Різне

Краща добірка дієтичних супів для правильного харчування

Суп-пюре – модне і відносно недавній винахід кулінарного мистецтва, в приготуванні якого не втомлюються змагатися кухаря і прості домогосподарки з різних куточків планети. Суп-пюре є густе перша страва, яку готують з перетертих овочів, круп, м’яса або риби, нерідко його заправляють молоком, маслом, вершками. Таке блюдо дуже добре засвоюється організмом, його їдять і дорослі, і діти, і люди, що стежать за своїм харчуванням. Так чим корисний суп-пюре, чи заслужив він таку популярність? І чи може нашкодити це вишукане блюдо?

Навіщо їсти супи?

По-перше, перші страви з достатньою кількістю овочів багаті на вітаміни і мінерали, які незамінні для організма.В-друге, вживання супів допомагає прискорити травлення і полегшує процес перетравлення деяких продуктів. По-третє, користь перших страв в тому, що корисні речовини засвоюються організму краще в гарячому вигляді, а значить, що з супу ви отримаєте максимального кількість пользи.І, нарешті, останнє, супи є лікуванням гастриту, ентериту, панкреатиту і холециститу. Корисні при обмінних порушеннях в організмі.

Як визначиться з першою стравою для обіду? Варто розуміти, що перші страви відрізняються між собою. Корисне перше має містити достатню кількість овочів і м’яса. Під ці критерії відмінно підходять овочеві та м’ясні супи, борщі, крем -суп і, навіть, суп – мінестроне. ви повинні розуміти, що чим більше овочів знаходиться в супі, тим більше користі ви з нього отримаєте. Ніякої користі не принесуть вашому тілу супи з вермішеллю, великою кількістю спецій і зажареними добавками.

Також рекомендується не готувати супи на м’ясних бульйонах, адже вони насичені жири з м’яса перекочовують в бульйон, а потім і в організм. Ці компоненти можуть перевантажити організм, осісти в нирках і негативно вплинути на роботу суглобів. Тому, якщо ви вирішили додати м’ясо в суп, то зваріть його окремо, а потім вже додайте в блюдо.

Що таке суп-пюре

Незважаючи на славу вишуканого, і навіть витонченого першої страви, суп-пюре не є складним в приготуванні. Створити таке блюдо може навіть звичайна домогосподарка. А деякі і зовсім, здатні приготувати суп-пюре випадково, під час приготування звичайного супу НЕ устежити за готовністю інгредієнтів, дозволивши тим самим їм сильно розваритися. Від чого вміст каструльки можна гордо іменувати супом-пюре і подавати до столу в якості вишуканого частування. І частка правди в цьому жарті дійсно є, адже готується страва з тих же компонентів, що і звичайний суп, а для його створення не потрібні незвичайні кулінарні здібності.

Суп-пюре має консистенцію густих вершків, готують його на основі білого соусу. Білий соус – теж не щось неймовірне, складне в приготуванні. Так називають відвар з білого м’яса або риби, овочів або грибів, а також перлової або рисової крупи. До речі, суп-пюре, приготовлений на основі молока, називають «крем-суп». В основному для приготування відвару використовується м’ясо птиці, але іноді зустрічається крем суп з яловичини або риби. Широку популярність блюдо має в вегетаріанської кухні, в цьому випадку білий соус для нього готують з грибів.

Продукти, які додають в основну масу теж повинні бути приготовлені особливим чином. Їх перетирають з допомогою сита або перетворюють на пюре блендером. Перед цим овочі потрібно довести до кипіння або згасити, а коли вони розм’якшилися, рівномірно перетерти. Так, щоб не було навіть дрібних шматочків. До речі, найкращим спосіб вважається перетирання за допомогою сита. Для подрібнення м’яса використовують спочатку м’ясорубку, а потім сито.

Легкий супчик з овочами і квасолею

Ідеально підійде для домашнього обіду. Такий суп відмінно насичує організм, але при цьому має вкрай мало калорій. Єдиний мінус – час приготування. Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 450г. сушеної червоної квасолі,
  • 8 склянок води,
  • півсклянки вина,
  • 2ч.л. сушеного базиліка,
  • 1,5ч.л. солі,
  • 1ч.л. майорану,
  • ¼ч.л. перцю,
  • 400г. ріпчастої цибулі,
  • 400г. цукіні,
  • 200г.сельдерея,
  • 200г. червоного солодкого перцю,
  • 200г. моркви,
  • 6 зубчиків часнику,
  • 170г. пасти,
  • 1/3 тертого сиру.

Як готувати суп:

Перш за все, необхідно замочити в теплій воді квасоля на ніч. Залийте плоди шаром води, так що, її рівень був вище квасолі на 5 см.

Вранці поставте квасоля вариться на пару хвилин. відразу ж зніміть з вогню і накрийте кришкою каструлю. Залиште квасоля настоюватися приблизно на годину. Через даний проміжок часу злийте з квасолі всю воду і висушіть плоди. Поверніть їх назад в каструлю. Знову залийте все водою, додайте вино, спеції, майоран, сіль, перець, базилік і відправте все вариться на 1,5 години. Потім в киплячий суп додайте все дрібно нарізані овочі і варить до закипання. Накрийте суп кришкою і зменшіть вогонь. Після того. як овочі стануть м’якими, додайте в суп томатну пасту і варіть ще 10 хвилин. Перед подачею на стіл додайте в суп трохи натертого на тертці сиру.

Корисні супи-пюре

Звичайно, корисні і шкідливі властивості супу-пюре безпосередньо залежать від основних компонентів. Наприклад, чим корисний гарбузовий суп-пюре? Вживання страви сприятливо позначиться на серцево-судинній системі, активізує обмін речовин, позбавить від набряків. Гарбуз сприяє спалюванню жирів, що не вислизне від бажаючих скинути кілька зайвих кілограмів. Більш того, блюдо допоможе підвищити розумову активність і поліпшить настрій. Не варто забувати, що гарбуз з’являється на наших столах, коли кількість овочів і фруктів на поступово зменшується. Тим цінніше її вітамінний, мікро- і макроелементний склад.

Суп пюре з брокколі користь теж приносить організму чималу, адже овоч має дуже багатий склад корисних речовин. Особливо багато в ньому вітаміну K.

Суп-пюре з печериць користь нам надає завдяки високому вмісту білків, які є будівельним матеріалом для м’язів людини. Особливо корисно таке блюдо вегетаріанцям, як і будь-який інший грибний суп-пюре, він буде відмінним джерелом білка.

Не менш корисними будуть супи-пюре з інших грибів і овочів, сочевиці, гороху. Користь цих страв гідна більш глибокого розгляду. Тим більше, що рецептів приготування страви не злічити.

Низькокалорійний суп при правильному харчуванні з селери

Вам знадобляться такі інгредієнти

  • 3 склянки води,
  • 300г. селери,
  • кабачок,
  • Зелена цибуля,
  • лавровий лист,
  • 1,5 склянки нежирного молока,
  • ½ч.л. мускатного горіха,
  • сіль,
  • перець,
  • пір’я зеленої цибулі.

приготування:

Селера необхідно дрібно нарізати. Кабачок, цибуля порей також нарізати і все відправити варитися в окріп з додаванням лаврового листа. Варіть до готовності, потім витягніть лавровий лист, а овочі перекладіть з каструлі в миску. Візьміть ручний блендер і перетворите варені овочі в кашу. Поверніть їх назад в каструлю. Влийте до них молоко і доведіть суміш до кипіння. Всипте в неї спецій і ретельно перемішайте. При подачі в тарілки додайте трохи зелені для краси.

