Як і скільки варити манну кашу на молоці по часу?

Протягом декількох років каша відноситься до корисної, дієтичної, недорогий і ситної їжі. Приготована манна крупа за правилами, виходить ніжною, приємною і добре засвоюваним блюдом. Залежно від віку дитини в неї можна додавати шматочки свіжих фруктів і ягід, варення, шоколад, сухофрукти.

Манку використовують в харчуванні з грудного віку і до старості. В радянські часи цей вид каші був популярним в дитячому харчуванні: в школах, садочках, літніх таборах і лікарнях. Сьогодні ж вчені ставляться до манній крупі як позитивно, так і негативно. Сьогодні належить розібратися в якому віці можна давати манну кашу дитині і як правильно готувати.

на молоці

Рецепт приготування манки:

  1. Візьміть каструлю з нержавіючої сталі або з антипригарним покриттям. Чим товщі її стінки, тим краще.
  2. Перед тим як залити молоко, обполосніть ємність крижаною водою або киньте на дно кубик льоду.
  3. Влийте в каструлю 1 л молока. За бажанням приготуйте суміш з молока і води. Для цього з’єднаєте інгредієнти в рівних пропорціях.
  4. Додайте щіпку солі і 3 ст. л. цукру.
  5. Після закипання рідини додайте 6 ст. л. крупи. Щоб уникнути утворення грудочок, засинайте манку повільно малими порціями, постійно помішуючи.
  6. Коли все закипить, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть манну кашу до готовності.
  7. У готову страву додайте вершкове масло, перемішайте ложкою або віночком для більш повітряної консистенції. Подавайте гарячим.

Численні добавки зроблять манку смачнішою і апетитною:

  • кориця;
  • ваніль;
  • какао;
  • білий шоколад;
  • фрукти, ягоди;
  • сухофрукти, горіхи, насіння;
  • варення або джем.

варіанти подачі

Каша з маслом і цукром – знайома всім з дитинства класика. Але це далеко не єдиний спосіб урізноманітнити смак традиційного блюда новими нотками! Щоб зробити його більш насиченим, приємніше і цікавіше, спробуйте відварити манну крупу:

  • з парою ложок кокосової стружки;
  • з замороженими ягодами;
  • з шматочками улюблених фруктів і овочів, свіжих або засушених;
  • з курячим м’ясом і бульйоном;
  • з корицею, ваніллю і куркумою. Остання спеція на смак вплине мало, але каша придбає привабливий жовтий колір.

Ну а зварену за традиційним рецептом, на воді і молоці, манку можна подати:

  • посипавши її тертим шоколадом;
  • збивши з стаканчиком вершкового йогурту і ложкою меду;
  • додавши в кашу цукати, різаний мармелад або горіхи;
  • підсолодивши її джемом або варенням;
  • наточити до манки трохи бринзи або іншого сирного сиру – для оригіналів і любителів відкривати незвичайні смакові поєднання.

В Індії манку варять з гірчицею, червоним гострим перцем, карі, ріпчастою цибулею і сіллю.

Фотогалерея: з чим подати манну кашу?


Варення і джем зроблять блюдо бажаним навіть для непримиренних прівереда


Манка з малому сподобається прихильникам класики


Кокос і куркума – для любителів екзотики


Каша з яйцем – для тих, кому потрібно грунтовно підкріпитися


Ароматний буберт – справжнісінький ласий десерт


Цукати – для ласунів


Манка на м’ясному бульйоні з овочами – це вже цілий обід


Ізюм і какао – для маленьких їдців


Свіжі ягоди для любителів фруктів


Каша на ягідному соку відрізняється яскравим кольором і приємним незвичайним смаком

Хоча нині манна крупа втратила колишню значимість, ми все так же готуємо з неї каші і уплітає їх за обидві щоки. І правильно робимо. Якщо знати почуття міри і обережно використовувати калорійні добавки на зразок масла і цукру, манна каша принесе організму тільки користь. Варіть і їжте її з задоволенням, тим більше що тепер ви знаєте всі секрети приготування цієї норовливої, але смачною і поживною крупи.

На воді

Рецепт варіння манки на воді:

  1. Налийте в каструлю 1 склянку води.
  2. Доведіть до кипіння і додайте 0,5 дес. л. цукру і маленьку щіпку солі.
  3. Повільно засипте 2 ст. л. крупи.
  4. Щоб каша вийшла без грудочок, постійно її помішувати.
  5. У готову страву додайте вершкове масло і спеції за смаком.

