Різне

Яке м’ясо вибрати для шашлику, як його правильно замаринувати і посмажити

Шашлик – це смачна страва для страви, від якого піднімається настрій і настає блаженство для організму. Різновидів його багато, але класичний – це завжди з м’яса: свинини, яловичини, баранини. Винятком є ​​курка і риба.

Нанизування шматочків м’яса на шампури і жарка над вугіллям з дотриманням певних правил – це класика ідеального приготування м’яса з запахом димку.

Приготування їжі на шампурах в духовці, на сковороді з рубаного м’яса і різної риби в наступних статтях.

Правила приготування класичного шашлику

Для приготування страви краще брати м’ясо молоде і соковите. Щоб отримати хороші результати. слід дотримуватися таких правил:

  • Уникати готувати із замороженого м’яса. Тому що в замороженому м’ясі міститься значно менше поживних речовин, які містяться в свіжому. Що б не говорили, як б не маринували, але волокна із замороженого м’яса будуть жорсткими.
  • Уникайте готувати з парного м’яса, від тільки що забитої тварини. З туші повинна стекти кров, м’ясо повинно «відпочити» кілька годин, полежати. За старих часів взагалі вважалося забороною готувати страви відразу з підстреленої дичини – має пройти 2 – 3 дні.
  • Жилаве м’ясо не підходить.

Кращою жаровнею для приготування шашлику є традиційний мангал, яким користується більшість сучасних людей. Які бувають мангали в нашому сучасному житті ви можете подивитися в цій статті блогу.

Шашлик над вугіллям

За відгуками фахівців та людей з народу, кращими дровами є дрова з виноградної лози. Далі за спаданням якості йдуть: біла акація, кизил, терен, бук, дуб. ви вже зрозуміли, що підходять лише листяні породи дерев.

Категорично забороняються дрова з хвойних порід зі смолистої деревиною. Вони додадуть м’ясу присмак, що не істребімий ніякими соусами.

Критерій якості дров – це кількість і жар вугілля.

Категорично виключаються дрова з дерев з отруйною деревиною (крім бука, його отрути при горінні розкладаються), наприклад, софора японська.

Купуйте краще готове деревне вугілля і користуйтеся ним. Як правило вугілля, що продається в мішках, робиться з березових чурок.

Якщо ви використовуєте дрова, то вони повинні горіти майже бездимний, давати багато вугілля з гарним жаром і не бути смолистими – таке якість самих дров.

Висота мангала, для смаження м’яса, повинна бути такою, щоб м’ясо розташовувалося над вугіллям на 10 – 15 см, або навіть нижче. Зручніше робити мангал з колосниками (дрібними) і піддувалом, для того щоб створити тягу в залежності від вітру і погоди.

При відсутності мангала вогнище, для смаження шашлику можна скласти з підручного негорючого матеріалу: каміння або цегли.

Як вибрати і купити свіже м’ясо

І так ви все ж дісталися до м’ясного прилавка і поспішайте зробити покупку. Але як купити свіже м’ясо? Нижче буде невеликий список ознак за якими ви зможете визначити свіжість м’яса.

  • Свіже м’ясо не має різких запахів. Запах м’яса повинен бути ледь вловив. Якщо є присмак кислоти або тухлості то це говорить про те що купувати його категорично не можна.
  • Якщо натиснути на шматок м’яса пальцем або ще чим-небудь, то слід повинен вирівнятися. Якщо це сталося значить цей шматок свіжий.
  • Тепер зверніть увагу на колір. Він повинен бути блідо рожевого кольору, цей колір говорить що свинка була молода. Окіст і лопатка мають темніший колір. Колір жиру повинен бути чисто білий. Темний або пожовклий не брати.
  • Також варто відмовитися від покупки м’яса у вакуумній упаковці, так занадто часто в такі упаковки поміщають не свіжіше м’ясо. Але звичайно не всі виробники цим грішать. Є і ті які чесно працюють і якщо ви таких знаєте, то не забувайте перевірити дату упаковки даного шматочка. Також деякі нечесні продавці іноді підсвічують вітрини червоним кольором щоб надати м’ясу потрібну текстуру і колір. Тому при покупці м’яса в супермаркетах будьте пильні.

Що стосується покупки вже замаринованого м’яса. Якщо ви впевнені у виробнику і вже не раз купували у нього маринований шашлик, і він вас повністю задовольнив, то звичайно беріть. Але не варто думати що всі виробники такі добропорядні. Занадто часті випадки коли зіпсоване м’ясо відправляють маринуватися на шашлик що б отримати хоч якусь вигоду. Так що краще за все купувати м’ясо свіже та маринувати його самим.

Класичний шашлик зі свинини – як замаринувати з оцтом, щоб смачно поїсти

шашлик класичний

продукти:

  • 2 кг м’якоті не дуже жирної свинячої грудинки або
  • 3 кг грудинки на кісточці (теж смачно дуже)
  • 100 мл білого винного оцту
  • 1 кг цибулі
  • сіль перець

Для подачі: 4 солодкі цибулини + товстий або тонкий лаваш

Рецепт приготування:

Наріжте свинячу грудинку однаковими шматочками з частинками сала.

Шашлик з реберець

Інший шматок з реберцями розрубати таким чином. щоб м’ясо розташовувалося уздовж кісточки.

Кожні цибулини потрібно розрізати уздовж навпіл, потім наріжте дуже тонкими півкільцями. Змішайте цибулю і оцет, добре приправте чорним перцем. Змішайте м’ясо і маринад у великій каструлі, перемішайте руками 5 хвилин. Потім щільно складіть м’ясо з маринадом в контейнер, накрийте кришкою і маринують при кімнатній температурі 2 – 3 години.

Шампури візьміть широкі і плоскі, щоб м’ясо не поверталося при смаженні.

Нанизуйте м’ясо таким чином, щоб воно йшло уздовж шампура, що не звисаючи з нього. Шматки повинні бути одного розміру і якості, щоб присмажився рівномірно. Потім шампури з м’ясом покладіть на відстані 10 – 15 см від вугілля і смажте, не забуваючи їх рівномірно повертати, до готовності і зарумянивания.

У великій мисці крупно наріжте цибулю, візьміть великий шматок лаваша і знімайте з його допомогою гарячі шматочки м’яса. Шашлик в мисці пересипайте цибулею. Таким чином він проходить термічну обробку, вбирає смак м’яса і стає окремою закускою.

Так виглядає блюдо з реберець, якщо ви вирішили виконати такий варіант класичного приготування м’яса з кісточкою і винним оцтом.

Яка частина свинини краще для шашлику?

яка частина свинини краще для шашлику

Успішним пікнік стане лише з чудово смачним шашликом. Тому на організатора заходу покладається чимала відповідальність в частині вибору м’яса, його маринування та приготування.

Всім відомо, що м’ясо для приготування шашлику має бути неодмінно свіжим, і ні в якому разі не морозивом. А ось яку частину свинячої туші вибрати, щоб шашлик вийшов м’яким, соковитим і смачним? Про це і про те, як м’ясо для шашлику правильно замаринувати ми розповімо нижче.

З якої частини свинини краще робити шашлик?

Будь-який фахівець по шашлична справі однозначно відповість, що для приготування шашлику найкраще м’ясо зі свинини – це свиняча шия. Саме з неї можна отримати найніжніший, соковитий і м’який шашлик, приготований на вогнищі. М’ясо з цієї частини свинячої туші має безліч жирових прошарків, що і сприяє отриманню ідеального результату. Крім того, м’ясні волокна ошийка завжди ніжніше і м’якше, ніж скажімо в лопатки або задньої частини.

Іноді трапляється так, що придбати свинячий ошийок для шашлику не представляється можливим через його відсутність в потрібний момент у продажу. Що ж робити в такому випадку? Невже відмовлятися від запланованого виїзду на природу? Або все ж можна купити іншу частину свинячої туші і приготує шашлик з неї? Насправді крім свинячої шиї для шашлику можна придбати і м’ясо з лопатки частини. Воно також як правило, містить досить жирових прошарків. Але на відміну від ошийка лопатка завжди жорсткіша і вимагає більш тривалого приготування. Це можна виправити більш агресивним маринадом, добре розм’якшує м’ясні волокна. Такими є пряні суміші на основі кефіру, мінеральної газованої води, в яких рекомендують маринувати м’ясо протягом доби. Для швидкого ж ефекту можна скористатися маринадом на основі ківі, м’якоть якого додають до м’яса за пару годин до смаження шашлику. Сік даного тропічного фрукта створить чудеса і зробить м’ясо неймовірно м’яким. Але в даному випадку не рекомендується витримувати заготовку шашлику в такому маринаді довше двох годин, інакше м’ясо можна просто зіпсувати.

Деякі також використовують для шашлику свинячий карбонад або вирізку. Таке м’ясо також як і шия м’яке і ніжне, але його структура після приготування набагато суші і домогтися її більшої соковитості, ніж у ошийка, не вдасться навіть самим першокласним маринадом. Однак у шашлику з карбонаду також є свої шанувальники. Серед них ті, хто поважає більш пісні, нежирні страви, адже жирові прошарки в такому м’ясі велика рідкість.

З м’ясом визначилися і тепер ви знаєте, яку частину свинини краще брати для шашлику. Залишилося тільки замаринувати його перед смаженням за кілька годин. Далі пропонуємо варіант самого стандартного набору спецій і прянощів для маринування шашлику. Зауважимо, що такий маринад підійде більше для ошийка, так як спрямований більшою мірою на надання м’ясу смаку, а не на його розм’якшення.

Як краще замаринувати шашлик зі свинини?

Складові:

Розрахунок на 3,5 кг свинячого ошийка:

  • ріпчасті цибулини середнього розміру – 5 шт .;
  • олія соняшникова без запаху – 85 мл;
  • горошини чорного перцю – 17 шт .;
  • горошини коріандру – 17 шт .;
  • базилік сушений – 0,5 ч. ложки;
  • чебрець сушений – 1 щіпка;
  • мелена червона паприка – 1 ч. ложка;
  • листи лаврові – 2 шт .;
  • велика сіль – 40 г або по смаку.

приготування

Приступаючи до маринування шашлику, свинячу шию споліскуємо холодною водою, обсушуємо і розрізаємо на скибочки середнього розміру (орієнтовно за розміром сірникової коробки). Укладаємо м’ясо в миску, подсаливаем і перемішуємо ретельно. Тепер розтираємо горошини перцю і коріандру в ступці і заправляємо отриманої подрібненої масою м’ясо. Додаємо туди ж сушений базилік і чебрець, кидаємо мелену паприку і лаврове листя, додаємо олію і перемішуємо.

На закінчення підготовчого етапу очищаємо цибулини, розрізаємо їх кружками, розбираємо їх на кільця, трохи розминаємо руками і змішуємо з м’ясом.

Маринуватися свинина повинна в холодильнику, але приблизно за годину до смаження її необхідно дістати і витримати при кімнатних умовах.

Рецепт шашлику з свинини і маринадом з мінеральної води

продукти:

  • 2 кг свинячої шиї
  • 4 цибулини
  • мінеральна вода
  • чорний мелений перець, мелений коріандр, сіль

Рецепт приготування:

М’ясо свинини нарізати шматками, цибулю нарізати півкільцями, поперчити і посипати меленим коріандром.

М’ясо укласти разом з цибулею в каструлю і залити мінеральною водою, щоб вона покрила м’ясо. на м’ясо покласти гніт і залишити на 4 години. Потім посолити м’ясо за смаком. Далі слід нанизувати шматочки м’яса на шампури за всіма правилами і смажити над вугіллям.

Відео про те, як приготувати шашлик на вині

Подивіться цей відео рецепт приготування на сухому білому вині. Такий спосіб додає м’ясу особливий аромат і смак. Воно дуже ніжне. Чим довше промаринуется, тим духмяний і смачний буде шашлик.

Неймовірно багато способів маринувати шашличок, щоб він був смачним, м’ясо м’яким і ароматним. Вибирайте для себе будь-хто. А краще спробуйте все. Адже теплий сезон тільки починається і попереду ще ціле літо.

На сьогодні у мене все. Але це не кінець. Я розповім ще багато цікавих рецептів маринування шашлику з різного м’яса. Ось, наприклад, ще кілька смачних способів можна подивитися тут.

Всього вам доброго і удачі!

Класичний шашлик з баранини – блюдо для святкового столу

шашлик

продукти:

  • 500 г баранини
  • 2 цибулини
  • 100 г зеленої цибулі
  • 200 г помідорів
  • 0.5 лимона
  • 1 столова ложка оцту
  • 1 столова ложка масла

Рецепт приготування:

Нарізати рівними шматками (20 – 25 г) ниркову частину або м’якоть задньої ноги баранини, покласти в посуд, посолити, посипати меленим чорним перцем. Потім туди ж покласти тертий лук, полити оцтом, перемішати і витримати в холодному місці 5 – 6 годин.

М’ясо молодих баранчиків оцтом не поливають, а посипають перцем, сіллю, кладуть зелень петрушки і витримують 2 – 3 години на холоді.

Смажать шашлик над вугіллям, приблизно протягом 15 – 20 хвилин. Щоб м’ясо присмажився рівномірно, шампури треба часто повертати.

Готові шматочки м’яса потрібно зняти з шампурів, покласти на блюдо, полити олією. На гарнір подати зелену цибулю, нарізані часточками помідори, лимон. відварений рис. Окремо подати сушений мелений барбарис або гранатний сік.

Найшвидший і соковитий маринад з ківі

Як зробити шашлик м’яким за 30 хвилин? Скористайтеся цим рецептом. У ківі є властивість, яке змушує м’ясо пом’якшуватися дуже швидко. Головне не перетримувати, інакше м’ясо буде вже не те.

Інгредієнти на 1,5 кг м’яса:

  • Лук – 2-3 шт.
  • Ківі – 5 шт.
  • Сіль – 1 чайна ложка
  • Спеції – за смаком
  • Кріп – за смаком

1. Покладіть м’ясо в чашу, потім туди додайте порізаний півкільцями цибулю.

2. Очистіть ківі і наріжте невеликими шматочками. Прямо руками над м’ясом розчавлює в кашу, щоб дало сік, а м’якоть залишайте там же.

3. Додайте будь-які спеції, кріп, перець, сіль і гарненько все перемішайте. Відстоюватися йому треба 30 хвилин і можна нести до мангалу.

Виходить смак не багато не звичний, кисло-солодкий, але в той же час неймовірно смачний. Обов’язково спробуйте приготувати тому рецептом.

Рецепт приготування:

За цим рецептом м’ясо стає м’яким навіть якщо воно було дуже жорстким. М’ясо можна брати навіть морозивом. Дати м’ясу відтанути. Потім м’ясо яловичини нарізати шматками із сірникову коробку.

На дно каструлі висипати шар духмяного перцю горошком. Зверху вкрити його шаром лаврового листа. Укласти шар порізаного кільцями цибулі, зверху шар м’яса, посолити і поперчити червоним меленим перцем, знову покласти шар цибулі і так далі чергувати. Останнім шаром повинен йти цибулю. Поверх нього викласти шар лаврового листа.

Поверх шару лаврового листа покласти шар томатної пасти в палець завтовшки і оцет (на 1 кг м’яса класти 1 ложку оцту). Все це накрити перевернутою тарілкою і поставити зверху гніт близько 10 кг. Витримати добу. Через добу злити юшку, викинути верхній шар лаврове листя і перекласти м’ясо в інший посуд, залишаючи нижній шар лаврове листя і перець горошком – в старій.

Потім в м’ясо видавити лимон, додати білого сухого вина. Через 2 години можна смажити з допомогою шампурів в мангалі з жаркими вугіллям.

З баранини шашлик з оцтом: класичний спосіб приготування м’яса по-таджицькому

шашлик

продукти:

  • 1200 г баранини
  • 200 г цибулі ріпчастої
  • 50 г оцту 3%
  • 30 г зіра
  • 50 г зелень
  • перець чорний мелений, сіль

Рецепт приготування:

М’ясо м’якоті баранини нарізати шматочками розміром по 25 грам. Посолити, поперчити, перемішати з дрібно нарізаною ріпчастою цибулею, зирой, полити оцтом і поставити на холод на 4 години.

Потім шматочки м’яса нанизати на шампури і обсмажити над розжареним вугіллям.

При подачі м’ясо укласти на тарілку і посипати шинкованою ріпчастою цибулею і зеленню.

Маринади для шашлику зі свинини: як замаринувати м’ясо в гранатовому соку

продукти:

  • 2 кг свинячої шиї
  • 1 склянку свіжого гранатового соку
  • 4 помідори
  • ріпчаста цибуля
  • гвоздика, зелень базиліка, петрушка, чорний мелений перець, сіль

Рецепт приготування:

Свинину нарізати порційними шматками і укласти як перший шар в емальовану каструлю. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями і укласти другим шаром. Зелень дрібно порубати і посипати м’ясо з цибулею.

Далі знову укласти шар м’яса, поперчити, шар цибулі, зелень і продовжувати до тих пір, поки не закінчиться м’ясо на шашлик.

Шашлик з гранатовим соком

Потім покласти зверху квітки гвоздики і залити гранатовим соком. Ємність з замаринованим м’ясом поставити на 4 години в прохолодне місце. Перемішувати щогодини. Перед останнім перемішуванням посолити.

У підсумку, починати нанизувати м’ясо на шампури, чергуючи з кружками помідор і смажити над вугіллям в мангалі.

Шашлик: фірмовий рецепт зі свинини, а маринад від народу – з пивом!

Шашлик з пивом

продукти:

  • 2 кг свинини (ошийок)
  • сіль велика морська
  • 5 цибулин
  • 500 мл пива темного живого
  • 5 – 6 помідорів в’ялених
  • перець чорний молотий

Приготування рецепта:

М’ясо промийте та висушіть. Наріжте його великими шматками так, щоб на кожному був жирок.

Потім робіть маринад: натріть цибулю і перекладіть цибульну кашку в миску до м’яса,

посоліть і поперчіть за смаком, влийте все пиво. Перемішайте і маринують не менш 5 – 6 годин.

Потім вийміть з маринаду, нанизуйте на металеві шампури і смажте на мангалі над вугіллям з яблуневих, грушевих або осикових дров. Відгуки від народу – відмінні, народ у темі!

Чи правда, що шашлик в банку смачніше, ніж на мангалі?

Традиційно шашлик смажать на мангалі. Але жителі квартир, а також любителі м’яса, не мають можливості вирватися на природу, досить успішно готують його в банку.

Замариноване м’ясо нанизується на шампура. Металеві для цього не підходять. Чи не через матеріалу, а через розмір. Вони просто не влазять в банку. Тому слід запастися міцними дерев’яними шпажками.

На дно банки покласти кільця цибулі, а зверху розмістити шампура з м’ясом. Шийка банки укутати фольгою. Банку треба поставити в холодну духовку (в заздалегідь розігрітій скло може лопнути). Готувати близько години. Після вимкнути і залишити ще на 5-15 хвилин.

Домашній варіант в банку має свої переваги, але любителям свіжого повітря справжній шашлик він, звичайно, не замінить.

Related posts

Leave a Comment