Якщо ви боїтеся, що такий суп виявиться занадто легким, то ви помиляєтеся. Він здатний наситити на пару годин. Але якщо ж, ви все ж хочете зробити його ситніше, то додайте дієтичні хлібці або грінки з цільнозернового хліба.

Види гарбузового супу

Існує безліч варіацій цієї страви з додаванням різних інгредієнтів.

Найпопулярніші види гарбузового крем-супу:

• м’ясної з копченостями;

• сирний;

• грибний;

• з мідіями і креветками;

• зі шкварками.

В’єтнамці готують унікальний корисний варіант, додаючи молоко кокоса і зелену пасту каррі. В Узбекистані гарбузовий суп прийнято варити на молоці. Португальська суп за традицією подається з яйцем. У Мексиці болгарський перчик і коріандр. У Британії доповнюють гарбузовий суп цибулею-пореєм і пекучим часничком. Французькі ресторани славляться крем-супом з пармезаном і вершками.

Вегетаріанський суп з сочевиці зі шпинатом

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • овочевий бульйон – 1 літр,
  • півсклянки зеленої сочевиці,
  • пучок шпинату – 1 штука,
  • помідори – 1 штука,
  • морква – 1 штука,
  • цибулина – 1 штука,
  • лавровий лист – 1 штука,
  • сіль,
  • перець,
  • рослинне масло – 2 столові ложки.

приготування:

Попередньо приготуйте овочевий бульйон. Доведіть його до кипіння, а після опустіть в нього сочевицю і варіть ще 20 хвилин на повільному вогні.

Цибулю дрібно наріжте на кубики, а моркву натріть на тертці. Шпинат і помідори також розріжте на кубики. Лук необхідно пасерувати, а потім додати моркву та помідори. Посоліть суміш овочів і продовжуйте гасити кілька хвилин, лише потім додайте шпинат. Через дві хвилини перекладіть овочі до сочевиці, посоліть, поперчіть і додайте лавровий лист. Залиште варити суміш ще 5 хвилин.

Овочевий суп для схуднення


Овочевий суп для схуднення Хочете скинути пару кілограмів після відпустки або підготуватися до важливого заходу? Тоді рекомендую готувати цей чудовий овочевий суп з капустою і цілим набором інших овочів, які позитивно впливають на метаболізм в організмі. Густий і насичений, цей суп чудово підійде як для індивідуальної дієти, так і для сімейних обідів.

РЕЦЕПТ овочевого супу для схуднення

Треба: 1 цибулина 1 велика морква 2 зубчики часнику 250 г печериць 1 ст.л. оливкового масла 500 г білокачанної капусти 1 невеликий кабачок 150 г замороженої стручкової квасолі (можна не додавати) 400 мл рубаних томатів у власному соку або 400 мл томатного соку + 1 ст.л. томатної пасти 2 л курячого бульйону без солі 1 ч.л. суміші італійських трав сіль, перець – за смаком

Як готувати:

1. Морква і печериці нарізати тонкими скибочками, цибулю – кільцями, часник дрібно нарубати.


Морква і печериці нарізати тонкими скибочками, цибулю – кільцями, часник дрібно нарубати

2. У великій товстостінній каструлі нагріти 50 мл води і оливкове масло, додати порізані цибулину, моркву, часник і шампіньйони. Гасити протягом 5-7 хвилин на середньому вогні.


Гасити протягом 5-7 хвилин на середньому вогні

3. Додати капусту, нарізану кабачок і інші інгредієнти крім солі і перцю.


Додати капусту, нарізану кабачок і інші інгредієнти крім солі і перцю

4. Накрити кришкою і варити 2 години на дуже слабкому вогні. В кінці додати сіль і перець.


Накрити кришкою і варити 2 години на дуже слабкому вогні. В кінці додати сіль і перець

5. Рекомендую дати настоятися перед вживанням добу.

Перед тим як ознайомитися з моїм другим рецептом, подивіться, як можна приготувати феноменальний миттєвий суп від Олександра Селезньова!

Вегетаріанський суп з сочевиці з консервованими помідорами

Супи при правильному харчуванні можуть бути як з овочами і м’ясом, так і чисто овочевими.

Складові:

  • червона сочевиця – 200 грам,
  • цибулина – 1 штука,
  • лаврове листя – 2 штуки,
  • зубчики часнику – 2 штуки,
  • нарізаний тімьян- 1 столова ложка,
  • консервовані помідори – 250 грам.

приготування:

Сочевицю помістіть у велику каструлю. Додайте окропу, а також чебрець, лавровий лист, чорний перець, цибулю і часник. Всипте помідори і доведіть до кипіння. Варіть овочі приблизно 5 хвилин, а потім зменшіть вогонь до мінімуму. Після цього варіть суміш ще 20 хвилин, до тих пір, поки суп не стане густим і наваристим. Додайте в суп трохи приправ і дрібку цукру.

Користь супу-пюре для травного тракту

Супи взагалі корисні для нашої травної системи, а супи-пюре особливо. Вміст тарілки, потрапляючи в шлунок, ніжно обволікає слизову оболонку шлунка. Таким чином воно запобігає контакт соляної кислоти зі стінками шлунка. Особливо корисні супи-пюре для людей, що мають захворювання травного органу. Однак, треба знати, з чого можна готувати страву, а який продукт краще відкласти в сторону. Наприклад, супи-пюре на основі буряка можна їсти людям з гастритом і іншими проявами запалень стінок шлунка. Зате відмінним виходом буде гарбузовий суп-пюре. Корисні властивості його, до речі, поширюються не тільки на «гастратіков». Здоровим людям таке блюдо теж дуже не завадить.

Вегетаріанський суп з сочевиці з цвітною капустою

Складові:

  • Червона чечевіца- 150 грам,
  • кольорова капуста – 300 грам,
  • морква – 1 штука
  • цибулина – 1 штука,
  • рослинне масло – 3 столові ложки,
  • помідори – 2 штуки,
  • вода – 1,7 літра
  • сіль,
  • перець,
  • кріп.

приготування:

Цибулю, моркву наріжте. а потім обсмажте на олії в сковороді. Залийте овочі окропом. Додайте до цибулі і моркви промиту сочевицю і залиште варитися на 20 хвилин. В цей час, залийте кольорову капусту солоні окропом, а через 5 хвилин, вийміть суцвіття і розділіть їх на невеликі шматочки, які після можна буде додати в сочевицю.

Якщо ви хочете не просто є, а й при цьому худнути, рекомендуємо наступний варіант.

Шкода супу-пюре

Так, шкідливими властивостями блюдо теж володіє. Воно має приємну консистенцію, яка, як ми вже говорили, дуже подобається нашому шлунку, адже йому не потрібно напружуватися, щоб його перетравити. Однак, зловживання супами-пюре може привести до «синдрому ледачого шлунка».

Блюдо може негативно позначитися і на стані зубів. Ясен, щоб бути міцні і утримувати зуби, необхідний щоденний масаж, який вони отримують при пережовуванні нами жорсткої їжі. Якщо раціон буде складатися переважно з м’якої їжі, яку немає потреби жувати, про красиве усмішці можна і не мріяти, зуби можуть руйнуватися.

Шкода суп-пюре може принести, якщо використовувати багато жирних компонентів. Шлунково-кишкового тракту важко буде справлятися з такою їжею, організму можна завдати серйозної шкоди. Красива фігура теж залишиться скоріше мрією. Не варто зловживати м’ясними супами-пюре. На цьому тлі користь овочевих супів-пюре набагато помітніше.

Салати з солоними огірками

Салат з солоних огірків і яблук називають пікантним. Кубиками нарізують 2 зелених яблука, очищених від шкірки, а 3 огірка – брусочками. Нарізані яблука відразу поливають соком з лимона. У салатниці перемішують яблука з огірками, дрібно нарізаними часником і зеленню (петрушка, кріп та ін.), І заправляють сметаною. За своїм смаком додати можна мелений чорний перець.