Ще один спосіб приготування манки на воді:

  1. 500 мл води налийте в каструлю і поставте на вогонь.
  2. Не доводячи рідину до кипіння, зніміть ємність з плити, повільно засипте в неї 4 ст. л. крупи і ретельно перемішайте.
  3. Залиште на півгодини.
  4. Після закінчення цього часу поставте каструлю на вогонь і варіть кашу 2 хвилини.
  5. Додайте сіль, цукор і ваніль за смаком.
  6. Варіть ще 4 хвилини, постійно помішуючи.
  7. Готову страву заправте вершковим маслом і додайте фрукти.

В мультиварці

За допомогою цього приладу можна зварити ніжну смачну кашу без грудочок. Вона не пригорає, рівномірно і швидко вариться.

Приготування манки в мультиварці:

  1. У чашу приладу налийте 300 мл холодного молока.
  2. Увімкніть режим «варіння» і доведіть рідину до кипіння.
  3. Повільно всипте 2-3 ст. л. манки, помішуючи віночком.
  4. Додайте цукор за смаком.
  5. Готову страву заправте вершковим маслом.

В мультиварці виходить ніжна манна каша без грудочок.

Чому саме манка

Манна крупа, яка нашими мамами та бабусями вважалася ідеальним варіантом щодо прикорму для маленьких дітей, досить активно використовується і до цього дня. Пояснюється це не тільки рідкої консистенцією готового продукту, яка підходить для дитини, а й великим вмістом корисних компонентів, які при правильному приготуванні кашки зберігаються. Крім крохмалю, білків і вітамінів, вона містить багато клітковини і дозволяє не тільки забезпечити крихітний організм усім необхідним для повноцінного розвитку, але також і нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Скільки часу варити рідку манну кашу на молоці дитині

Манна каша – відмінний початок або завершення дня. Вона дозволяє швидко набрати вагу, що дуже важливо для ослаблених або хворобливих дітей. Для приготування цього простого і поживного страви потрібно взяти такі інгредієнти:

  • молоко незбиране (козяче або коров’яче) – 120 мл;
  • вода – 120 мл;
  • крупа манна – 50 г;
  • цукор (або будь-який інший підсолоджувач) – за смаком.

Час приготування каші – 6 хвилин.

Калорійність – 78 ккал.

Кроки приготування:

  1. Змішати молоко і воду, залити в ємність для подальшої варіння;
  2. Манку просіяти через ситечко;
  3. Довести до кипіння водно-молочну основу;
  4. Тонкою цівкою ввести крупу з пшениці в ємність, призначену для варіння, постійно помішуючи;
  5. Довести до стану кипіння (нагріти до 100 градусів);
  6. Варити після закипання нетривалий період -2-3 хвилини.
  7. Зняти з нагріву і закрити кришкою (залишити на 10 хвилин);

У порційну тарілку додати цукру, розмішати. Також можна покласти трохи вершкового масла. Як варити манну кашу на молоці без грудочок з замочуванням

Важлива умова для отримання смачною манної каші – відсутність в готовій страві грудочок.

Досягти цього можна, скориставшись незвичайної технологією – варіння на молоці з попереднім замочуванням манної крупи.

Цей процес насичує крупинки рідиною, що забезпечує швидку варіння і рятує від утворення грудочок навіть якщо помішувати НЕ інтенсивно, а повільно. Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • молоко (коров’яче або козяче – на вибір господині) – 300 мл;
  • масло вершкове – 15 г;
  • манка – 60 г;
  • сіль і цукор – за смаком.

Час приготування – 7-8 хвилин.

Калорійність готової манної каші на 100 г – 79 ккал.

Кроки приготування:

  1. Молоко (НЕ підігріваючи) залити в ємність;
  2. Додати цукор і сіль;
  3. Засипати в молоко манку і залишити суміш на 5 хвилин;
  4. Розмішати крупу і молоко;
  5. Поставити ємність на слабкий нагрів;
  6. Помішуючи, довести до кипіння.
  7. Варити ще 2-3 хвилини, потім зняти з нагріву і дати постояти трохи під кришкою.

Перед подачею покласти трохи вершкового масла і добре розмішати.

Особливості вибору крупи

Як варити манку на молоці

Є одне правило, яке потрібно враховувати. Чим дрібніше помел пшениці, тим більше розварюється крупа. Враховуйте це при виборі манки. Якщо ви любите ніжну кашу повітряної консистенції, купуйте крупу самого дрібного помелу (0,25 міліметрів). Зваривши крупу грубого помелу (0,75 міліметрів), ви отримаєте кашу в якій будуть відчуватися м’які крупиці.

Упаковка манки, крім цифр, маркується літерами: М, Т або МТ. Вони повідомляють покупцеві, з якого сорту пшениці виготовлений продукт: м’якого, твердого або з суміш цих сортів.

Пам’ятайте, що крупа з м’яких сортів підходить для приготування каш і запіканок. Її додають в фарш для котлет і в тісто для оладок. Крупа марки Т використовується в приготуванні солодких страв (пудингу, мусу або суфле). Її засипають в супи для додання ніжної консистенції.

Порушення умов зберігання на складі і при транспортуванні – головна причина псування продукту ще до того, як він потрапив на прилавок. Не купуйте продукт в непрозорій упаковці. Краще купувати манку на вагу. Так ви зможете оцінити зовнішній вигляд крупи. Зовні крупа повинна виглядати однорідної без вологих грудочок.

Жовтуватий відтінок білого кольору – це кращий варіант, який ви можете вибрати. Від сирого продукту не повинен йти затхлий запах.

Тільки з якісної крупи можна приготувати смачну кашу. Щоб порадувати домашніх смачним блюдом, приділіть вибору продукту достатньо уваги. Правильне зберігання і дотримання технології приготування. У цьому полягає секрет кращої каші.

Технологія варіння манної каші

У каструлі

Як зварити манку на плиті:

  • Молоко або воду доводять до кипіння, додають сіль і цукор. Вогонь зменшують таким чином, щоб йшло кипіння, але рідина не «втікала».
  • Відведені кількість манки тоненькою цівкою висипають в каструлю, інтенсивно помішуючи ложкою.
  • Збавляють вогонь до мінімуму і варять кілька хвилин. Постійно інтенсивно помішують, інакше підгорить. В кінці додають вершкове масло.
  • Вимикають вогонь і дають настоятися під кришкою 3-4 хвилини.
  • Розкладають по порційних тарілках, додають сухофрукти або джем.

Якщо у вас немає досвіду приготування страви з манки, то краще засипати крупу в теплу, а не киплячу рідину. Доведеться постійно помішувати до моменту закипання, але гарантовано не буде грудочок.

Відео-рецепт варіння манної каші на молоці

популярний питання

Манна крупа – досить невибагливий продукт, але питання, як варити манку для грудничка, залишається популярним, тому що у кого-то каша виходить з грудочками, дуже густий або, навпаки, рідкої, часто пригорає. Перераховані вище поради допоможуть молодим мамам навчитися готувати ідеальну кашу.

Проаналізувавши всі достоїнства і недоліки манної каші, можна зробити висновок, що все добре в міру. Не варто зловживати манкою і харчуватися нею кожен день, але для того щоб урізноманітнити раціон, можна додати її в меню. Вживати кашу кілька разів на тиждень буде достатньо, також існує рекомендація знайомити дитину з манкою тільки після року.

Але якщо манка для грудничка готується нечасто, то вона не зашкодить маленькому організму. Нормоване кількість, частота споживання і правильне приготування допоможуть витягти з крупи всі корисні властивості і виключать можливе нанесення шкоди організму, що росте.

Оригінальні способи зварити манну кашу

Манна каша в мультиварці

Налити в чашу мультиварки молоко, додати манку, масло і цукор, трохи розмішати і варити 8 хвилин з відкритою кришкою при постійному помішуванні, потім, коли вода закипить, закрити мультиварку кришкою і варити 2 хвилини на режимі “Каша”. По закінченню варіння добре перемішати манну кашу.
Спосіб варіння каші з набуханням манки
спосіб хороший, коли незручно одночасно сипати крупу і заважати кашу або коли незручно чекати закипання рідини 1. Манку, сіль і цукор всипати в холодну воду, ретельно перемішати. 2. Почекати 10 хвилин, щоб манка ввібрала в себе рідину і набухла. 3. Поставити каструлю на вогонь і заважати після закипання 2-3 хвилини.
Як варити манну кашу в сковороді
1. Відміряти манку і рідина. 2. Сковорідку розігріти на середньому вогні. 3. Викласти шматок вершкового масла на сковорідку. 4. Посипати рівномірно манку, смажити 2-3 хвилини до пожовтіння при активному помішуванні. 5. Додати рідина (воду і / або молоко), розбавивши в ній цукор і сіль, при активному помішуванні варити кашу 2 хвилини. 6. Вимкнути вогонь, настояти 3 хвилини під кришкою.

Каша для самих маленьких

Ми вже говорили, що надмірне вживання манної каші перешкоджає засвоєнню кальцію і погано впливає на стан кісток. Крім того, до складу манки входить чимала кількість глютену, який може спровокувати розвиток такого неприємного захворювання, як целіакія (порушення всмоктуваності в кишечнику), особливо якщо у людини є до того спадкова схильність. Не дивно, що малюкам до напівроку медики рекомендують зовсім обходитися без цього ситного прикорму.

А ось по досягненню 5-6-місячного віку можна починати знайомити дитину з манної кашкою – дбайливо, неквапливо і підкоряючись певним правилам.

  1. Не варто готувати для грудничка на цілісному коров’ячому молоці. Починайте з кашок на воді, потім переходите на молоко, розведене водою в пропорції 1: 1 і лише після 1 року можете зовсім виключити воду зі списку інгредієнтів.
  2. Міняйте звичні пропорції. Кількість манки потрібно зменшити, щоб вийшла рідка каша, яку можна буде налити в пляшку.
  3. Вершкове масло і цукор додавайте тільки за погодженням з педіатром.
  4. Після того як дитині виповниться рік, можна вводити в манку сухофрукти, ягоди і свіже фруктове або овочеве пюре. Багатьом дітям подобається, наприклад, яскрава помаранчева манка з морквою або гарбузом.
  5. Боятися манної каші не варто, але і вчащати з нею не треба. Для грудничка буде більш ніж достатньо 1 порції в тиждень, а для дітвори постарше -1-2 порцій. Виняток становлять діти з недобором ваги, яким манку часто прописують за медичними показаннями.

Відео: значення манки для дитячого здоров’я

З якого віку дітям можна їсти манну кашу?

Думок про те, наскільки шкідлива і корисна манна каша для дітей, розділилися. Точаться суперечки і з приводу віку, в якому її можна вживати. Більшість педіатрів рекомендують спочатку ввести в раціон крихітки рисову і гречану кашу, а лише потім, після року, манну.

На думку гастроентерологів, манна каша для грудничка також шкідлива. Вони пояснюють це несформованістю кишечника дитини, тому рекомендують вводити її в прикорм не раніше, ніж після 12 місяців.

Навіть якщо ви вже спробували дати дитині манку і вона засвоїла без випливають проблем, захоплюватися їй не варто. Максимальна кількість годувань манкою – 1 раз в 10 днів.

Манна каша для дитини 1 року і старше стає дуже цінним продуктом. Однак аж до 3 років варто обмежувати її споживання.

Часто у мам виникає необхідність давати манну кашу грудничку. Це може бути обумовлено фінансовими проблемами та іншими життєвими обставинами. В такому випадку малюкові потрібно варити рідку манку для пляшечки – приблизно 10 г крупи на 200 г рідини. У більш старшому віці, починаючи з 6 місяців, густоту збільшують в два рази. Манна каша для 4-місячну дитину може бути зварена вже на коров’ячому молоці з додаванням води.

Варто відзначити, що манка на воді для маленької людини також корисна, як і на молоці. Тому не варто переживати, що він недоотримає необхідних речовин і вітамінів.

Лікарі рекомендують давати манну кашу дитині на ніч, особливо якщо малюк часто прокидається і просить чергову порцію молочка. Манка є вельми поживним продуктом, який дозволить йому спокійно спати більшу частину ночі.

Чому не можна давати раніше року

Ось тут здавалося б слід подумати про манки, як про ніжний, легко усваиваемом і калорійне продукті. Особливо манка стала б незамінним харчуванням для дітей, які повільно набирають вагу. Однак сучасні технології дозволили переглянути склад манної крупи і виявити в ньому нові особливості.

Чим хороша манка

  1. Багата вуглеводами, зокрема крохмалем, який забезпечує організм енергією.
  2. У ній мінімум білків, а це корисно при хронічних хворобах нирок.
  3. Містить вітаміни (особливо цінні групи В, Е, РР) незамінні для організму, що росте.
  4. У манки присутні потрібні мінерали – магній, калій, фосфор, кальцій, залізо.
  5. Її варять мало, тому всі корисні властивості при цьому зберігаються.
  6. Висока калорійність і ситність страв з манної крупи, що необхідно для дітей, які повільно додають масу.

небажані властивості

  1. У манки, як і в інших пшеничних сортах круп, міститься така речовина, як мукополісахарид (гліадин). Воно небезпечно тим, що при регулярному надходженні в кишковий тракт здатне викликати некроз (часткове відмирання) ворсинок в кишечнику, що відповідають за всмоктування поживних речовин. Це провокує розвиток таких захворювань: гастрит, коліт, онкологічні патології.
  2. У манки присутній фітин – речовина, яка перешкоджає засвоєнню вітаміну D, кальцію, заліза. А вони незамінні для здоров’я дитини: їх нестача призводить до рахіту і анемії.
  3. Глютен в складі манної крупи може викликати алергію або ж хвороба целіакію (непереносимість глютену, який є у всіх злаках). У ранньому віці через незрілість кишечника ризик виникнення непереносимості набагато більше.
  4. Манну кашу добре варити на коров’ячому молоці, а його не рекомендують давати малюкам до одного року (іноді навіть до трьох років).
  5. Через свою калорійності манка протипоказана немовлятам, які і без того добре набирають вагу. Це призводить до паратрофии (ожиріння).

Внаслідок перерахованих вище факторів манку небажано включати в меню дітей віком до 1 року, а до трьох років потрібно вживати її в їжу помірними порціями. Але не варто впадати в крайнощі. Стійкі негативні ускладнення виникають тільки в тих випадках, коли крім манки малюк не вживає більше нічого або ж їсть її регулярно в якості прикорму. Якщо манна каша для різноманітності в меню буде з’являтися раз в чотирнадцять днів, то проблеми зі здоров’ям у дитини не з’являться.

При грудному вигодовуванні рекомендують вводити прикорм, коли малюкові виповниться півроку і йому вже буде не вистачати тільки маминого молока. Таким чином, його поступово готують до дорослої їжі. Манна каша – це не той продукт, який слід вводити в прикорм здоровому малюку. Вона може кріпити або проносити дитини.

Є ще каша, на якій росли діти в минулому столітті – толокняна, предок сучасних розчинних сумішей. Толокно – це вид борошна, яка робиться з очищених, пропарених зерен вівса. Їх не мелють, а товчуть. Толокно не треба варити, а просто запарити окропом і / або молоком. При цьому зберігаються всі корисні якості.

Манну кашу педіатри рекомендують вводити в прикорм не раніше, ніж дитині виповниться 8 місяців, а краще в рік. У цьому віці каша не стане важкою їжею для малюка і буде нормально засвоюватися організмом дитини. До трьох років давати дітям манну кашу радять не частіше ніж один раз на тиждень. Прикорм повинен бути правильним, з дотриманням всіх норм корисності продуктів однорічному дитині.

Як будь-який новий продукт, манку потрібно включати в меню потроху і поступово, спостерігаючи за реакцією дитини. Перший раз краще зварити кашу на воді і дати спробувати одну чайну ложку. Якщо у малюка не з’явилося висипань, що не порушився стілець, то поступово збільшувати її кількість, доводячи до повної порції на один прийом їжі. У манки багато клейковини і мало клітковини, тому вона може стати причиною запору.

манна каша навколо рота у грудничка
Манну кашу вводять в раціон малюка поступово, щоб вона не викликала алергію

Якщо виникає необхідність годувати дитину манкою раніше, то двомісячних і тримісячних дітей підгодовують кашею рідкісної, 5% (5 г крупи – неповна чайна ложка на 100 г рідини). Після 6 місяців роблять гущі, 10% (10 г крупи – чайна ложка з гіркою на 100 г рідини). Обов’язково обговорювати годування маляти з дитячим лікарем.

Коли манна каша введена в раціон дитини, її можна варити на воді з молоком в рівних пропорціях. В який час доби (на сніданок або вечерю) – не має великого значення. Але іноді лікарі радять, якщо малюк погано спить, прокидається вночі з вимогою їжі, годувати його перед сном. Манка дуже поживна, може бути, він насититься і буде спокійно спати.

Манна каша – найперша каша, які дають батьки своїй дитині. Вона дуже ситна і смачна. Манку можна готувати на молоці, воді, з використанням сухофруктів і фруктів. Варіантів приготування велика кількість, але ми сьогодні приготуємо Манну кашу за класичним рецептом.

Варимо дієтичну манну кашу на молоці (без добавок)

Стежити за фігурою і спожитими в процесі одного прийому їжі калоріями дуже важливо, саме тому господиня повинна записати в свій збірник рецептів варіант приготування дієтичної манної каші.

У ній повністю виключені шкідливі компоненти, але присутні сухофрукти або мед, що є додатковим джерелом користі для організму.

Для приготування такого легкого варіанту будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • вода питна очищена, підготовлена ​​до використання – 400 мл;
  • манка – 2,5 ст.л;
  • мед – 10 г (або жменю будь-яких сухофруктів, в яких не повинно бути кісточок);
  • сіль – зовсім небагато.

Час приготування – 5 хвилин (варіння), 10 хвилин – витримка під кришкою.

Калорійність – 69 ккал / на 100 г.

Кроки приготування:

  1. Воду влити в ємність, поставити на сильне нагрівання, довести до кипіння, знизити температуру до середніх значень;
  2. Всипати (цівкою з помішуванням) манку;
  3. Проводити варіння на середньому нагріві 5 хвилин (не відриваючись помішувати);
  4. Зняти з нагріву, додати мед, перемішати, накрити кришкою.

Перед подачею прикрасити порцію можна свіжої часточкою яблука або полуницею.

Плюси манної крупи

Манку отримують із зерен пшениці шляхом перемелювання за особливою технологією. Розмір крупинок варіюється від 0,2 до 0,7 мм. Виготовляється з м’яких, твердих, комбінованих сортів пшениці.

Склад манки різноманітний і корисний:

  • токоферол (Е);
  • вітаміни групи В;
  • нікотинова кислота;
  • кальцій, магній, калій, фосфор, кремній.

Блюдо містить значну кількість вуглеводів, тому вважається енергоємним і насиченим. Через сильний перемелювання організмом відбувається швидко, легко.

Властивості і склад манної каші

При правильному введенні манної каші в раціон вона приносить користь для організму, що розвивається в наступному:

  1. Заповнює енергетичні запаси.
  2. Поліпшується робота нервової системи.
  3. Нормалізується стан кісткової системи, прискорює ріст зубів.
  4. Має обволікаючі властивостями. Не діє на травну систему дратівливо.
  5. Зміцнює серце, судини.
  6. Підвищує захисні сили.
  7. Сприяє нормальному функціонуванню організму.

Рекомендується включати в харчування манну кашу після важких операцій і хвороб для повного відновлення організму.

Користь манної каші для шлунково-кишкового тракту

Фкуснофакти

Як зробити кашу потрібної консистенції і без грудочок

Пропорції при варінні манної каші: на 10 частин рідини (води або молока) 1 частина манки. Наприклад, на 300 мілілітрів молока – 30 грам манки. У столових ложках на 300 мілілітрів рідини – 3 столових ложки манки.

Щоб манна каша була без грудочок, треба всипати манку в гарячу рідину (воду або молоко) тонкою цівкою при активному помішуванні. Вогонь при цьому повинен бути мінімальним, щоб за досить короткий час варіння встигнути розмішати всю крупу в киплячій рідини. Ще варіант – всипати манку в холодну воду, так на розмішування залишиться більше часу і до конку варіння, навіть якщо грудочки і були, вони будуть розмішені.

Якщо сипати крупу в рідину з пакета, велика ймовірність порушити пропорції, а якщо з ложки, тонка цівка може не вийти. Щоб дотримати пропорції і рецептуру, манку перед варінням каші рекомендується відміряти і всипати в кружку, а під час варіння з кухля висипати крупу в каструлю з водою і / або молоком тонкою цівкою.

Щоб манна каша 100% не підгоріла, рекомендується використовувати каструлю з антипригарним покриттям або перед варінням змастити дно шматочком вершкового масла. Як зробити манну кашу смачніше При варінні манної каші можна додати ваніль, корицю, мед, варення, фрукти і свіжі ягоди. Додатково прикрасити можна джемом і листочком м’яти, а щоб рідка манна каша була більш повітряної, після варіння її рекомендується збити віночком з додаванням розтопленого кубика масла.

Можна змішати воду і молоко в однакових пропорціях, тоді каша буде молочної і при цьому не дуже жирної. Якщо молоко жирністю більше 3%, то води можна взяти побільше.

Сіль в манну кашу додається для того, щоб солодкий смак був більш яскравим. І ще дещо

Зберігають манку в герметичній посуді не більше року. Рекомендований термін зберігання – півроку-рік.

Вартість манної крупи – від 36 руб. / Кілограм манки (з середньому по Москві на травень 2020 року). Хороша манка буде повністю білою, без домішок.

Манна каша корисна і дорослим при хронічній втомі, хронічної ниркової недостатності, гастрітние болю. Манка корисна для підвищення імунітету, травної системи людини. При цьому їсти манку після 45 років не рекомендується, щоб не викликати руйнування кісток. Як навчитися варити манну кашу

Найважливіший принцип – не відходити від плити під час варіння манної каші. Якщо манна каша готується на молоці, молоко без уваги може пригоріти або втекти, а варіння каші залишить за собою лише неїстівні грудки. Тому весь час приділіть вашої каші – вже після першої варіння ви зрозумієте, чому треба саме так. Принцип №2 – не зробити манну кашу занадто густий. Вперше отмеряя кількість манки, якщо немає ваг, просто візьміть звичайну ложку для супу (не більшу-салатну, а звичайну для супу) і відміряйте 2 ложки з невеликою гіркою. Завжди краще покласти менше манної крупи, оскільки готову кашу можна буде наполягти 10-15 хвилин в тій же каструлі під кришкою, і вона стане щільніше, а ось Комкова кашу вже нічим не виправити. Спробувавши зварену кашу, прийміть рішення – чи хочеться вам робити її гущі чи ні, а при наступній варінні скоректуйте пропорції до смаку.
Пропорції для варіння манної каші
пропорції при варінні манної каші – на 300 мілілітрів молока 30 грам манки (2 супових ложки з гіркою). Вийде консистенція як дають в дитячих їдалень. Слід врахувати, що в залежності від сорту манної каші, жорсткості води і жирності молока консистенція готової каші буде змінюватися. Так, зі склянки молока і 30 грам манки вийде каша більш рідка, ніж зі склянки молока + води в співвідношенні 1: 1 і 30 грам манки, а сама щільна каша вийде з 300 мілілітрів води і 30 грам манки.
Як подати готову манну кашу
У манну кашу додають ваніль, корицю, мед, какао, згущене молоко, варення, сік, горіхи, фрукти і свіжі ягоди. Додатково прикрасити можна джемом, сухофруктами, листочком м’яти.

її користь

  1. Манна каша не містить в собі велику кількість вітамінів або клітковини, але в ній є корисні вуглеводи і легкозасвоюваний білок.
  2. Вона здатна на цілий день зарядити корисною енергією.
  3. Крім того, саме ця каша рекомендується людям з ослабленим ШКТ, проблемами зі шлунком. Вона має обволікаючі властивості, тому допомагає заспокоїти загострення хронічних захворювань.
  4. Каша зміцнює кістки і зуби, будучи джерелом кальцію.
  5. Показана манка і тим, хто хворий на ниркову недостатність, і тим, у кого хронічна втома.
  6. Після оперативних втручань, важких захворювань, при фізичному виснаженні і в процесі реабілітації лікарі настійно рекомендують саме цю кашу. Крім того, це продукт гіпоалергенний.

Але потрібно пам’ятати, що манна каша досить калорійна, тому вживати її людям із зайвою вагою і дотримуються дієти варто дозовано.

приготування

1. Увімкніть вогонь на середній рівень. У каструлю влийте склянку свіжого молока.

2. Додайте цукор, сіль в потрібній кількості. Якщо ви не хочете, щоб ваша кашка вийшла дуже солодкою, досить всипати 1,5 чайні ложки цукру.

3. Надішліть каструлю з молоком на плиту. Слідкуйте, щоб воно не втекло. Не доводьте молоко до кипіння. Коли почнеться невелике нуртування, додайте манку. Всипати її тонкою цівкою, постійно помішуючи, це допоможе уникнути утворення грудочок.

4. Господині повинні взяти на замітку, що після додавання манки слід упевнитися в тому, що її досить на порцію молока. Це надзвичайно важливо, тому що від пропорції компонентів залежить густота майбутнього страви. Крупинки повинні плавати вільно. Варіть протягом двох хвилин, помішуючи.

5. Манна каша на молоці готова, коли консистенція злегка стане густою. Крім цього, повинен змінитися її колір, а саме – стати кремовим.

6. При бажанні можете додати трохи вершкового масла (82% жирності).

7. Подавайте в порціонної тарілці, можна прикрасити варенням або медом. Буде дуже смачно і апетитно.

Коли вводити в прикорм безмолочну кашу

6 місяців – відповідний період, щоб вводити кашку при грудному годуванні і нормальному наборі маси тіла. Искусственникам рекомендується отримання каші в 4 місяці.

Прикорм з 3 місяців

Недостатня вага і невідповідність віковим нормам – привід для першого підгодовування. Бажано включати кашку в меню при частих ротавірусних інфекціях, які супроводжуються проносом. Немовлята мають потребу в калорійних кашах.

Важливо! Якщо малюк нормально набирає вагу, спочатку вводять овочеве пюре як прикорм, а через місяць – кашку.

Про готовність дитини до прийому кашки говорять такі ознаки, як:

  • прорізування зубів;
  • впевнене сидіння в стільчику для годування;
  • недолік молока при годуванні;
  • прояв інтересу до дорослої їжі;
  • здатність до злизування рідкої їжі з ложки і проковтування.

Доцільно встановити, які каші кращі для малюка.

З чим можна поєднувати

Поєднання кашок для прикорму проводять з овочами, ягодами, фруктами. Ягоди і фрукти додають без термообробки. Малина, полуниця, чорниця відмінно підходять для рисової кашки. Надкорисну страву виходить при добавці яблука чи груші в гречку.

Фруктовий і ягідний смак допоможе зрозуміти, чи потрібне підсолодити блюдо. При змішуванні продукту з ожиною та іншими кислими ягодами потрібно трохи додати цукру або його замінників: меду, стевії, фруктози при відсутності алергії.


Фруктова добавка до вівсянки

класичний рецепт

Для того щоб приготувати кашу з подрібненої пшениці (манки) за класичним, перевіреним усіма людьми з раннього дитинства рецептом, отримати знайомий смак і консистенцію, будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • рідка основа (молоко або суміш молока (можна використовувати сухе) і води в рівній кількості) – всього 200 мл;
  • манна (дрібного помелу) крупа – 7 ч.л;
  • цукор або замінник і сіль – за смаком;
  • вершкове масло (за бажанням господині) – 15-20 м

Час приготування – 8 -10 хвилин.

Калорійність на 100 г готової каші – 80 ккал (з добавками).

Як варити манну кашу на молоці:

  1. У ємність, де буде проводитися варіння, налити рідину, закип’ятити;молоко закип'ятити
  2. Засипати сіль і цукор, перемішати (щоб цукор не пригорає);
  3. Тонкою цівкою і постійно помішуючи, всипати манку;всипати манку
  4. Постійно помішуючи (швидко), довести манку до кипіння;
  5. Не перестаючи помішувати, зменшити нагрів, продовжувати варити ще 5 хвилин;
  6. Зняти з нагріву, закрити кришкою, дати настоятися ще 5 хвилин.манка готова

Перед безпосередньою подачею до столу додати вершкове масло. Також можна додавати варення, згущене молоко або фрукти, в тому числі сушені.

Рейтинг виробників готових каш

У магазинах представлений широкий товарний асортимент від вітчизняних і зарубіжних виробників. Завдання батьків – вибрати відповідно до власних уподобань дитини крупу і торгову марку. У рейтингу каш для першого прикорму виділяють:

  1. Крихітку. Завоювала любов батьків, її випускають на безмолочной і молочній основі, з одним або декількома злаками, з добавками, а також без них.
  2. Спелёнок. Вітчизняна фірма представляє продукти з різними смаками. Через включення цукру до складу каш продукт не рекомендується дітям-алергікам.
  3. Бебі. Відрізняються зниженим вмістом сахарози. Виробляються лікувальні каші, поліпшують роботу кишечника. Немовлятам від року пропонуються продукти з добавкою сухофруктів і горіхів.


Bebi каша дитяча

  1. Хіпп. Затребувані продукти випускаються з добавкою трав’яних компонентів, які мають заспокійливу впливом і призначаються, щоб зняти напругу. Для однорічних дітей додають в каші какао, печиво, фрукти.
  2. Агуша. На вибір представляються молочні та безмолочні, готові і сухі вироби. Відмітна особливість – короткий період зберігання.
  3. Гербер. Хороші безмолочні каші не включають сіль і інші шкідливі добавки.


Продукція Herber

  1. Нестле. Виготовляє адаптовані суміші, фруктові та овочеві пюре. Можна підібрати безмолочні, молочні, безглютенові варіанти. Гіпоалергенний, високоякісний продукт враховує характерні риси розвитку крихти. Невеликий недолік – наявність лецитину, який провокує появу висипу у дитини з підвищеною чутливістю.
  2. Фруто Няню. Доступна вартість і якість. Продукт легко розводити, містить мінеральний і вітамінний комплекси. Вибирають рідкі, готові, сухі суміші. Для старших малюків виготовляються багатокомпонентні склади.
  3. Fleur Alpine. Випускає багатокомпонентні каші, які містять безглютенові злаки.
  4. Хайнц. Продукти вважаються з віком і станом здоров’я дітей. В асортименті безмолочні і молочні склади, з добавками для різноманітності раціону. Для харчування характерні низька алергенність, легкість розведення, прийнятна ціна. У серії приємний аромат і смак.


Гречана каша Heinz

Якщо вибирають готові каші для немовлят, слід не рекомендаціям подруг і знайомих, а особистого досвіду. При обліку смакових переваг і здоров’я малюка їжа доставить з користю насолоду.

Скільки хвилин варити манну кашу на молоці

У приготуванні смачної манної каші необхідно дотримуватися дуже важлива умова – ємність для варіння повинна бути емальованому або антипригарной. Процес помішування безперервний. Після закипання суміші за обраним рецептом, витримати її на невеликому нагріванні близько 2-3 хвилин, постійно і бажано швидко, помішуючи.

Потім зняти з нагріву, переставити на стіл, закрити кришкою і дати настоятися ще 10 хвилин. Також існує й інший варіант варіння – крупу засипати в холодну воду, розмішати, проварити до закипання, а потім на повільному нагріванні ще 5 хвилин.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *