Як приготувати чіпси вдома: швидкі і смачні рецепти

Особливості приготування домашніх чіпсів

Приготувати це блюдо своїми руками не складно. Досить основного продукту, з якого ви хочете зробити чіпси, і смакових добавок (приправи, сіль). Також вам буде потрібно слайсер або овочерізка зі спеціальною насадкою. З її допомогою ви зможете порізати продукт на тоненькі скибочки. Дотримуйтесь нехитрі вимоги і у вас вийти приготувати смачні домашні чіпси, хрусткі і ароматні!

Фото: Терка для чіпсів

Основні принципи приготування:

  • Важливий не тільки смак, але і зовнішній вигляд. Тому для страви підійдуть тільки круглі овочі правильної форми, які можна порізати на рівні і красиві скибочки. Всі інші продукти відкладайте в сторону.
  • Щоб знизити вміст крохмалю, замочіть нарізані шматочки картоплі на кілька хвилин у холодній воді. Потім висушіть їх на рушник або паперових серветках. Завдяки цьому при смаженні вони не будуть прилипати один до одного.
  • Готові кружечки викладіть на тарілку, присипте їх злегка борошном.
  • Для додання скибочкам пікантних якостей, посипте їх ароматичної сіллю з улюбленими добавками – паприка, курка, сир, сметана і зелень і т.д. Пам’ятайте, що такі включення містять глютамат натрію. Якщо ви дбаєте про здоров’я, відмовтеся від них і використовуйте тільки натуральні приправи і сіль.
  • Готувати чіпси можна з різних овочів і навіть фруктів. Основна умова – щоб вони були круглими, досить щільної консистенції і при приготуванні утворювали хрустку скоринку.

Корисні поради з приготування чіпсів в домашніх умовах

Щоб чіпси вийшли смачними, корисними і привабливими зовні, слід звернути увагу на наступні поради:

  1. Намагайтеся нарізати пластинки рівномірно. Більш товсті скибочки готуватимуться довше. Щоб вони красиво виглядали і швидко приготувалися, слід нарізати їх по товщині не більше 4 мм.
  2. Не перестарайтеся з маслом, інакше продукт вийде занадто жирним.
  3. Занадто багато скибочок не повинно бути на деку, краще розкласти поменше і потім повторити процедуру.
  4. Не бійтеся різних приправ і спецій. Вони зроблять смак насиченими, і чіпси за смаком складно буде відрізнити від магазинних.
  5. Поки чіпси готуються, необхідно періодично дивитися за процесом готування. Визначити, коли продукт готовий до застосування, можна по гнутим краях, а також золотистого кольору. Якщо хочете більш прожаренние скибочки, можна ще трохи почекати.
  6. Після того, як дістають чіпси з духовки або сковорідки, їх потрібно обов’язково висушити на папері, давши всьому зайвому жиру витекти.

Соуси для чіпсів
Варто пам’ятати, що чіпси з магазину не приносять ніякої користі організму, а навпаки, можуть призвести до серйозних захворювань: атеросклероз, утворення тромбів і іншим. Вони також містять багато солі і харчових добавок, які можуть спровокувати алергію. Тому має сенс готувати ласощі вдома, особливо тим, хто часто вживає цей продукт.

Як зробити вдома картопляні чіпси

Це дуже смачне блюдо можна приготувати 4 різними способами:

  1. Запекти в духовці. При запіканні практично всі вітаміни і мінерали зберігаються в незайманому вигляді. Такий спосіб приготування робить ласощі поживним і корисним. Це найбільш прийнятний з точки зору здорового харчування варіант.
  2. Засмажити у фритюрі або на сковороді. Даний метод не дуже корисний для шлунка і травлення, оскільки під час обсмаження використовується величезна кількість масла.
  3. Запекти в мікрохвильовій печі. Таким способом можна приготувати страву практично без масла. Завдяки цьому воно буде низькокалорійним і корисним для фігури.
  4. Зварити з галуном і висушити. Маловідомий рецепт індійської кухні, за допомогою якого можна створити хрусткі снеки з оригінальним смаком.

Як зробити чіпси вдома в духовці

Хрусткі, солоні і ароматні – картопляні снеки по праву вважаються дуже смачним ласощами! А приготування в духовці зробить їх ще й корисними.

Фото: Домашні чіпси в духовці

час готування

  • Підготовка продуктів (нарізування, вимочування і обсушування): 20 хвилин
  • Приготування (теплова обробка): 15-20 хвилин
  • Загальний час: 35-40 хвилин

Складові:

  • 4 великі картоплини;
  • ½ пачки розтопленого вершкового або ¼ чашки рослинного масла;
  • грубозерниста морська сіль.

Як приготувати:

Розігрійте жаровой шафа до 260 ° С.

Наріжте бульби за допомогою слайсера або кухонного комбайна на тоненькі скибочки. Ці предмети допоможуть вам створити ідеальні часточки. Якщо у вас їх немає, допускається звичайна нарізка ножем.

Фото: Домашні чіпси в духовці

Після різання обсушити кружечки між рушників, щоб прибрати зайву вологу.

Фото: Домашні чіпси в духовці

Змастіть деко олією і розкладіть овочі в один шар.

Фото: Домашні чіпси в духовці

Силіконової пензлем промажте майбутні чіпси зверху маслом.

Фото: Домашні чіпси в духовці

Помістіть деко в жар шафа в центральне відділення і запікайте 15-20 хвилин до утворення золотистої скоринки.

Фото: Домашні чіпси в духовці

Готові снеки вийміть з духовки і злегка присипте морською сіллю.

Фото: Домашні чіпси в духовці

Як зробити чіпси вдома на сковороді

Що вам знадобиться:

  • великі бульби картоплі – 4 штуки;
  • рослинне масло – 1000 мл;
  • морська сіль – 3 ст.л .;
  • ароматична сіль, каррі, порошок чилі – за смаком.

Фото: Домашні чіпси на сковороді

Крок 1 За допомогою слайсера або овочерізки (в крайньому варіанті – вручну) поріжте картоплю на тоненькі часточки.

У глибоку миску з водою всипте 3 ст.л. солі. Замочіть нарізані шматочки в цій воді на півгодини. Після закінчення часу промийте картоплю, виклавши на друшляк 2 рази і обсушити на паперових рушниках.

Фото: Домашні чіпси на сковороді

крок 2

Підберіть масло для смаження. Підійде соняшникова, пальмова, кукурудзяна, оливкова або арахісове. Зараз багато більше схиляються в бік оливкової, оскільки воно не містить трансжири.

Фото: Масло для смаження

Розігрійте масло у фритюрниці або глибокій сковороді до 180 ° С-190 ° C. Оптимально використовувати близько 1000 мл олії. В крайньому випадку, залийте дно посуду приблизно на 2-3 см.

Використовуйте термометр, щоб перевірити температуру фритюру. Якщо у вас немає термометра, помістіть в сковорідку дерев’яну ложку і чекайте, поки навколо неї почнуть формуватися бульбашки.

Фото: Домашні чіпси на сковороді

крок 3

Смажте скибочки невеликими порціями до утворення золотисто-коричневого кольору. Якщо ви вирішите приготувати все відразу, температура масла різко впаде. Через що часточки картоплі злипнуться і розтопляться.

Фото: Домашні чіпси на сковороді

Гарячі снеки викладайте на блюдо, застелене паперовими рушниками. Це дозволить позбутися від надлишків олії.

При бажанні посипте їх каррі, перцем чилі, ароматичної сіллю і т.д.

Як зробити чіпси вдома в мікрохвильовці

Що потрібно:

  • кілька картоплин правильної форми;
  • ароматична сіль, порошок чилі, каррі і ін. (за смаком);
  • оливкова олія (при бажанні).

Фото: Домашні чіпси в мікрохвильовці

Етап 1

За допомогою слайсера або кухонного комбайна наріжте картоплю на скибочки товщиною від 0,3 до 0,5 см.

Фото: Домашні чіпси в мікрохвильовці

Замочіть часточки в холодній воді для видалення надлишків крохмалю. Після цього промийте їх 2-3 рази. Якщо вам до смаку солоні чіпси, внесіть в воду 3 ст.л. солі. Так картопля насититься сіллю і готові чіпси не буде потрібно солити.

Фото: Домашні чіпси в мікрохвильовці

етап 2

Видаліть зайву вологу, помістивши часточки картоплі на чистий рушник або паперові серветки. Намагайтеся висушити їх якнайкраще. Чим більше ви видалите вологи, тим більше хрустким вийде готову страву.

Фото: Домашні чіпси в мікрохвильовці

етап 3

Запікайте майбутні чіпси в мікрохвильовій печі протягом 3 хвилин, встановивши техніку на повну силу.

Фото: Домашні чіпси в мікрохвильовці

Витягніть блюдо, переверніть скибочки і знову помістіть його в мікрохвильовку на 3 хвилини, встановивши потужність на 50%.

Вийміть, переверніть і далі печіть з інтервалом в 1 хвилину при потужності 50% до отримання чудового золотистого відтінку.

Фото: Домашні чіпси в мікрохвильовці

При бажанні, посипте готовий продукт приправами і ароматизаторами.

Як робити чіпси в мікрохвильовці швидко, легко, дуже смачно

Готують чіпси в мікрохвильовці за 5-10 хвилин. Зате виходять вони набагато корисніше виготовлених у фритюрі і смачніше запечених в духовці. Яскраво-жовті, практично не маслянисті, апетитно хрусткі і рівномірно, з усіх боків підрум’янені.

Необхідні продукти:

  • 2 великі картоплини;
  • 1 ч.л. рослинного масла;
  • за смаком солі;
  • за смаком перцю;
  • за смаком паприки;

Також знадобиться пакет для запікання (рукав).

Форма для приготування чіпсів в мікрохвильовці повинна бути плоскою і без золотистого відбитка або сріблястого візерунка. Краще взяти плоску керамічну або скляну тарілку з великим діаметром. Також підійде низька скляна каструлька, призначена спеціально для СВЧ печей.

приготування

  1. Почистити, вимити бульби. Нашаткувати тонкими кружальцями.
  2. Відкинути на друшляк, потримати під струменем холодної проточної води, потім висушити паперовими рушниками.
  3. Скласти кружечки в пакет або рукав для запікання, насипати всередину солі, перцю, приправ, влити олії.
  4. Щільно затиснути пакет за 7-10 см до отвору і перекрутити. Потім акуратно потрясти для розподілу спецій і масла. Робити це треба акуратно, щоб не пошкодити тонкі скибочки.
  5. Розрізати пакет уздовж по периметру, розкрити його, акуратно зрізати виступаючі за стінки тарілки краю.
  6. Готувати снеки 5-10 хвилин – залежно від потужності агрегату. Рецепт чіпсів за 5 хвилин робиться при потужності 800 Вт.

Через кожні 1,5-2 хвилини дверцята мікрохвильової печі відкривають і акуратно перемішують скибочки, щоб жарка відбувалася рівномірно. Викладати скибочки краще в один ряд, розділивши приготування на кілька етапів. Кружечки розкладають в один шар – так їм не загрожує злипання і ретельна прожарка.

чіпси в один шар

Чіпси з кукурудзяної муки (домашні тортильи)

Якщо ви використовуєте готові кукурудзяні коржі, пропустіть пару перших кроків. Тільки врахуйте, що домашні тортильи – це ситний і корисний продукт, який готується простіше, ніж ви думаєте. Обов’язково спробуйте!

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Знадобляться інгредієнти:

  • 2 склянки кукурудзяного борошна дрібного помелу;
  • 1,5-2 склянки гарячої води;
  • половина чайної ложки солі;
  • пергаментний папір і скалка для розкочування;
  • кругла тарілка

Крок 1: приготуйте тісто

Змішайте кукурудзяну муку і сіль в мисці.

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Додайте 1,5 склянки гарячої води. Спочатку заважайте тісто ложкою, а коли воно стане дуже густим, продовжите місити вручну ще близько 2-3 хвилин. Закінчите заважати коли зможете сформувати з маси рівний кульку, який не липне і не розсипається.

Якщо тісто сухе і шорсткувате, влийте трохи води і перемішайте до отримання однорідної маси. Якщо тісто дуже в’язке, всипте ще борошна.

Тісто має виглядати так:

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Накрийте миску кухонним рушником і дайте тісту відпочити годину-півтора. Це розм’якшить борошно і в подальшому коржі НЕ будуть тріскатися при натисканні на них.

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Крок 2: сформуйте коржі

Тепер розділіть тісто. Спочатку поділіть його вдвічі, потім ще раз навпіл і в третій раз так само. В результаті у вас вийде 16 однакових кульок.

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Від рулону з пергаментним папером відріжте 2 шматки 25 см х 25 см плюс 16 шматочків 18 см х 18 см. Великі шматки вам знадобляться для розкачування, а менші – щоб уберегти коржі від злипання, коли ви будете укладати їх.

Також підготуйте качалку і тарілку.

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Помістіть один шар між 2 великими листами пергаменту. Використовуйте качалку, щоб розплющити його. Потрібно, щоб у вас вийшла кругла корж діаметром близько 15 см і товщиною 2-3 мм.

Акуратно відокремте розкатаний корж від великого шматка пергаменту і покладіть на один з невеликих аркушів.

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Якщо ви хочете ідеально круглі краю, помістіть поверх тесту тарілку і обріжте по контуру ножем.