Наступний салат ще дешевше і простіше, але не менше смачний. Кубиками або брусочками нарізають 2-3 солоних огірка і 2-3 великих картоплини, відварених в мундирі і очищених. Тонкими полуколечкамі ріжуть дві маленьких ріпчастих цибулини – білу і червону. Всі кладуть у салатницю, додають по своєму смаку перець і сіль, поливають ростить. Маслом і перемішують.

Покращує апетит і травлення салат з огірків і буряка з хріном. Велику буряк відварюють в шкірці (краще на пару), чистять і натирають на крупній тертці. Огірочки (2-3 шт.) Ріжуть дуже маленькими кубиками, перемішують з буряком і невеликою кількістю свіжого тертого хрону, додають по своєму смаку сіль, все перемішують і заправляють сметаною.

Склад, поживність і користь солоних огірків

Чим же корисні солоні огірочки

, І як вони можуть застосовуватися в цьому раціоні?

У солоних огірках, не рахуючи вуглеводів, білків і навіть мінімальної кількості жиру, містяться органічні кислоти, бета-каротин, вітаміни А, Н, Е, С і групи В; мінерали – натрій, калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, нікель, рубідій, молібден, кобальт, бор, фтор, мідь, хлор, сірка, йод, цинк і т.д. При цьому поживність їх дуже низька – 11-13 ккал в 100 грамах.

Найбільше в солоних огірках натрію, так що вони корисні людям, які займаються енергійним фізичною працею і спортом. Всім іншим їх слід їсти в міру, і краще в складі блюд.

В огірках багато корисних кисломолочних бактерій, а їх нам дуже часто не вистачає: вони у великих кількостях гинуть при ГРВІ, ГРЗ та інших захворюваннях, в яких сьогодні немає вади.

Молочна кислота теж оказією відповідне вплив на здоров’я: вона зменшує рівень холестерину в крові, може поліпшити кров’яний тиск і покращує травлення; огірковий розсіл може діяти, як легке проносне. Клітковини в огірках теж чимало, а наявний в них йод засвоюється організмом легко і повністю.

Завдяки цим всім властивостям, солоні огірочки можна застосувати в дієтах для схуднення

. І насправді – на
солоних огірках є навіть дієта, вона дозволяє за 3-5 днів скинути 3-5 кг зайвої ваги. Плюси дієти: вона доступна і досить продуктивна, дозволяє зробити краще речовинний обмін – особливо, водно-сольовий баланс; дає відпочинок травній системі і виводить шлаки. За один день з’їдають 2 кг солоних огірків, як салатів, додаючи свіжі томати і зелень – петрушку, кріп і зелену цибулю. Найкраще їсти 6 разів протягом дня – орієнтовно 330 г огірків за прийом; пити дозволяється питну воду без газу, зелений чай і трав’яні відвари – не солодкий.
Є й мінуси у дієти на солоних огірках

: Багато протипоказань. Це нирковокам’яна хвороба, гепатити, інші захворювання печінки і шлунково-кишкового тракту, подагра, гіпертонія, серцевої хвороби і судин.

Фото: солоні огірочки

Яке правило застосовується

Перед нами дві форми одного іменника. З флексией «и» ми пишемо форму мн.ч. ім.п. Її написання практично не регулюється правилами російської мови. У нас є лише деякі закономірності, які полегшують вибір, але дана лексема не підходить під них. При сумнівах ми повинні перевірити її за допомогою орфографічного словника. З нього ж ми дізнаємося, що в формі однини род.п. ми пишемо закінчення «а», воно вважається нейтральним. Але рідко в цьому відмінку може писатися розмовне закінчення «у».

Related posts

Leave a Comment