Поради

Емульгатор Е491 – небезпечна харчова добавка?

Назва продукту

Сорбітан моностеарат – основне найменування продукту згідно ГОСТ 32770-2014 .

Код в європейській класифікації харчових добавок – Е 491 (Е-491).

Синоніми:

  • Sorbitan monostearate, міжнародний;
  • сорбітан Моностеарат-СПЕН 60, комерційна назва;
  • сорбітан стеарат;
  • SPAN-60;
  • Sorbitanmonostearate, французький;
  • Sorbitan-monostearat, німецький.

Італійська компанія Industria Chimica Panzeri Srl випускає добавку E 491 під торговою назвою LAUROPAN S / 60.

Тип речовини


Сорбітан моностеарат – один з представників групи сорбітану або Спенн, складних ефірів ангидридной форми сорбіту та аліфатичних кислот.

Продукт являє собою неіоногенна поверхнево-активна речовина з індексом ГЛБ до 4, 7 одиниць. Добавка Е 491 як моноефіри особливо ефективно проявляє емульгуючі властивості в колоїдних системах типу «масло-вода».

Промисловий спосіб отримання заснований на хімічній реакції етерифікації сорбіту стеаринової кислотою за прямим принципом.

властивості

показник стандартні значення
колір від кремового до жовто-коричневого
склад неповні ефіри сорбіту, стеаринова кислота C24H46O6
Зовнішній вигляд пластівці або віск
запах характерний
розчинність добре в жирах, маслах, діетиловому ефірі, теплом етанолі; не розчиняється у воді, в теплій диспергується
Вміст основної речовини не менше 95%
смак нейтральний
густина невизначена, так як показник не є постійним
інші термостабилен; не схильний до гідролізу

упаковка

Розфасовують добавку E 491 стандартно для даної групи емульгаторів. Тарою служать:

  • багатошарові мішки з крафт-паперу з внутрішнім ламінованим шаром або додатковим вкладишем з
  • нестабілізованої поліетилену;
  • барабани навивні з картону;
  • бочки поліетиленові.

У роздрібний продаж емульгатор у вигляді воскоподібні гранул надходить:

  • в щільних поліетиленових пакетах з багаторазової застібкою zip-lock;
  • скляних банках з притертою кришкою;
  • пластикових банках з кришкою, що загвинчується.

Купити продукт можна в спеціалізованих магазинах товарів для виготовлення косметики ручної роботи.

застосування

Здатність добавки Е 491 утворювати прямі колоїдні розчини з двох і більше що не змішуються між собою фаз, стабілізувати отриману емульсію знайшла застосування у виробництві наступних продуктів харчування:

  • майонези, соуси;
  • жирові емульсії;
  • забелівателі для кави та інших напоїв (переважно для кави-автоматів);
  • замінники вершків (молока) на основі пальмового масла;
  • рідкі концентрати чаю і відварів (трав’яних, фруктових).

Емульгатор створює відчуття наповненості, надає виробам вершковий смак, покращує текстуру.

Добавка E 491 входить до складу більшості відомих марок сухих хлібопекарських дріжджів ( «Саф-Момент», «Pakmaya»). Емульгатор додають для запобігання злипання частинок і попередження небажаного зростання дріжджових грибів.

Потрапляючи в складі дріжджів в тісто, СПЕН 60 покращує структуру м’якушки, зміцнює клейковину, збільшує термін зберігання готового виробу. Використовують в здоби, кексах і подібної випічці.

Як загусник, текстуратор добавку вводять до складу кондитерських цукристих виробів, жувальної гумки, декоративних глазурей. Речовина захищає продукти від висихання, сніжет в’язкість.

Один із провідних напрямків використання СПЕН 60 – косметична галузь.

Емульгатор має ряд корисних властивостей, що дозволяють включати його в рецептуру декоративної косметики, засобів по догляду:

  • сприяє проникненню в клітини шкіри активної речовини, входить до складу кремів і гелів для повік, шкіри навколо очей, антивікових засобів;
  • ефективно очищає, видаляє жировий наліт (гель-пілінг для вмивання, молочко, емульсія, лосьйони);
    завдяки наявності в складі жирної кислоти може виступати влагоудерживающим агентом і пом’якшувачем,
  • використовують в кремах для обробки кутикул, відновлюють і сонцезахисні засоби, кремах для ніг від тріщин.

Засоби, що включають добавку E 491, відрізняються приємною м’якою текстурою, не створюють відчуття липкості, добре вбираються.

Емульгатор можна знайти в косметиці практично будь-якого бренду: Невська косметика, Чорний перли, Скандинавіяське здоров’я, Вiтекс, Mary Kay, Lumene, AVON, PUPA, Yves Rocher, L’Oréal та інших.

Входить до складу помад і бальзамів для губ, жирних тіней для повік, туші для вій.

Емульгатор Е 491 дозволений в якості допоміжної речовини в дитячій косметичної лінії.


Хороші очищаючі властивості, здатність розщеплювати жир визначили можливість використання добавки в засобах для миття волосся (наприклад, в органічних шампунях-бальзами Рецепти бабусі Агафії). Сорбітан моностеарат не робить дратівної дії, підходить для шкіри і волосся будь-якого типу.

СПЕН 60 знайшов застосування у фармацевтичній галузі як допоміжний компонент в діспергіруемих таблетках. Добавка E 491 сприяє розчиненню у воді препарату до стану емульсії. Це дозволяє приймати ліки людям, що страждають порушеннями ковтання, а також дітям.

Емульгатор використовують в складі лікувальних мазей, кремів для поліпшення текстури, захисту від розшаровування.

Добавка Е 491 дозволена у всіх країнах, крім Німеччини. Допустима норма – 25 мг / кг ваги.

Користь і шкода


СПЕН 60 віднесений до 4 класу небезпеки. Ця речовина малотоксичних.

В організмі сорбітан моностеарат розпадається на складові речовини, які добре засвоюються.

Припущення про здатність добавки утримувати жири, тим самим провокуючи розвиток ожиріння, науково не доведена.

Легкий шкоду в складі косметики добавка E 491 може заподіяти людям з індивідуальною непереносимістю речовини. У цьому випадку можливі свербіж, почервоніння шкіри.

В цілому продукт не є алергеном. Вважається нейтральною речовиною.


Лаурилсульфат натрію – дуже шкідлива добавка, яка, тим не менш, широко використовується при виробництві мила, шампунів і зубних паст.

Харчова добавка Е473 безпечний при дотриманні норми (10 мг / кг ваги). цю речовину читайте в нашій статті.

Що вам відомо про харчову добавку Е340? Детально про неї розказано тут.

живлення

  • Основні правила харчування.
  • Правда про збалансоване харчування
  • дієти
  • довідник
  • Таблиця харчових добавок
  • Худнемо без дієт. Чи це правда?
  • всі статті

Вплив на організм

ПО визначенню вчених рівень небезпеки у даного виду речовини нульовий. Але все ж був встановлений межа лімітуючий додавання Е 492 в продукти харчування, і він становить 25 мг на кожний кг маси тіла людини в добу.

шкода

У випадках перевищення встановленої норми споживання даної речовини в добу високий рівень ризику розвитку фіброзу, збільшення печінки, затримки росту. Крім цього, дана добавка в великих кількостях буде сприяти накопиченню в тканинах зайвого жиру.

У разі ж зовнішнього контакту з речовиною може виникнути слабке роздратування на шкірі або слизових оболонках.

користь

Не стільки корисне, скільки нейтральне властивість даної добавки полягає в його повному розщепленні в організмі людини на більш прості і природні речовини – сорбіт і стеаринову кислоту. А вони, в свою чергу, схильні до повного засвоєння в організмі.

Дозволена норма вживання

ДСП 25 мг / кг ваги тіла в день індивідуально або сумарно з іншими Спенн. ## Властивості ##
Твердий віск або порошок від кремового до жовтувато-коричневого кольору.
Температура затвердіння 47-50 ° С. Добре розчинний у толуолі, ефірі; діспергіруем в мінеральних і рослинних оліях, ацетоні; не розчиняється у воді, спирті.

інше

Небезпеки по ГН-98 відсутні. ЄС: см. СОР-БІТАНМОНОСТЕАРАТ Е-491. В

рф дозволений в якості стабілізатора консистенції, згущувача, текстуратор, сполучного агента в рідкі концентрати чаю, фруктових та трав’яних відварів, в морозиво (крім молочного і вершкового), фруктовий лід в кількості до 500 мг / кг; в аналоги молока і вершків, кондитерські вироби з цукру, жувальну гумку, десерти, забелівателі для напоїв, соуси емульговані, начинки, глазурі, декоративні покриття для здобних хлібобулочних і кондитерських виробів, в дієтичні суміші (продукти), в тому числі для зниження маси тіла в кількості до 5 г / кг; в жирові емульсії, в здобні хлібобулочні та борошняні кондитерські вироби, в цукерки на основі како, шоколад в кількості до 10 г / кг; в дріжджі хлібопекарські, біологічно активні добавки до їжі в кількості згідно ТІ індивідуально або в комбінації з іншими сорбітану (п. 3.6.47 СанПіН 2.3.2.1293-03);

в якості носія-наповніть-ля в кристалах, піногасники, глазірователі для фруктів в кількості згідно ТІ (п. 3.16.44 СанПіН 2.3.2.1293-03).

Властивості і технологічні функції Е492:

Спенн: технологічні добавки

Опис харчової добавки

Сорбітан тристеарат (E-493) – харчова добавка, в залежності від середовища, що використовується як емульгатор, піноутворювач або антівспеніватель. Являє собою суміш неповних складних ефірів сорбіту і його моно- і діангід-рідов з харчової стеаринової кислотою.

отримання

Прямий етерифікацією сорбіту стеаринової кислотою з одночасним утворенням ангідридів сорбіту. Домішки: вільні сорбітан, вільні жирні кислоти і їх солі.

Можливе застосування Е-492

Печиво, кекси, збиті вершки, морозиво та інші збиті продукти, емульсії ароматизаторів, пряні соуси, низкожирних майонези, маринади, маргарини, жири для випічки, шоколад і глазурі.
Інші області застосування: в фармацевтичних продуктах, косметичних препаратах, емульсіях для обробки рослин.

Related posts

Leave a Comment