташувати гарнір з крупи або макаронних виробів. Овочі можна вживати у вигляді салатів, які заправляють рослинним маслом.

Режим споживання рідини

Рекомендації з питного режиму залежать від використовуваного методу хірургічного втручання (лапароскопічного або класичного полостного), обсягу операційного поля. Якщо мова йшла про ранній стадії злоякісного ураження, застосовується органосохраняющая нефректомія, тобто лікар видаляє тільки вогнище новоутворення, частково залишаючи нирку, обмежувати вживання рідини не потрібно, щоб запобігти хворобливу дегідратацію.

Денна норма при питному режимі становить 2,5 л. Крім очищеної води, дозволено вживати відвари ромашки і плодів шипшини, кислі морси з журавлини і брусниці, слабкий чай.


Якщо нирка видалена онкологом повністю, обсяг денний рідини обов’язково скорочують до 1 літра. Це допоможе запобігти набряклість, розвиток судинної і серцевої недостатності, знизить навантаження на що залишився орган.

Рекомендовані продукти

Для пацієнтів після видалення нирки підбирають збалансовану дієту з легко засвоюваними продуктами. Щоб знизити навантаження на здорову нирку і допомогти організму швидше відновитися, в раціоні повинні переважати такі страви:

  • супи з круп;
  • овочеві бульйони;
  • вермішель;
  • безбілковий або висівковий хліб;
  • нежирна риба;
  • знежирені молочні продукти;
  • несолоні сири;
  • овочеві культури;
  • фрукти і ягоди.

Меню можна урізноманітнити печивом, желе, варенням або джемами. Перші і другі страви можна солити, а для смаку можна заправляти вершковим маслом або нежирної сметаною.

Курячі яйця через високий вміст білків слід включати в меню з обережністю. У добу дозволяється з’їсти не більше двох яєць відварених або у вигляді різних омлетів. Салати можна приправляти рослинними оліями, а з напоїв краще зупинитися на трав’яному чаї та компоти. Соки зі свіжих фруктів необхідно розбавляти, але вони дуже корисні, адже в них є всі необхідні компоненти.

М’ясо птиці, нежирну телятину, перепілок вводять в раціон тільки через 10-14 днів після видалення нирки з пухлиною. Найкраще замінювати дефіцит м’ясної продукції рибою.

Новоутворення в нирці, злоякісного характеру воно чи ні, – це патологія, яка може виникнути через деякий час і в здоровому органі. Тільки постійне відвідування лікаря і дотримання всіх його приписів, в тому числі дієти, дозволить не допустити нових проблем зі здоров’ям.

Після операції при раку потрібно вживати тільки ті продукти, які рекомендовані дієтою після видалення нирки. Страви можна готувати в пароварці, запікати в духовці або на грилі, а також відварювати. Від смаження слід відмовитися зовсім.

Їжа в перші дні після видалення

При відсутності ускладнень, в першу добу показана рідка їжа загальним обсягом до 1 л. Часто їжа заміщається інфузійних введенням поживних речовин. У наступні дні поступово вводяться нові страви – розварені рідкі каші, овочеві супи. Обмеження накладаються на сіль і воду. При нестачі води розвивається зневоднення, при надлишку зростає ймовірність відмови нирки. Особливу увагу займає перший місяць після операції з видалення нирки.

Денна порція солі не перевищує чайної ложки. Після видалення ракової нирки від солі краще відмовитися.

Як не втратити розвитку раку нирки

Пухлина нирки займає 10 місце серед усіх злоякісних утворень людини. У чоловіків захворювання зустрічається в 2 рази частіше, ніж у жінок. Сучасна діагностика здатна виявити онкологічне захворювання на ранній стадії … ul class = “post-categories”>

  • Онконефрологія
  • 5 хвилин на читання

<Хедер class = “entry-хедер”>

напої

Не варто, як уже було сказано вище, зловживати рідиною, а й без неї не обійтися. Після видалення нирок вирішуються компоти з сухофруктів, трав’яні та фруктові чаї, компоти, відвари з шипшиною, розбавлені з водою соки.

«Модель тарілки» при лікувальному харчуванні

Лікувальне харчування

Перед тим, як заповнити тарілку продуктами, необхідно подумки розділити її на дві однакові половини, другу – на 2 частини. За такою «моделлю тарілки» необхідна для того, щоб знати співвідношення продуктів при кожному прийомі їжі.

Оскільки овочі займають більшу частину раціону, то вони повинні лежати на першій половині тарілки. Що стосується кольору овочів, то помаранчеві поповнюють кров вітаміном А, зелені – багаті вітаміном С, у фіолетових – багато біофлавоноїдів. Салати можна заправляти кефіром, лимонним і журавлинним соком, рослинним маслом – не більше 1 ч. Л.

Для гарнірів з рису і гречки, локшини або макаронів достатньо заповнити четвертинку на другій половині тарілки. Тут будуть доречні 10 грамів вершкового масла. Гарнір можна замінити, житнім, чорним хлібом або цілісно-зерновим – 150 г.

Друга четвертинка тарілки залишається для других страв з птиці без шкірки, нежирних сортів м’яса і риби – до 120 м

Важливо пам’ятати! Рослинна олія – це 100% -ний жир, тому для тушкованого блюда або салату його потрібно відміряти ложкою, а не лити з пляшки. Норма в день – не більше 2 ст. л ..

Зразкове меню при раку нирки на 1 день

сніданок:

  • сирно-яблучний пудинг і зелений чай з медом.

Другий сніданок:

  • салат зі свіжих овочів (морква, буряк, помідор, брокколі і т.д.);
  • сік з апельсина, граната, виноградний сік (один на вибір).

обід:

  • нежирний суп з курячої грудки, або риби;
  • овочеве рагу;
  • кисіль з журавлини.

Полудень:

  • будь-які фрукти.

вечеря:

  • рибна парова котлета з вівсянкою;
  • відвар шипшини.

Друга вечеря:

  • стакан кефіру або йогурту.

Співвідношення білків, жирів і вуглеводів

Щоденний добовий раціон містить 3000 ккал з яких:

  • білки складають 10 – 15%;
  • вуглеводи близько 30 – 35%;
  • рослинні продукти-50 – 60%.

Споживання жирів і білків обмежується 80 г на добу, а при нирковій недостатності всього 25 г. На вуглеводи припадає близько 500 м, а їжа рослинного походження становить – 2400 р

Не слід змішувати вуглеводи і білки, але дозволяється поєднувати білки і рослинну їжу. Білкові та вуглеводні страви потрібно їсти через 15 хвилин після її прийому. При виникненні раку слід віддати перевагу лужним продуктів: бананів, кавунів, меду, картоплі, цвітної і білокачанну капусту, моркви і буряку, а також мастил рослинного походження – кукурудзяному і оливковій.

До харчових продуктів з високою кислотністю відносяться: яйця, сир, риба, м’ясо і молоко. Для нейтралізації кислотності на 100 г м’яса необхідно з’їсти близько 200 г рослинної їжі.

Повністю або частково обмежені продукти

  • Високо екстрактивні бульйони.
  • Солоні продукти, солоні сири, масло і сир.
  • Смажені страви, мариновані і солоні овочі, копченості, консерви, ковбасні вироби, напівфабрикати.
  • Важко переварювані м’ясні продукти (жорстке м’ясо з сухожиллями і птах з шкірою).
  • Жирна риба, птиця і м’ясо, кулінарні та тваринні жири.
  • Бобові овочі, як продукти важко перетравлюються і джерело білка.
  • Гриби (як важко засвоювані), овочі багаті ефірними маслами і щавлевої кислотою (селера, петрушка, редис, часник і цибулю в свіжому вигляді, щавель, шпинат).
  • Міцний чай, напої з газом, кава, какао, мінеральні води на увазі підвищеного вмісту солей.
  • Гострі соуси, прянощі, приправи, алкоголь.

Таблиця заборонених продуктів

Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорії, ккал

Овочі та зелень

овочі бобові 9,1 1,6 27,0 168 овочі консервовані 1,5 0,2 5,5 30 петрушка 3,7 0,4 7,6 47 редис 1,2 0,1 3,4 19 селеру 0,9 0,1 2,1 12 хрін 3,2 0,4 10,5 56 часник 6,5 0,5 29,9 143 шпинат 2,9 0,3 2,0 22 щавель 1,5 0,3 2,9 19

Хлібобулочні вироби

хліб пшеничний 8,1 1,0 48,8 242 хліб житній 6,6 1,2 34,2 165

Кондитерські вироби

тісто пісочне 6,5 21,6 49,9 403

шоколад

шоколад 5,4 35,3 56,5 544

Сировина і приправи

гірчиця 5,7 6,4 22,0 162 кетчуп 1,8 1,0 22,2 93 майонез 2,4 67,0 3,9 627 перець чорний мелений 10,4 3,3 38,7 251 перець чилі 2, 0 0,2 9,5 40

Молочні продукти

молоко 3,2 3,6 4,8 64

Мясні продукти

свинина 16,0 21,6 0,0 259

Ковбасні вироби

ковбаса с / в’ялена 24,1 38,3 1,0 455

птах

курка копчена 27,5 8,2 0,0 184 качка 16,5 61,2 0,0 346 качка копчена 19,0 28,4 0,0 337 гусак 16,1 33,3 0,0 364

Риба та морепродукти

риба в’ялена 17,5 4,6 0,0 139 риба копчена 26,8 9,9 0,0 196 рибні консерви 17,5 2,0 0,0 88

Масла і жири

маргарин вершковий 0,5 82,0 0,0 745 жир тваринний 0,0 99,7 0,0 897 жир кулінарний 0,0 99,7 0,0 897

Корисний раціон (приклад)

При харчуванні дотримуйтеся класичний порядок калорійності: сніданок поживніший, ніж обід або вечерю. Через деякий час після пробудження з’їжте розсипчасту гречану (або іншу) кашу з маслом, омлет, шматочок дієтичного хліба (можна з маслом) і запийте зеленим чаєм або компотом з ягід. Трохи пізніше перекусіть порцією салату з свіжих овочів (але не додавайте туди помідори), заправленим рослинним маслом або печеним яблуком зі сметаною, або сиром. До обіду приготуйте легкий суп, на друге – тушковані овочі і парову котлету. Випийте відвар шипшини. На вечерю підійде сирна запіканка зі сметаною або суфле з ягідної підливою, розсипчаста каша або запечена риба. Перед сном – кефір з печивом нейтрального смаку. Жорстко стежте за кількістю рідини.

Правильне харчування для підтримання здоров’я видільної системи

ЗНИЖКИ для всіх відвідувачів MedPortal.net! При записи через наш єдиний центр до будь-якого лікаря, Ви отримаєте ціну дешевше , ніж якби безпосередньо звернулися в клініку. MedPortal.net не рекомендує займатися самолікуванням і при перших симптомах радить негайно звертатися до лікаря. Кращі фахівці представлені у нас на сайті тут. Скористайтеся рейтингом і сервісом порівняння або просто залиште нижче заявку і ми підберемо вам відмінного фахівця.

Заявка на безкоштовний підбір врачаНаш оператор передзвонить вам протягом 10 хвилин і порекомендує лікаря

Відправляючи цю форму, ви погоджуєтеся з Правилами

Наслідки помилок в харчуванні в післяопераційний період

Якщо не дотримуватися рекомендацій дієтологів, подальше задовільну якість життя знаходиться під питанням. Цілком ймовірно, що похибки приведуть до гемодіалізу. Це терапевтичне наслідок серйозної ниркової недостатності – очищення крові при використанні спеціального апарату.

Небезпека не можна переоцінити. Ускладнення можуть привести до летального результату. І тільки штучна нирка потім зможе продовжити життя пацієнтові, а вартість процедур складе близько півтора мільйонів гривень на рік. Це непосильне сума в більшості випадків. Дотримуйтеся норм харчування, щоб організм зміг прийти в норму.

Як організовується правильне харчування при постановці діагнозу рак нирки

В першу чергу потрібно обмежити споживання білка в раціоні до 75 – 80 грам, а при нирковій недостатності забороняється вживати більше 20 – 25 грам білка. М’ясо, птиця і риба повинні спочатку відварюватися, з них можна готувати суфле, запіканки тощо У раціон також можуть включатися молочні білки з кисломолочної продукції, сиру і молока, а ось вершки і вершкове масло краще обмежити.

Це важливо! Добова норма їжі не повинна бути більше 3 кг, а обсяг вільної рідини потрібно обмежити до 800 – 1000 мл за день. Пити краще всього соки зі свіжих фруктів і ягід, відвар з шипшини і просту воду.

Що стосується солі, то забороняється споживати більше трьох – п’яти грам за день, в зв’язку з чим, підсолювати рекомендується вже готові страви безпосередньо перед їх вживанням. У деяких ситуаціях сіль краще зовсім виключити з раціону харчування.

Протягом дня слід приймати їжу по чотири – шість разів, відмовившись при цьому від наступних продуктів:

  • Наваристі грибні, м’ясні і рибні бульйони.
  • Газована вода.
  • Соління і копченості.
  • Бобові.
  • Різноманітні салати.
  • Міцно заварений чай.
  • Консервовані продукти.
  • Тістечка.
  • Алкогольні напої.
  • Креми.
  • Кава.

При цьому раціон харчування в обов’язковому порядку повинен бути збалансованим, тому в нього потрібно включати крупи, рослинні продукти, пророщені злаки, курячі яйця, але в обмеженій кількості, а також інші продукти, дозволені до споживання при онкології.

особливості дієти


При пухлинних захворюваннях може проводитися не тільки нефректомія, але і резекція органу за умови можливості його збереження. Оперований орган продовжує частково функціонувати, але здорової нирці доводиться випробовувати подвійне навантаження. Тому не можна сказати, що при видаленні пухлини раку нирки можна ігнорувати схему дієтичного харчування.

Дієта після видалення новоутворення на нирці схожа з призначається після нефректомії. необхідно:

  • дотримуватися принципів правильного харчування;
  • вважати вуглеводи, білки і жири;
  • контролювати кількість випитої води.


Дієта при резекції нирки, призначена на період реабілітації, включає такі правила:

  1. Білкову їжу дозволено вживати приблизно через день, переважно нежирне м’ясо (курка, яловичина, кролик) і рибу. Вміст білків, жирів потрібно обов’язково контролювати і не перевищувати норму.
  2. Вуглеводи в раціоні переважно складні (круп’яні каші на воді і молоці, супи і запіканки з вермішелі і макаронів).
  3. Жири краще отримувати з рослинної олії, бажано холодного віджиму.
  4. Значну частину правильного раціону при дієті для людини після видалення однієї з нирок або резекції частини органу повинні становити свіжі і варені овочі і фрукти. Крім великого вмісту вітамінів, така їжа сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
  5. Готувати страви бажано на пару або варити.


Тепер видно, що вимоги до їжі після видалення нирки та харчування при резекції органу при раку дуже схожі. Дотримання дієти сприяє швидкому одужанню і відновленню людини.

Рекомендовані продукти


Дієта, що призначається при видаленні нирки, незважаючи на свою суворість, досить різноманітна. Подивимося, які продукти можна їсти після видалення нирки.

Дієтичне меню може містити:

  1. Нежирне м’ясо. Можна його варити, тушкувати, запікати, робити тефтелі і котлети на пару. Обсяг порцій невеликий. Включати в меню м’ясні продукти краще через 3 тижні після операції.
  2. Хліб з висівками і зниженим вмістом солі.
  3. Супи на основі легких м’ясних і овочевих бульйонів. Для цієї дієти встановлено правило: в процесі приготування блюдо краще не солити, а додати сіль вже під час їжі.
  4. Нежирну рибу. Спосіб приготування: відварюємо, запікаємо, тушкуємо. Дозволені рибні парові котлети. Якщо вибирати між білком м’яса або риби, все ж рибний для здоров’я сечовидільної системи краще.
  5. Яйця, але не більше 2 на добу. Корисно їсти перепелині яйця.
  6. Кефір, кисле молоко, айран. Молоко варто обмежити.
  7. Овочі в будь-якому вигляді.
  8. Страви з круп – каші і запіканки. Найбільш корисні гречка і вівсянка.
  9. Несолоний сир – дозволений зрідка.
  10. Заправки, приготовані з рослинної олії або сметани. Майонез вживати не можна.
  11. Напої можна все, за винятком алкоголю і міцних кави та чаю. Свіжовичавлені соки краще розбавляти.


Після видалення нирки можна їсти будь-які фрукти і ягоди, які більше подобаються. Дозволені як свіжі, так і у вигляді різних страв. Дуже корисні печені яблука.

Обов’язкові до вживання


Необхідно включити в меню корисні продукти:

  • кавун – джерело вітамінів і мікроелементів;
  • гарбуз, сприяє швидкому виведенню токсинів і очищенню організму;
  • диня – рекордсмен за змістом фолієвої кислоти, заліза, вітаміну С, потрібних для роботи нирок;
  • журавлина – природний антисептик, що усуває інфекції і запалення в нирках;
  • шипшина, сприяє розчиненню піску і каменів, багатий вітаміном С;
  • чорниця, що використовується для виведення піску і профілактики його освіти;
  • морква, капуста, кріп, що містять велику кількість вітамінів А і С, так потрібних для нормального функціонування сечовидільної системи.


Про користь такого злаку, як овес, хочеться сказати окремо. Залізо і вітамін В6 роблять благотворний вплив на організм і запобігають появі каменів і піску. Овес покращує кровопостачання і очищає нирки. Найкраще приготувати з вівса молочний відвар.

Що можна їсти після операції на нирці? Виходить, практично всі продукти. При цьому дозволена їжа принесе користь і допоможе оздоровити весь організм.

Повністю або частково обмежені продукти


Харчування, рекомендоване при резекції частини нирки або нефректомії, відноситься до категорії дієтичного. Це необхідний захід для підтримки працездатності органу. Щоб не збільшувати навантаження на єдину здорову нирку, повністю забороняється вживання алкоголю, міцного чаю, кави, жирного, смаженого і маринованих продуктів.

Заборонені наступні продукти: гриби, редиска, цибуля, шпинат, селера і часник, наваристі м’ясні бульйони.

Потрібно обмежити: свіжу випічку, солодощі, квасоля і горох.

Свіже молоко краще замінити на кефір, ряжанку, айран (кисломолочні продукти).

Після резекції нирки при раку слід дотримуватися дієти, призначеної людям після операції з видалення нирки.

Список дозволених і заборонених продуктів

Як було сказано вище, меню для людини, у якого діагностовано карцинома нирки і проведена операція, має бути різноманітним і містити максимум корисних мікроелементів та вітамінів.

Основу дієти складають свіжі овочі і фрукти, які є природними антиоксидантами і нормалізують метаболічні процеси в організмі.

У перелік дозволених продуктів входять:

  • нежирна морська риба;
  • омлет, відварені яйця – не більше штуки на добу;
  • дієтичне м’ясо – курятина, індичка, кролятина – не раніше ніж через місяць після видалення ракової пухлини;
  • хліб з висівками, пісне печиво без додавання солі;
  • свіжі овочі, фрукти і зелень;
  • кисломолочна знежирена продукція – захоплення жирними кислотами для осіб з нирковою недостатністю загрожує серйозними ускладненнями у вигляді нефрозом, сечокам’яної хвороби та ін .;
  • баштанні – кавун, диня, гарбуз;
  • макаронні вироби;
  • каші і круп’яні запіканки;
  • несолоним сорти сиру, бажано домашнього приготування.


Для усунення запорів необхідно харчуватися сухофруктами, вживати компоти на їх основі.

Категорично забороняється для хворого наступний список продуктів:

  • кондитерські вироби, здобна випічка;
  • супи на м’ясному і грибному бульйонах;
  • вуха;
  • ковбаси, сосиски, копченості, шашлики;
  • будь-яка консервація, оцет і ін.

Небезпечні для здоров’я людини з цим діагнозом мінеральна вода, міцний чай, кава і какао. Не можна пити алкоголь. Все це провокує сечокам’яну хворобу і призводить до ниркової дисфункції.

інформативне відео

Будьте здорові!

Обов’язкові для виконання правила харчування

Після операції з видалення нирки є не можна дві доби. Випити не більше 100 мілілітрів води дозволяється через дві години після хірургічного втручання.

Добовий обсяг випивається рідини – не більше півтора літра за 24 години, тим більше, якщо є набряки. Такої кількості води достатньо для виведення непотрібних шлаків і токсинів. Белоксодержащіх їжу потрібно скоротити. Рибні страви, нежирне м’ясо повинні бути в меню не частіше трьох разів за сім днів.

Не радять вживати продукти, що містять прості вуглеводи. Вони негативно позначаються на функціонуванні нирок. Краще їсти каші з висівками, які багаті складними вуглеводами. З жирів перевагу віддавати рослинній олії холодного віджиму.

  Як лікувати нирки в домашніх умовах

У більшій частині харчові звички хворого з одним органом повинні складатися зі свіжих фруктів і овочевих культур (дозволяється проварювати). Такі продукти приводять у норму функціонування шлунково-кишкового тракту і з легкістю засвоюються організмом. Молоко і похідні від нього радять пити не більш пари раз у тиждень, оскільки міститься в них кальцій може спровокувати формування конкрементів у нирці, яка залишилася. Підсолювати або додавати спеції рекомендується вже після приготування страви.

Важливо різко не змінювати свої харчові звички, які не харчуватися всухом’ятку. Потрібно готувати на пару або запікати. Смажена їжа заборонена.

Повна відмова від солі не обов’язковий. Медики дотримуються думки, що при правильному і здоровому харчуванні трохи підсолена їжа не принесе шкоди.

Приблизне меню при раку нирки на 1 день

  • Сніданок: чи не густа вівсяна каша, відвар з шипшини.
  • Ланч: овочевий салат, сік.
  • Обід: суп на вторинному бульйоні (м’ясному або рибному), рагу овочеве, ягідний кисіль.
  • Полудень: нежирний, некислий сир, печене яблуко.
  • Вечеря: каша, котлета, чашка зеленого чаю з медом.
  • Друга вечеря: чашка некислого кефіру.

Правильно підібрана дієта при раку допоможе нормалізувати роботу здорової нирки, впоратися із збільшеним навантаженням, уникнути ниркової недостатності, появи метастаз і інших патологічних процесів.

Рецепти страв

Щоб не порушувати обмін речовин і відновити втрачену вагу при раку нирки їжа має бути поживною, але не сприяти утворенню каменів . Зразкові рецепти страв допоможуть дотримуватися збалансованого харчування і приводити в порядок ослаблений організм.

вінегрет

Всі овочі відварюються. З картоплі, буряка і моркви знімається шкірка. Їх нарізають кубиками, додають горошок. Вінегрет перемішують, заправляють олією. Для його приготування знадобляться:

  • картопля – 3 шт .;
  • буряк – 1 шт .;
  • морква – 1 шт .;
  • заморожений зелених горошок – 200 г;
  • рослинне масло – 2 ст.л.

Омлет з овочами

Вимиті перець і помідори очищаються від плодоніжок і насіння. Перець нарізається кільцями, а помідори – часточками.

Яйця збивають, вливають до них молоко. На маслі протягом 1-2 хвилин пасерують овочі, заливають їх молочно-яєчною сумішшю. Гасять на повільному вогні до готовності. В кінці присипають дрібно нашаткувати зеленню. Необхідні інгредієнти:

  • яйця курячі – 2 шт .;
  • молоко – 0,5 л;
  • оливкова олія – ​​2 ст.л .;
  • болгарський перець – 1 шт .;
  • помідор – 2 шт .;
  • кріп – 20 м

Запечена риба

Для її приготування потрібно взяти нежирний сорт риби. Інгредієнти:

  • філе пангасіуса – 100 г;
  • морква – 1 шт .;
  • лимон – 2 часточки;
  • кунжут – 5 г;
  • рослинне масло – 1 ст.л.

Рибне філе розморозити, моркву натерти на крупній тертці. Змастити деко олією, викласти рибу, посипати морквою і кунжутом. Зверху викласти скибочки лимона. Запікати 10-15 хвилин в духовці.

парові котлети

До їх складу входять:

  • кабачок середніх розмірів – 1 шт .;
  • яйце – 1 шт .;
  • картопля – 2 шт .;
  • сметана – 2 ст.л .;
  • висівки – 2-3 ст.л.

Овочі чистять, миють і натирають на крупній тертці. До них додають сметану і яйце, добре перемішують. Всипають туди висівки, знову перемішують. Вологими руками формують котлети, викладають їх в пароварку і готують 20 хвилин.

Related posts

Leave a Comment