Різне

Як смачно і просто засолити зелені помідори на зиму

Коли у томатів немає шансу дозріти – використовуйте їх для засолювання

Як солити червоні помідори простим послом в бочці?

Засолка помідорів в бочці називається холодною. Її перевага в тому, що овочах зберігається максимум корисних речовин. А якщо бочка дерев’яна, вона зраджує закусці неповторний присмак. Не потрібно турбуватися, якщо такий бочки немає, підійдуть виварка або звичайна емальована каструля.

Продукти для засолювання помідорів в бочці.
Продукти для засолювання помідорів в бочці.

беруть:

  • помідори червоні – скільки вміститься в ємність для засолювання
  • воду – вона повинна повністю покривати помідори
  • сіль кухонна велика – з розрахунку 100 г на 1 л води
  • часник – 3 зубчики на 1 л води
  • перець горошок – 3-4 горошини на 1 л води
  • перець вогник – 1 шт. на 1 л води
  • листя вишні, смородини, хрону
  • парасольки і зелень кропу

Бочкові червоні помідори.
Бочкові червоні помідори.

  1. Помідори для засолювання в бочці беруть стиглі, пружні, будь-якого розміру
  2. На дно бочки або каструлі викладають листя вишні, хрону, смородини
  3. Викладають шар вимитих і позбавлених про плодоніжки помідорів
  4. Викладають нарізані кружальцями часник і вогник, кілька горошин перцю, пару парасольок кропу
  5. Розводять сіль у воді, заливають помідори розсолом
  6. Повторюють ятати зелені і помідорів, заливку розсолом ще два рази
  7. Зверху викладають ще кілька листків хрону
  8. організовують гніт
  9. Витримують заготовку 3-4 дня при кімнатній температурі, потім відправляють її на холод (в льох) на 3 тижні. За їх закінченню помідори будуть готові

Інші способи консервації зелених помідорів

Кухарі-новатори в усі часи прагнули придумати щось незвичайне. Хтось використовував особливі прянощі, хтось – сировина, хтось – форму для засолювання. А інші…. ще не дозрілі овочі. Наша стаття про засолюванні зелених помідорів не була б повною без інформації про квашенні і маринуванні недозрілих томатів.


Це рецепти, якими користуються не так часто, але повірте, квашені зелені томати – це щось!

Як приготувати квашені зелені помідори

Ідеально квашені томати виходять тільки методом, який застосовували в старовину, маринуючи овочі в бочках. На смак це буде щось незвичайне, з терпким солодкуватим гострим присмаком. Що приготувати: 1 кг недозрілих помідорів, 3 штучки солодкого перцю, 5-6 парасольок кропу, 2-3 шт. лаврове листя, 50 г солі, 8-10 зубчиків часнику.

Кожну помидорку проткніть голкою або зубочисткою в місці від плодоніжки. Банки потрібно обшпарити окропом і покласти на дно кріп. На нього викладають помідори і доходять до середини банки. Потім поміщають туди соломку болгарського перцю і порізаний часник. Залишається приготувати розсіл і заповнити їм тару.


Приготоване має зберігатися в темному прохолодному місці. Квашені помідори будуть готові тільки через місяць

Як маринувати зелені помідори

Ще одне вражаюче смаком блюдо, яке чудово зберігається і дуже швидко з’їдається з хвалений одами на адресу господині. Що беремо: 400 г незрілих помідорів, 320 мл води, 140 г цукру, 1 середню голівку часнику, 150 мл 9% оцту, 1 ст. л. солі, петрушку, хрін, кріп.

Вимийте овочі та надріжте їх у вигляді хреста. Розрізаний пластинками часник вставляємо в порізи. Поки залишимо помідори і приготуємо маринад. Розчиняємо цукор і сіль у воді, доводимо до кипіння і кип’ятимо 5 хвилин. Перед самим виключенням вливаємо оцтову кислоту. У банку викладаємо томати, розбавляючи їх зеленню. Потім заливаємо тару маринадом і нещільно закриваємо кришкою. Чи залишиться простерилізувати наше зимове блюдо протягом 15 хвилин, щільно загорнути банку і перевернути. Всі банки повинні остигати під рушником або ковдрою.


Мариновані на зиму за цим рецептом зелені помідори зберігаються навіть в коморі без проблем


Будь-яка закуска із зелених томатів буде зустрінута з радістю, якщо господиня робила її з любов’ю

Ми запропонували кілька рецептів, як засолити зелені помідори на зиму, щоб ви додали різноманітності в меню з улюблених заготовок. А якщо у вас є власний смачний рецепт, залишайте його для інших нижче в коментарях.

Як солити зелені помідори простим послом в бочці?

Якщо до кінця сезону на грядках залишилися зелені недоспевшіе помідори, їх більше не залишають пропадати. Багатьом сподобалася їхня пружність і кислуватий смак. Якщо відкинути в сторону доводи про те, що зелені помідори менш корисні ніж червоні, але не менш алергенні, з них шляхом засолювання в бочці можна отримати смачну закуску.

Зелені помідори, засолені в бочці.
Зелені помідори, засолені в бочці.

беруть:

  • бочку з дерева або каструлю з великим об’ємом
  • 5 кг зелених помідорів
  • 50 г гострого перцю
  • 100 г кропу
  • 30 г петрушки
  • 30 г базиліка
  • 50 г листя смородини
  • 4 л води
  • 300 г солі

З зеленими помідорами надходять точно так же, як і з червоними – викладають в бочку з прошарком із зелені і заливають розсолом. Приблизно через 4 тижні помідорчики будуть готові, на відміну від червоних, зелені не деформуються.

Як приготувати солоні помідори в банках холодним способом

Не обов’язково мати багато досвіду в кулінарії. Для процесу знадобляться найпростіші продукти. При цьому закуска виходить з вираженим смаком і не залишить байдужим нікого.

Складові:

  • Зелені томати- 2кг.
  • Гострий перець.
  • Часник – 100 г.
  • Зелень.
  • Цукровий пісок – 1ст.л.
  • Сіль – 2ст

технологія:

У кожному овочі зробити отвори виделкою біля плодоніжки.

На дно каструлі викласти зелень і подрібнений часник.

Поверх викласти плоди томатів.

Повторити шари кілька разів.

У цей час готують розсіл: в 2 літрах води розчиняють 2 ст.л. солі і заливають овочі.

Каструлю з соліннями залишають при температурі не більше +15 градусів на тиждень. Якщо, на вашу думку, смак недостатньо виражений, слід витримати їх ще кілька днів. Далі зелененьких розкладають по банках і прибирають в холод.

Як солити червоні помідори простим послом в пластмасових відерцях?

У домашніх умовах можна засолити червоні помідори на зразок бочкових в пластикових відрах.

  1. Беруть невеликі пружні помідори, бажано, вершки, добре миють їх
  2. Також готують і миють листя хрону і смородини, парасольки кропу
  3. Потрібні для смаку і перець горошком, і червоний гострий перець
  4. Часник ріжуть на часточки
  5. Укладають помідори і зелень в пластикові відерця шарами
  6. Варять розсіл, додаючи на 1 л води по 2 ложки солі і цукру
  7. Коли розсіл трохи охолоне, заливають їм помідори
  8. Накривають відерця марлею, ставлять на них тарілки з гнітом
  9. У кімнаті заготовку тримають приблизно місяць, потім виставляють в прохолодне місце

Засолка червоних помідорів в пластиковому відрі.
Засолка червоних помідорів в пластиковому відрі.

Солоні зелені помідори на зиму в банках для зберігання в квартирі

Даний рецепт солоних зелених помідор підійде тим господиням, у кого немає балкона або льоху, оскільки така закачування в банках на зиму призначена для зберігання в квартирі.

На трьох літрову банку знадобиться:

  • 1,5-1,8 кг плодів томата;
  • 2 стручки чилі;
  • 2 ст. л. кам’яної солі;
  • 2 ст. л. столового оцту;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 3 лаврові листки;
  • 5 зубків часнику;
  • по 1 пучку зеленої петрушки, кропу і кінзи.

приготування:

  1. Часточки часнику розрізають на 2-4 частини, лавр розламується на 2-3 частини, чилі очищається від насіння і шинку тонкими кільцями.

Господині на замітку! Немає бажання возитися зі стручками чилі? Замініть їх 1 ст. л. гострого меленого перцю.

  1. ¼ підготовлених спецій лягає на дно пропареної банки, далі щільно закладаються миті томати, прослаівая їх спеціями. Верх плодів засипається рубаною зеленню.
  2. В 1 літр води, доведений до кипіння, засипаються сіль і цукор, маринад розмішується до розчинення кристалів, після чого в нього вливається оцет. Газ відключається.
  3. Заповнена банку заливається гарячим розсолом за саме горло.
  4. Склотара прикривається прокипяченной кришкою і стерилізується протягом 10 хвилин.
  5. Банку закочується під залізну кришку, перевертається і залишається до охолодження.

Для зберігання в квартирі вибирайте місце, де на закачування не потраплятимуть прямі сонячні промені, тоді смачні помідори простоять цілих півроку без втрати смакових якостей.

Як солити зелені помідори простим послом в пластмасових відерцях?

Зелені помідори, засолені в пластикових відрах, кому-то можуть здатися занадто жорсткими. Щоб їх легше було жувати, пропонується перед засолкою обдати їх окропом.

  1. У відерцях зелені помідори засолюють з листям вишні та смородини, зеленню кропу і гірким перцем
  2. Розсіл для них робиться 7%, тобто 70 г солі на 1 л води. Його також можна подсладіть за бажанням
  3. Засолка відбувається протягом півтора місяців

Засолка зелених помідорів в пластиковому відрі.
Засолка зелених помідорів в пластиковому відрі.

Як солити помідори простим послом в каструлі?

Засолити і зберігати на балконі в квартирі помідори (зелені, червоні або бурі), дуже зручно в емальованій каструлі. Засолювання проводять будь-яким способом. Ось цікавий – з гірчицею.

готують:

  • 2 кг червоних вершків
  • 1 перець вогник
  • 3 шт. лаврового листа
  • 5 горошин перцю
  • 3 зубчики часнику
  • 1 ч. Ложку сухої гірчиці
  • 3 парасольки кропу

Засолені в каструлі помідори.
Засолені в каструлі помідори.

  1. Все це повинно бути добре вимито. Перець вогник і часник подрібнюють
  2. Викладають продукти для засолювання в емальовану каструлю
  3. Готують розсіл з 1 л води, 2 ст. ложок солі і 1 ст. ложки цукру
  4. Всипають в розсіл гірчичний порошок
  5. Роблять заливку заготовки
  6. Близько 5 днів тримають каструлю в кімнаті, після на місяць виносять в льох або на балкон (температура не повинна перевищувати 7 градусів)

Рецепт засолювання зелених помідорів з болгарським перцем і цибулею у відрі на зиму

Смачні, натуральні, апетитні зелені помідори – справжня знахідка, яка неодмінно порадує взимку. Щоб заготовка була насиченою, додайте в неї інші інгредієнти. Болгарський перець розмалює закуску, ріпчаста цибуля додасть легку гірчинку, а різні спеції додадуть ароматні пряні нотки.

Складові:

  • Зелені помідори – 5 кг.
  • Кріп – 5-7 парасольок.
  • Петрушка – 2 пучка.
  • Селера – за смаком.
  • Часник – 2 шт.
  • Болгарський перець – 3 шт.
  • Горошки чорного перцю – 10 шт.
  • Горошки запашного перцю – 10 шт.
  • Лавровий лист – 3-5 шт.
  • Ріпчасту цибулю – 2 шт.
  • Листя смородини – 5 шт.
  • Листя вишні – 5 шт.
  • Листя хрону – 5 шт.
  • Охолоджена кип’ячена вода – 10 л.
  • Сіль – 2 ст.
  • Цукор – 1 ст.

Спосіб приготування:

  1. Перебираємо помідори. Плоди повинні бути невеликого розміру і щільними.

Порада: для приготування не годяться м’яті і перестиглі помідори. З них можна приготувати аджику.

  1. Очищаємо ріпчасту цибулю від лушпиння, промиваємо та нарізаємо його кільцями.
  2. Чистимо часник, обполіскувати.
  3. Як і попередні овочі, промиваємо болгарський перець і вирізаємо з нього серцевину з насінням і плодоніжкою.
  4. Добре промиваємо і просушуємо кріп, петрушку, селеру, листя смородини, вишні та хрону.
  5. Ретельно промиваємо відро і шарами викладаємо на його дно інгредієнти. Спочатку йде цибулю, після часник, солодкий перець, лавровий лист, горошки перців, вся зелень і помідори. Повторюємо шари до тих пір, поки не заповнимо всю ємність.

Порада: чим більше буде прянощів і спецій, тим смачніше і ароматні вийдуть солоні помідори.

  1. Готуємо розсіл. Для цього в окремому посуді розчиняємо в охолодженій кип’яченій воді вказану кількість солі і цукрового піску.
  2. Виливаємо приготовану рідину в відро, накриваємо його марлею і встановлюємо гніт.

Порада: щоб на заготівлі не з’являлася цвіль, періодично міняйте марлю.

  1. Ставимо заготовку в підвальне приміщення або на неопалювальний балкон на 3-4 тижні.

Асорті з солоних помідорів, болгарського перцю і ріпчастої цибулі готово! Закуска виходить дуже смачною, що пальчики оближеш! Їжте на здоров’я і з апетитом!

Як солити помідори в пакеті?

Щоб не чекати місяць – два, поки бочкові або банкові помідори дозріють, можна швидко засолити їх в пакетах.

  1. Малосольними можна зробити одні помідори або мікс з овочів (взяти помідори, огірки і солодкий перчик з розрахунку 2: 2: 1)
  2. Помідори миють і надрізають навхрест
  3. Якщо беруть і огірки, у них зрізають «попки»
  4. Миють і подрібнюють зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліка за бажанням
  5. 4 зубчики подрібнюють
  6. Складають все в щільний пакет з ручками
  7. Всипати в пакет 2 ст. ложки солі і 1 ст. ложки цукру
  8. Зав’язують пакет і гарненько струшують його
  9. Витримують пакет в холодильнику 1 добу, періодично перевертають його
  10. Якщо планується зберігати помідори, з пакета їх слід пересипати в каструльку

Помідори, засолені в пакеті.
Помідори, засолені в пакеті.

3. Асорті (помідори + огірки) в маринаді

Третій рецепт соління огірків з помідорами відрізняється від двох попередніх варіантів закладки тим, що набір овочів в них більш різноманітний, а самі вони заливаються НЕ розсолом, а запашним маринадом.

Зберігається така консервація дуже довго, і смак має більш солодкий, запашний і специфічний.

Інгредієнти (на 3-х літрову банку):

  1. Дрібних огірочків – 800 гр.
  2. Невеликих, але стиглих помідорів – 800 гр.
  3. Морквина середнього розміру – 1 шт.
  4. Болгарський солодкий перець – 1 шт.
  5. Цибулина – 1 шт.
  6. Часник – ½ головки (4-5 зубчиків).
  7. Перець-горошок – 10 шт.
  8. Перець запашний горошком – 10 шт.
  9. Гвоздика – 4-5 сухих зірочок.
  10. Лавровий лист – 2-3 шт.
  11. Кріп – 2 «парасольки».

Маринад (на 3-х літрову банку, тобто 1,2 л води):

  1. Сіль крупного помелу – 1,5 ст.л. (1 з гіркою і 1 без).
  2. Цукор-пісок – 3 ст.л.
  3. Оцет (3% – 4 ст.л., 6% – 2 ст.л., 9% – 1,5 ст.л.).

процес закладки

Проводиться процес стерилізації, закладки та підготовки до збирання банок в льох таким же чином, як і в попередніх рецептах – але, крім огірків і помідорів, в банки додаються:

  • нарізана пластинками вздовж морква і часточками солодкий перець – по можливості під стінами банки;
  • спеції (гвоздика, перець, кріп, лаврове листя) – на дно банки;
  • цибулю кільцями і часник розрізаними навпіл зубчиками – упереміш з помідорами і огірками.

Як солити помідори з часником?

Часник присутній в будь-якому рецепті солоних помідорів. Він надає заготівлі гостроту. Є кілька способів його використання:

  • покласти в бочку, каструлю або банку цілі зубчики часнику
  • покласти в бочку, каструлю або банку натертий на тертці часник
  • натерти часник, змішати його з дрібно нарізаною зеленню і нафарширувати цією сумішшю помідори, попередньо надрізати навхрест


Помідори з тертим часником.


Помідори з часником, порізаною на шматочки.

Помідори, фаршировані часником.
Помідори, фаршировані часником.

Особливості соління холодним способом в каструлі

Для засолювання томатів використовують безліч рецептів, найпростіші з них доступні самим недосвідченим кулінарам. Професіонали рекомендують дотримуватися наступних принципів, для отримання продукції високої якості і оригінального смаку:

  • вибираючи помідори, перевагу потрібно віддавати овочам з однаковим розміром, з твердою і щільною шкіркою, без видимих ​​механічних пошкоджень і слідів гниття;
  • для консервації не можна використовувати плоди різних сортів;
  • небажано змінювати класичну рецептуру – зменшення обсягу солі може стати причиною закисания продукту;
  • при виконанні процедур потрібно дотримуватись санітарних правил – погано відмита посуд призводить до серйозних отруєнь і кишкових розладів;
  • скляну тару перед використанням обов’язково промивають в гарячій воді і стерилізують;
  • щоб уникнути появи цвілі використовують листя хрону – покладені зверху, вони не дають поширюватися грибку;
  • щоб запобігти проникненню повітря до продуктів, в розсіл (після заливки в банки) додають чайну ложку будь-якого рослинного масла.


засолка томатів

Важливо! Господині підбирають ідеальний для себе спосіб, перебираючи безліч варіацій засолювання. Деяким подобаються складні страви, другі воліють найпростіші, які потребують тривалого процесу готування і серйозних матеріальних витрат.

До переваг прямої холодної засолювання відносять:

  • максимальне збереження корисних речовин в овочах;
  • невеликий час на формування закаток;
  • можливість використання ємностей будь-яких обсягів.

До недоліків зараховують вимога по температурному режиму: готові страви зберігаються за умов від -1 до +4 градусів. Порушення температурного режиму призводить до псування продуктів і подальшого отруєння.


Миття і відбір плодів

При готуванні користуються стандартним алгоритмом:

  • після промивання помідорів їх перебирають, прибираючи плоди з механічними пошкодженнями і ознаками гниття;
  • готують розсіл із зазначених в кулінарній книзі обсягів кухонної солі, цукру, спецій і оцту;
  • вибирають кращі з інших інгредієнтів, миють, нарізають або натирають на терці – в залежності від рецептурних рекомендацій;
  • компоненти викладають пошарово, заливають маринадом і залишають в теплому приміщенні на кілька днів;
  • після процесів бродіння, що проходять за 3-5 доби, пробують отримані продукти.

Важливо! Перед початком засолювання необхідно перевірити стан тари. На ній не повинно бути тріщин, сколів і відшарування емалі.

Забороняється використовувати ємності, виготовлені на алюмінієвій основі – кислоти з продуктів можуть вступити в хімічні реакції, надати стравам гіркоту, спровокувати небезпеку для здоров’я.

Related posts

Leave a Comment