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Продовжуйте цей процес, укладаючи тортильи на малі аркуші пергаменту, щоб вони не злипалися.

Крок 3: зажарьте коржі

Розігрійте суху чавунну сковорідку на середньому вогні.

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Помістіть коржі на гарячу сковорідку і готуйте їх близько 1 хвилини без масла. Потім переверніть і готуйте ще 1 хвилину. Тортілья повинна злегка обвуглитися і піднятися.

Крок 4: зробіть чіпси

Ось що вам потрібно, щоб перетворити ці млинці в хрусткі снеки:

  • 16 кукурудзяних коржів;
  • 2 столові ложки соняшникової або оливкової олії;
  • 1 чайна ложка дрібної морської солі;
  • свіжовичавлений сік 2 лаймів (якщо ви хочете їх зробити зі смаком лайма!).

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Як приготувати:

Розріжте кожну тортилью на 4 сегменти. Промажьте кожен шматок злегка маслом з кожного боку. Розігрійте духовку до 200 градусів.

Розкладіть трикутники на двох деках в один шар, посипте сіллю і відправляйте в піч.

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Випікайте при 200 ° C приблизно 10 хвилин до утворення золотистого кольору і хрусткої скоринки.

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

Видавіть сік з двох лаймов в маленьку мисочку. Злегка збризніть шматочки соком лайма, коли витягнете їх з духовки. Це підсушить часточки ще більше. Готово!

Фото: Чіпси з кукурудзяної муки

способи приготування

Чіпси – це не тільки жирні картопляні снеки. Спробуйте приготувати смачні, корисні ласощі за перевіреними рецептами.

Чіпси в духовці
Для приготування чіпсів можна використовувати кілька способів

В духовці

Найдешевший спосіб сушити скибочки овочів і фруктів – в духовці. Заготовки викладайте на деко, вистелений папером для випічки, перевертайте в процесі сушіння. Встановіть температуру до 50ºС. Тривалість приготування – 2-4 години.

Коричних-грушеві чіпси – зручна закуска для роботи, в дорогу або будинку

продукти:

  • 2 груші;
  • 1 ч.л. кориці;
  • 1 ст.л. тростинного цукру.

приготування:

  1. Наріжте груші тонкими скибочками (товщиною до 2 мм). Процес полегшить наявність якісного гострого ножа.
  2. Викладіть скибочки на деко, посипте корицею, тростинним цукром. Груші добре розкладіть, щоб вони не перекривали один одного (тому доцільно використовувати два дека).
  3. Висушіть протягом 2 годин при температурі 90 ° C, перевертаючи їх щопівгодини. Через 2 години чіпси вийміть, залиште охолонути, насолоджуйтеся корисною закускою.

Яблучні чіпси – улюблені ласощі дітей

продукти:

  • 4 яблука;
  • ½ ч.л. мускатного горіха;
  • 2 ч.л. меленої кориці;
  • 1 ст.л. цукрової пудри.

приготування:

  1. Висипати цукор, мускатний горіх, корицю на дно каструлі. Перемішайте.
  2. Видаліть серцевину з яблук, скребком для фруктів і овочів наріжте тонкими скибочками. Висипати їх в каструлю зі спеціями і цукром.
  3. Закрийте каструлю, добре струсіть, щоб всі яблука перемішалися з добавкою.
  4. Викладіть яблука на 2 дека, вистелені папером для випічки.
  5. Сушіть в духовці при 100 ° С близько 2,5 годин. Помістіть обидва листи в духовку одночасно, один – в нижню частину, інший – в верхню. Кожні півгодини міняйте їх місцями. Приблизно через 1 годину листи вийміть, акуратно відокремте яблука від паперу, переверніть. Досушити. Коли краю стануть хрусткими, дістаньте їх з духовки, залиште охолонути.

Асорті з чіпсів
Для приготування снеків підходять різні фрукти

У сушарці

Кожна сучасна сушарка супроводжується інструкціями, що описують процедуру сушіння фруктових чіпсів. Сушарки мають вбудований термостат, таймер, користувач самостійно встановлює температуру і час сушки.

Сушарка розподіляє повітря по поверхні плодів, викликає їх повне зневоднення. Середня температура сушки – 70ºС. Нарізані фрукти поміщаються в кілька рівнів, що економить загальний час процесу. Пристрій компактне, підходить навіть для самого маленького простору кухні. Фруктові чіпси можна приготувати з будь-якого фрукта. Наприклад, бананово-арахісові снеки можна приготувати з 4-х стиглих бананів і 1 ст. арахісової пасти. Додавши в суміш нарізаний кокос або інші горіхи, ви отримаєте цікавий смак, текстуру. Дайте волю уяві, поекспериментуйте.

На повітрі

Для приготування фруктових чіпсів можна використовувати не тільки побутові пристосування. Хороший спосіб сушіння – сонячні промені і тепле повітря. Достатньо всього 2-х днів на сонці, і ви отримаєте корисні чіпси без зайвих підсолоджувачів, смаження і т.д.

Інгредієнти (за бажанням і уподобанням):

  • персики;
  • абрикоси;
  • нектарини і т.д.

приготування:

  1. Вимийте фрукти, вийміть кісточки з нектаринів, персиків, абрикос. Наріжте плоди на тонкі скибочки, розкладіть на стійку сітку, помістіть на сонці.
  2. Залиште фрукти сохнути 2-3 дня в міру необхідності.
  3. Готові фруктові чіпси призначені для безпосереднього вживання.
  4. Натуральні снеки стануть відмінною здорової закускою, позбавленої зайвих підсолоджувачів.

Як зробити чіпси з цукіні

Ці смачні, поживні і хрусткі чіпси приборкають вашу тягу до солоного без шкоди для фігури! Можуть зберігатися в герметичному контейнері до 2-3 днів. Ваша сім’я обов’язково полюбить їх!

Складові:

  • 1 середній цукіні;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • сіль і інші приправи за смаком.

Фото: Чіпси з цукіні

Спосіб приготування

  1. За допомогою слайсера або ножа тонко наріжте цукіні. Чим тонше скибочки, тим краще вони подсушат в духовці.
  2. Викладіть шматочки рівномірно на паперові рушники, після чого посипте їх зверху злегка сіллю.
  3. Залиште скибочки стояти приблизно на 10 хвилин. Це допоможе витягнути зайву рідину з цукіні. Так вони приготуються швидше і будуть дуже апетитно хрустіти.
  4. Через 10 хвилин розігрійте духовку до 110 ° C.
  5. Викладіть кружки рівномірно на деко. Попередньо, покладіть на нього папір для запікання.
  6. Промажьте цукіні зверху оливковою олією, після чого посипте улюбленими приправами. Будьте обережні і не використовуйте їх занадто багато, так як часточки вже посол.
  7. Випікайте приблизно півгодини, хвилин 40. Поки вони не досягнуть бажаного відтінку і твердості.
  8. Вийміть з духовки і дайте охолонути. Смачного!

Фото: Чіпси з цукіні

Домашні картопляні чіпси в духовці

Приготувати в духовці чіпси теж зовсім нескладно. Процес підготовки картопляних скибочок не відрізняється від наведеного в попередньому рецепті, тому повторюватися не будемо. Перейдемо відразу до процесу приготування :

  1. Змащуємо деко рослинним (корисніше оливковою) олією або застилає змащеній маслом фольгою.
  2. Картопляні скибочки в мисці солимо і додаємо улюблені приправи, перемішуємо до рівномірного розподілу спецій. Викладаємо чіпсова напівфабрикат на деко в один шар.
  3. У попередньо розігріту до 200 ° С духовку ставимо деко з чіпсами. Контрольний час складе 20 хвилин, після нього починаємо перевіряти готовність чіпсів.
  4. Чіпси готові, якщо краю починають згинатися. Якщо залишити скибочки на трохи більший час, вони будуть більш хрусткими.

Конкретний час приготування в духовці рекомендується випробувати на невеликій партії картоплі: знаючи точну температуру і оптимальний час для приготування чіпсів в конкретної духовці , потім нескладно робити їх ідеально.

як зробити чіпси з духовці
Приготовлені в духовці домашні чіпси

Як зробити бананові чіпси

Приготуйте свої власні солодкі снеки в якості легкої та здорової закуски!

Фото: Бананові чіпси

Бананові чіпси багаті калієм, вітаміном C, клітковиною та іншими корисними елементами. А приготування їх своїми руками гарантує, що ніякі жири, масла або цукор не використовувалися при їх готуванні. До того ж це дуже смачно!

Існує два простих способи виготовлення снеків з бананів в домашніх умовах: висушування і запікання.

Порада: Зачекайте, поки банани перестигнуть і на них з’являться коричневі цяточки. Так ваші бананові чіпси вийдуть максимально солодкими!

Як зробити бананові чіпси в дегідратором (сушарці)

Фото: Бананові чіпси

Вам знадобиться:

  • два стиглих банана;
  • лимонний сік.

Етап 1

Очистіть і поріжте банани на тонкі скибочки.

Умочіть кожну часточку в свіжий лимонний сік. Це зменшить потемніння і збереже вітамін C. Струсіть надлишки лимонного соку, перш ніж помістити фрукти в дегідратор.

Фото: Бананові чіпси

етап 2

Помістіть шматочки на стійку, залишаючи між ними досить простору.

Заповніть всі наявні лотки кружечками, після чого помістіть їх в сушарку.

Фото: Бананові чіпси

крок 3

Увімкніть дегідратор на 2 години, виставивши температуру 65 ° C. Якщо ваш пристрій не має перемикача температур, використовуйте звичайний режим.

Після перших двох годин зменшіть температуру до 50 градусів і залиште ще на 3 години.

Вимкніть сушилку, переверніть скибочки і включіть її на 50 ° C ще на 3 години.

Коли таймер виключиться, перевірте банани на твердість. Якщо вони жорсткі і хрусткі – вони готові.

Фото: Бананові чіпси

Залиште чіпси остигати в сушарці на кілька годин, після чого упакуйте їх в поліетиленові пакети для подальшого зберігання.

Також ви можете висушити банани при кімнатній температурі. Однак, така процедура може затягнутися до двох тижнів.

Як зробити бананові чіпси в духовці

Якщо у вас немає сушарки, випікайте бананові снеки в духовці,.

Фото: Бананові чіпси

Що вам знадобиться:

  • два стиглих банана;
  • лимонний сік;
  • антипригарний спрей.

Крок 1

Нагрійте духовку до 65 ° С.

Очистіть і поріжте банани на скибочки товщиною 2-3 мм. Чим тонше будуть ваші часточки, тим більше хрустким вийде остаточний продукт.

Фото: Бананові чіпси

крок 2

Умочіть кожен кружечок в блюдечко з лимонним соком. Надлишки рідини струсіть. Це запобіжить фрукт від потемніння під час випічки.

Нанесіть на деко антипригарний спрей, після чого викладіть банани в один шар.

Фото: Бананові чіпси

крок 3

Випікайте шматочки протягом 1-2 годин, поки вони не висохнуть.

Після закінчення часу часточки все одно будуть гнучкими. Вимкніть вогонь і залиште чіпси остигати в жаровій шафі. Так вони стануть твердими і хрусткими.

Готові снеки зберігайте в герметичному контейнері не більше 2 тижнів.

Фото: Бананові чіпси

Рецепт смачних часниковий чіпсів з картопляного пюре

Якщо у вас залишилося від обіду трохи картопляного пюре, на його основі можна приготувати дуже смачні чіпси.

Крім того, знадобиться вафельница.

Великий плюс такої страви – можна скільки завгодно фантазувати зі смаками.

Будь-які спеції, приправи, додаткові продукти додаються в пюре.

Увага: якщо у вас є вже готове пюре, то етап з його приготуванням пропускаєте і відразу переходите до процесу його підготовки до випікання чіпсів, починаючи з додавання яєць.

Отже, приготуємо часникові закусочні чіпси з картопляного пюре, а для них знадобиться:

  • Картопля крахмалистого сорти – 0,5 кг;
  • Міцний яловичий бульйон – 250 мл;
  • Одне куряче яйце;
  • Борошно пшеничне – 80-120 г;
  • сіль;
  • Зубчики часнику – 2-3 шт;
  • Рафінована олія для змащування вафельниці.

Після роботи приходите додому і замість відпочинку стаєте до плити? Звичайно, шлунок вимагає їжі час від часу і цей процес не зупинити. Ми пропонуємо пару вечорів відпочити від готування і прикупити лаваші. Просто загорнете в них начинку і вечеря готова! Рецепти начинок для лаваша на будь-який смак. Це просто, швидко і, повірте, ситно!

Запекти картоплю по-селянськи в духовці може кожен! Це ж так легко! Особливо, якщо ви читаєте наші рецепти. Заходьте до нас на сайт частіше, ми припасли ще багато чого цікавого і смачного!

Кулінарні способи приготування курячих шлунків читайте тут. Навіть, якщо у вас є вже свій перевірений часом рецепт з цими субпродуктами, ви знайдете для себе багато чого корисного.

Приступаємо до приготування:

  1. Вимитий і очищений картопля зваріть до повної готовності в підсоленій воді;
  2. З готового картоплі злийте відвар і ретельно його потовчіть. Можна скористатися блендером, але на самій низькій швидкості, інакше пюре придбає неприємну консистенцію клейстеру;
  3. Тепер влийте гарячий бульйон і добре розмішайте;
  4. Яйце збийте в окремому посуді, необов’язково «до піків», досить просто змішати білок і жовток;
  5. Введіть яйце в пюре;
  6. Часник почистіть, пропустіть через прес і замішати в товчений картопля;
  7. Просійте борошно і додайте її до решти інгредієнтів, її може знадобитися трохи більше або менше. Маса для випікання повинна бути досить густа, але при цьому легко розтікатися на поверхні;
  8. Якщо необхідно – досоліть;
  9. Змастіть вафельницу маслом, готуйте в ній чіпси за тим же принципом, що і тонкі вафлі;
  10. Подавайте готову закуску з томатним соусом.

Пропонуємо переглянути відео про те, як зробити чіпси в домашніх умовах з пюре з приправами:

Як приготувати смачні чіпси на сковороді?

  1. Опускайте нарізану картоплю в чисту воду, щоб він не встиг почорніти. Зачекайте дванадцять хвилин. Промокніть овочі рушником і обсмажуйте їх у величезній кількості рослинного масла. Посипайте готові чіпси курячої приправою і сіллю.
  2. Нарізайте промиту картоплю акуратними пелюстками. Вкладайте в невелике сито. Промийте під водою, щоб змити весь крохмаль. Обсушити скибочки на серветках. Налийте на сковорідку рослинне масло. Всипати спеції і одну дрібку солі. Доводьте масло до кипіння і зменшуйте вогонь. Починайте опускати в масло картопляні кружечки (поодинці). Викладайте всі чіпси на широку тарілку.
  3. Ретельно очищайте картоплю. Беріть великий аркуш паперу. Розривайте його на шматочки. Заповнюйте ними каструлю. Відваріть картоплини і перетворите в тонкі чіпси. Наливайте масло на тонкостінну сковороду. Закидайте чіпсіну. Обсмажуйте їх чотири хвилини на максимальному вогні.
  4. Очищайте цибулю. Наріжте його великими кільцями. Налийте на сковороду невелику кількість будь-якого масла. Чекайте, поки воно розігріється. Занурюйте в нього кільця цибулі. Обсмажуйте на максимальному вогні. Витягуйте шумівкою і викладайте на паперовий рушник.

Соуси до чіпсів домашнього приготування

Ви не замислювалися над тим, чому магазинні чіпси користуються такою популярністю? інтерес покупців до улюбленого продукту, випускаючи новинки з різними добавками. Пропонуємо вам піти тим же шляхом – приготувати оригінальні соуси до чіпсів домашнього приготування, щоб додати смакового розмаїття.

Сирний соус

Таку закуску легко приготувати під час рекламної паузи, якщо захотілося чогось гостренького. Відкрийте холодильник і візьміть наступні продукти:

  • будь-який вершковий сир без добавок – 150 г,
  • майонез – 1 ст. ложка,
  • по чайній ложці кетчупу, паприки,
  • на кінчику ножа червоного меленого перцю.

Приготування просте:

  1. перекладіть у вогнетривкий посуд сирок, спеції, інгредієнти змішайте;
  2. відправте в мікрохвильовку на 1-2 хвилини, щоб сирок розплавився;
  3. в отриману суміш додайте майонез і кетчуп, перемішайте, дайте охолонути до кімнатної температури.

Пікантний гострий соус

Збільшуємо градус гостроти, додавши спецій з «вогником». Склад рецепта наступний:

  • салатний перець – 2 шт .;
  • томатна паста – 2 ст. ложки;
  • чайна ложка цукру;
  • спеції в молотом вигляді – червоний, чорний перець, паприка, каррі (кількість визначайте власним смаком).

Як приготувати:

  1. для запікання перцю в духовці спочатку очистіть овоч, розріжте на великі частини;
  2. запекти в духовці протягом 20 хв;
  3. після охолодження зняти з перцю шкірку, дрібно порубати;
  4. додати пасту, приправи, добре перемішати.

Можна зробити простіше: промиті перці цілком запекти в духовці, а тільки потім зняти ножем шкірку і вийняти насіння. Отруїти в блендер разом з пастою і спецій, подрібнити, змішати. Саме приготування займе пару хвилин, основний час витратиться на запікання овочів.

Екзотичний соус на основі манго

Якщо ви розібралися, як зробити чіпси вдома і приготували їх, то підкресліть їх смак чудовим соусом з манго і чилі. Солодкість фрукта і гострота перцю разом створюють гармонійне смакове поєднання.

соуси до чіпсів

Така закуска додасть різноманітності і смаку, а так само замінить хімічні добавки покупних хрустиків

Для заправки вам знадобиться:

  • манго – 1 шт .;
  • півстручка перчика чилі;
  • 5 ст. ложок олії з виноградних кісточок (його можна замінити будь-яким рослинним маслом, нейтральним на смак);
  • кілька крапель лимонного соку (замість нього можна використовувати сік з апельсина);
  • щіпка солі, щоб підкреслити солодкий фруктовий присмак.

У приготуванні немає нічого складного: нарізана шматочками м’якоть манго, перець, олія, трохи солі і лимонного соку поміщають в чашу блендера і подрібнюють. Оригінальний соус до картопляних чіпсів готовий.

Традиційний варіант – сметанно-сирний соус

На відміну від запропонованих варіантів, цей рецепт відрізняє м’який, ніжний смак, в якому відчувається невелика гірчинка. Для сметанно-сирного соусу знадобиться:

  • 300 г твердого сиру будь-якого сорту;
  • 8 ст. ложок сметани жирністю не менше 20%;
  • 3 головки часнику середнього розміру;
  • 200 г кетчупу;
  • улюблені спеції.

Вам може бути цікаво: Як зробити квас в домашніх умовах

Порядок приготування наступний:

  1. на сковороді з антипригарним покриттям вилити кетчуп, підігріти, безперервно помішуючи;
  2. натертий на тертці сир додати до кетчупу;
  3. слідом влити сметану, додати часник;
  4. постійно перемішайте доти, поки сир повністю не розплавиться, і маса не стане однорідною;
  5. за хвилину до готовності посолити, додати спеції.

Взявши за основу цей соус, можна експериментувати – додати інші спеції, зелень. З сиром добре поєднується кінза, кріп, зелена цибуля. Це найбільш вдалі доповнення до картоплі.

м’ясні чіпси

м'ясні скибочки

Рецепт чіпсів з м’яса включає в себе використання яловичини, але можна брати лосине мяско або баранину. Страва є відмінною закускою до пива і незвичайним ласощами для м’ясоїдів.

Вам знадобиться:

  • Червоне сухе вино – 500мл;
  • М’ясо яловичини – кілограм;
  • Цукор – велика ложка;
  • Соєвий соус і бальзамічний оцет – по три великих ложки;
  • Сіль – дві столові ложки;
  • Спеції – на смак.

Маринування та сушка м'яса

А тепер покроковий рецепт:

  1. Ретельно миємо й добре просушують м’якоть яловичини паперовим рушником;
  2. Нарізаємо м’ясо гострим ножем на шматочки довгастої форми не більше сантиметра товщиною і близько п’яти сантиметрів завдовжки. Виливаємо в глибоку ємність червоне вино, кладемо м’ясо і додаємо спеції, які ви любите, а так же оцет, сіль і цукор. Встановлюємо зверху прес і залишаємо все маринуватися на 10-12 годин;
  3. Коли пройде потрібний час, м’ясні дістаємо з маринаду і обсушуємо їх. Для цього можна використовувати друшляк, або помістити їх на решітку з духовки, або ж на підставку для овощесушілкі;
  4. Тепер нам потрібно сушити м’ясо. Найзручніше це робити в овощесушілке. Розкладаємо скибочки один від одного подалі на піддони овощесушілкі, ставимо працювати її апарат на одну годину (температура – 55 градусів);
  5. Після години виставляємо температуру 40 градусів і продовжуємо сушіння десь 10-12 годин, не забуваючи періодично перевертати шматочки.

Готовий продукт можна їсти відразу, але багато господинь зберігають його в скляних банках з дуже щільними кришками.

Що можна зробити з чіпсів

Хрусткі домашні чіпси можна їсти просто так, а можна використовувати їх в якості цікавого інгредієнта для інших страви. На просторах інтернету можна знайти масу рецептів салатів, закусок з чіпсів. Перерахуємо варіанти найпопулярніших страв, в складі яких є домашні чіпси:

  • закуска з помідорами, часником і сиром на чіпсах;

  • запечені в духовці курячі нагетси на чіпсах;

  • салат з сьомгою, креветками і кальмарами на чіпсах;

  • смажені цибульні кільця в клярі з чіпсів.

Як бачите, варіантів того, як можна використовувати домашні чіпси дуже багато. Ви можете запропонувати їх друзям в якості закуски, оригінально подати салат з морепродуктами на чіпсах і т.д. Чіпси, зроблені своїми руками, можна без страху пропонувати навіть дітям.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *