Як розтопити шоколад на водяній бані і іншими способами

Який шоколад вибрати для розтоплення

Для прикраси кондитерських і борошняних виробів підходять: гіркий, темний, молочний та білий сорти шоколаду. Єдине існуюче обмеження відноситься до якості продукту. З дешевого сурогату неможливо приготувати естетично привабливу рідку основу. Вона неминуче почне скочуватися, утворювати грудочки або навпаки вийде занадто рідкою.

Який шоколад краще розтоплювати

На жаль, ціна не може вважатися індикатором продукції належної якості. Високий попит на справжній шоколад породив появу контрафакту. Нерідкі випадки, коли у фірмовій упаковці перевіреного виробника ховається відверта підробка. Щоб уникнути марної трати грошей, потрібно знати відмітні ознаки справжнього десерту.

Робимо рідкий шоколад для фондю

Фондю або шоколадні фонтани можуть прикрасити будь-яке торжество. Десерт виходить смачним, досить незвичайним. Приготувати рідкий шоколад не складе труднощів.

Як розтопити шоколад на водяній бані

Знадобляться інгредієнти:

  • шоколад (краще вибрати молочний) – 300 г;
  • кориця – 10 г;
  • вершки або жирне молоко – 60 г;
  • міцний заварний кави – 25 м

приготування:

  1. Приготуйте водяну баню.
  2. Надішліть топитися шоколад.
  3. Як тільки маса почне танути, додайте решту складових.
  4. В останній момент присипте шоколад корицею, доведіть до однорідної маси, зніміть з вогню.

Шеф-кухарі часто додають в шоколад для фондю віскі або міцне бренді. Ці напої надають масі не тільки цікаві смакові нотки, а й особливий аромат.

Є маса способів розтопити шоколад. Ми представили найпопулярніші і перевірені рецепти. Скористайтеся нашими порадами, і приготовані вами шоколадні десерти вийдуть смачними і красивими.

Особливості розтоплення шоколаду

Практично кожен рецепт торта або десерту передбачає використання рідкого шоколаду для виготовлення декору. Зробити його зможе новачок в звичайних квартирних умовах. Але для цього корисно знати деякі хитрощі, як розтопити шоколад на торт. Допоможуть в цьому кухонні помічники: мікрохвильова піч, водяна баня і газова плита. А для фондю не знадобляться і вони, буде потрібно тільки спеціально призначена для цього десерту чаша, в яку завантажують компоненти майбутньої глазурі і нагрівають звичайної свічкою (хоч це і довгий, але класичний спосіб приготування).

Щоб вийшла рідка шоколадна глазур, необхідно вибрати правильну плитку. Розпізнати її допоможуть наступні ознаки:

  1. Вартість. До складу справжнього шоколаду входять перетерте какао і какао-масло. Ці імпортні компоненти спочатку недешеві. Плюс до цього необхідно врахувати транспортні витрати. Тому цінники починаються в районі 200 рублів.
  2. Горький і темний шоколад не повинні танути в руках і в жарку погоду. Правило не поширюється на білу і молочну різновиди.
  3. На етикетці вироби повинен бути вказаний ГОСТ, а не ТУ (технічна умова). Ця ознака актуальний тільки для вітчизняної продукції.
  4. Термін придатності. Справжня плитка не повинна зберігатися довше 1 року. Це максимальної термін придатності темного шоколаду. Решта різновиди придатні до вживання кілька місяців.
  5. Список інгредієнтів. Справжня плитка шоколаду мінімум на 1/3 складається з перетертого какао і однойменного масла. Серед компонентів неприпустимо присутність пальмового, кокосового і будь-яких інших рослинних жирів.
  6. Наявність наповнювачів. Виріб хорошої якості не підійде для розтоплення, якщо в ньому присутні начинка або додаткові інгредієнти (горіхи, родзинки та інші смакові добавки).

Зверніть увагу! Правильний шоколад виготовляється з перетертого какао. Присутність у складі порошкового аналога, борошна, стабілізаторів, речовин, закодованих буквою Е з цифрами і барвників неприпустимо. Пористі плитки для розтоплення теж непридатні.

Для глазурі і прикраси торта фігурками

У радянські часи було прийнято прикрашати випічку глазур’ю. Для цієї мети підходив будь-який шоколад, в тому числі не найвищої якості. Але якщо стоїть ускладнена задача – виготовлення солодкого декору, то краще заздалегідь ознайомитися з інформацією, як правильно розтопити шоколад для прикраси торта. Це дасть гарантію того, що фігурки вийдуть міцними і не почнуть танути, коли торт виймуть з холодильника.

Кекс з шоколадною глазур'ю

В ідеалі необхідно використовувати елітний шоколад. Тоді десерт придбає неперевершені смакові якості, а сам декор красиву глянсову структуру. Але з огляду на високу вартість, допускається задіяти глазур із замінниками какао-масла. Тягуча маса зручна в роботі, швидко застигає і ефектно виглядає. Недолік один – низькі в порівнянні з кувертюром смакові якості.

для фондю

Вся хитрість приготування фондю полягає в тому, як розтопити шоколад, щоб він був рідким. Базу для покриття вибирають, слідуючи загальним рекомендаціям. Для десерту прийнято використовувати гіркий або білий шоколад.

Класичним вважається варіант гіркого вироби марки Toblerone. У ньому найбільше какао-масла, тому він легше розтоплюється. При бажанні його дозволяється замінити іншим відповідним вимогам продуктом. Плитку заливають вершками і підігрівають в спеціальному посуді для фондю.

Для гарячого шоколаду

Щодо виду ласощів обмежень в застосуванні не встановлено. У приготуванні допускається задіяти:

  • плитки;
  • кусковий кондитерський шоколад на вагу;
  • какао-порошок (в цьому випадку напій вийде значно біднішими за смаком і ароматом).

До речі! Ідеальний гарячий десерт виходить з базового компонента багатого какао-маслами. Смак такого напою більш насичений і витончений.

У класичному виконанні напій прийнято робити з 70% гіркого вироби. Як правильно розтопити шоколад в домашніх умовах, щоб підкреслити його початкові якості, детально розглянуто трохи нижче.

Для фруктів в шоколаді

Фрукти в шоколаді

При приготуванні страви не існує строгих рекомендацій, який шоколад краще розтоплювати. Підходять майже всі сорти (білий, молочний і темний). З огляду на, що його основне призначення полягає в оформленні десерту, дозволяється розтоплювати шоколад з ягідними добавками, пофарбованими в характерний рожевий відтінок. Але такий варіант теж має бути натуральним і не містити ГМО.

У десерті добре поєднуються і ефектно виглядають шоколадний малюнок, зроблений контрастним по відношенню до фону кольором. Тобто, фрукти або ягоди з темним покриттям декорують білим орнаментом (і навпаки).

Який шоколад краще розтопити для торта

Пориста шоколадка зовсім не підходить для приготування глазурі на торт.

  1. Основний принцип правильного вибору шоколаду – це високий відсоток какао в складі шоколадної плитки. Чим какао більше, тим краще, але його не повинно бути менше 55%.
  2. Крім високого вмісту какао, до складу плитки не повинні входити рослинні добавки, жири, горіхи, родзинки, різні наповнювачі.
  3. Правильно розплавлений шоколад повинен бути в’язким, густим, такою масою легко прикрасити морозиво, зробити напис на торті.
  4. Після застигання правильно розтоплений шоколад дає смачну хрустку скоринку, стає гладким, з глянцевим блиском.

Знання про вибір шоколаду корисні, перед початком приготування з ними варто знати, щоб зробити якісне шоколадне прикраса. Пропонуємо способи, як розтопити шоколад в домашніх умовах для прикраси торта, написи на торті, для приготування шоколадної глазурі, глазуровані шоколадом кейк попса, тістечок або саморобних цукерок.

Як правильно розтопити шоколад в мікрохвильовій печі

Розтопити шоколад в мікрохвильовій печі

Спосіб підходить для виготовлення шоколадного бордюру, фігурок і глазурі. Мікрохвильовка допомагає отримати солодку рідку масу за хвилину, в той час як розплавляти продукт на плиті довелося б значно довше.

Порядок дій, як розтопити шоколад для торта в мікрохвильовці:

  1. Шоколадка ламається на дрібні фрагменти. Зручно це робити по малюнку. Тому в результаті повинно вийти багато квадратиків, трикутників або прямокутників.
  2. Укласти заготівлю в скляний або керамічний посуд, яку дозволено нагрівати в приладі (на ній не повинно бути алюмінієвих обідків і іншого орнаменту, в печі вони почнуть іскритися).
  3. Встановити максимальну потужність і розтоплювати шоколад півхвилини.
  4. Витягти підталі шматочки, злегка перемішати і повернути в мікрохвильовку ще на 30 секунд.

Розтоплення шоколаду можна проводити в режимі розморожування (нема на це піде більше часу). Підготовлені шматочки поміщають у відсік на 2 хвилини, після чого розмішують. Якщо шоколад не встиг повністю розтанути, його повертають в топку ще на 1 хвилину.

Рекомендації по розтоплення шоколаду на відкритому вогні

При уважному дотриманні процесу розтоплювати шоколад можна і на відкритому вогні.

Газ або електроплита включається на мінімальну потужність. Шоколад складають в каструльку невеликих розмірів, яка має подвійне дно. При необхідності додається молоко або вершки. Каструлька ставиться на вогонь і вміст постійно помішують, щоб воно повністю було розтоплене і не мало без грудок.

Ємність слід зняти з відкритого вогню до повного розтоплення шоколаду. Після цього навіть найдрібніші шматочки шоколаду повинні дійти до необхідної кондиції через тепла, що забезпечується подвійним дном каструлі. Заважати шоколад потрібно, навіть коли він уже знятий з вогню.

Всі хитрощі, які додатково необхідно знати про те, як правильно розтопити шоколад, а не зіпсувати його, зводяться до наступних основних моментів:

  1. Розтоплюючи чорний, молочний або білий шоколад, важливо стежити за тим, щоб він не перегрівся і не виявився густий масою з грудками.
  2. Вода в розтоплюють продукт не додається.
  3. Щоб шоколад був ніжним і тягучим, в нього не повинна потрапити вода або краплі в результаті утворення пари з кришки.
  4. Якщо потрібно зовсім небагато розріджувати шоколад, то в нього краще додавати вершкове масло або вершки.
  5. Шоколад постійно помішують для якісного розтоплення, щоб не було утворення твердих вкраплень.

Для отримання більш рідкої консистенції маси розтопленого шоколаду, коли вона вже приготовлена, в неї додається вершкове масло невеликим шматочком. Цей продукт обов’язково повинен бути якісним і натуральним. Спред, який містить пальмову олію, безнадійно псує аромат, а також смакові характеристики страви.

Якщо слідувати наведеним вище порад, можна досить швидко і якісно розтопити шоколад для торта, а тільки потім використовувати. Слід мати на увазі, що якщо не додати масло або вершки, то шоколад буде дуже швидко застигати, тому ці продукти необхідно використовувати.

Як розтопити шоколад на водяній бані

Розтоплений на водяній бані шоколад набуває особливого глянець і зручну для роботи рідку структуру. У цьому випадку продукт плавиться під впливом пара. Плюс цього способу в тому, що одночасно з базовим компонентом можна плавити наповнювачі (масло, вершки).

Розтопити шоколад на водяній бані

Як розтопити шоколад на водяній бані для прикраси торта:

  1. Підготувати 2 каструлі для створення парогенеруючої конструкції. Одну з них частково залити водою і довести до кипіння, а другу (меншого діаметра) встановити в неї так, щоб дно не доходило до рівня води.
  2. Укласти в миску шоколадні шматочки плюс 30 г вершкового масла і почати нагрівати суміш. Вона поступово почне розтоплювати.
  3. Стежити, щоб бризки води не потрапляли в посуд з майбутньою глазур’ю.
  4. Коли суміш придбає блискучу, рівномірну структуру, прибрати ємність з пара.

Важливо! Під впливом високих температур продукт може почати пригорати до стінок посуду. Щоб уникнути неприємностей, що тане масу постійно помішують дерев’яною лопаткою.

Шоколадна глазур не призначена для тривалого зберігання. Її пускають в хід відразу після приготування, заливають їй тортик або бісквіт.

вибір продукту

Перш ніж топити шоколад на водяній бані, познайомтеся з особливостями його вибору. Купивши невідповідний кондитерський виріб, ви витратите даремно гроші і свій час, а також, можливо, розчаруєтеся в собі як в шоколатьє.

  • Щоб результат вас порадував, треба розтоплювати шоколад, який включає до складу не менше 50% какао.
  • Десертний шоколад на водяній бані топити не рекомендується, так як він піддається тривалої обробці в процесі виробництва, що погіршує його плавлення. Замість нього краще використовувати столовий, який ідеально підходить для термообробки.
  • Не можна топити і пористий шоколад. Це також пов’язано з особливостями виробництва. Доданий в продукт повітря знижує його якість при розтоплюванні.
  • Ті, хто топить шоколад на водяній бані не в перший раз, напевно знають, що не варто використовувати для цього продукти з різними начинками і добавками (родзинками, помадки, мармеладом, горіхами і т.д.).
  • Недоцільно топити на водяній бані дешеві солодкі плитки. Результат вас точно не порадує ні смаком, ні якістю.

тануть плитки

Чи можна розтопити шоколад на плиті

Топити шоколад можна і без використання спеціальних засобів. Для цих цілей підійде плита і каструля з товстим дном. Цей спосіб не варто застосовувати початківцям кондитерам. При перегрів під час розтоплення продукт почне розшаровуватися і стане абсолютно непридатним для прикраси десертів. Тому в приготуванні на плиті так важливо правильно визначити момент завершення прогрівання.

Технологія розтоплення ідентична варіанту з водяною банею з тією лише різницею, що потрібно безперервне помішування тане маси. 10-секундної зупинки досить, щоб непоправно зіпсувати продукт. Ідеальний для цього інструмент – дерев’яна лопатка.

Розтопити шоколад на плиті

Злий жарт при розтоплюванні на плиті можуть зіграти різнокаліберні шматочки. У той момент, коли великі фрагменти почнуть розм’якшуватися, дрібні вже встигнуть двічі закипіти. Тому перед завантаженням в каструлю потрібно відстежити, щоб плитка була розламані на шматочки приблизно однакового розміру.

З тим, як розтопити білий шоколад на плиті може намалюватися ціла проблема. Він володіє однією відмінною особливістю – нижча в порівнянні з гіркими і молочними сортами температура плавлення. Незнання цього призводить до того, що шоколад перегорає і згортається.

Частково зіпсовану масу можна реанімувати. Для цього додають вершкове масло (з розрахунку 1 ст.л. на плитку). Отримана глазур буде мати шорстку структуру, тому покривати їй торт не рекомендується. Але для додавання в тісто, бісквіт або соус відмінно підійде.

Максимально безпечним варіантом розтоплення білої плитки вважається водяна баня. Забирають продукт з плити в той момент, коли 60% його розплавилася, а частина, що залишилася має форму подтекшіх грудочок. Постійне помішування – обов’язковий пункт правильного розтоплення білого ласощі. Його необхідно продовжувати після нагрівання, адже продукт за інерцією топиться ще деякий час.

Як правильно розтопити натуральний гіркий шоколад для прикраси торта

Для справжніх поціновувачів кулінарних вишукувань приготування глазурі самостійно може виявитися недостатньо. Дійсно, навіщо свідомо обмежувати можливості, якщо всілякі прикраси додадуть випічці не тільки привабливий вигляд, але і по-справжньому індивідуальну родзинку. Різні написи і оригінальні візерунки найкраще виходять з цього чорного шоколаду. Варто свідомо поповнити запаси і з’ясувати, як простіше розтопити натуральний гіркий шоколад. Порядок дій не надто відрізняється, але варто врахувати деякі аспекти.

Заглядаючи в найближчий супермаркет, краще не економити на продуктах і купувати тільки якісні вироби. Від змісту справжнього какао-масла вийде і структура відповідна, досить тягуча і в міру рідка, красивий блиск готується глазурі і, найголовніше, насичений смак.

Так як розтопити обраний шоколад для всілякого прикраси торта? Рецепт простий:

  • відразу бажано відкинути мікрохвильовку. Найбільше підійде пароварка, яка надає найбільший контроль процесу. Що для цього потрібно, можна підглянути вище;
  • отже, скибочки плитки топити на пару. Заважати регулярно. Дозволити масі стати тягучою;
  • прибрати з вогню і дати трохи охолонути і загуснути. Далі, для кращого ефекту, збити міксером. Якщо потрібно, щоб в результаті шоколад затвердів, додати трохи масла;
  • заправити кондитерський рукав і дати простір фантазії.

Отже, як правильно розтопити куплений шоколад для прикраси випеченого торта питання нескладне. Трохи вправності, і все вийде.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *