Поради

Таблиця розведення спирту водою в домашніх умовах

Калькулятором розведення спирту

Необхідна міцність:
Обсяг спирту (мл) :
Початкова міцність:
розрахувати


Дуже часто для приготування більшості настоянок в домашніх умовах нам необхідний спирт, але чистий 96 градусний нам не підходить, а фортеці звичайної горілки (40%) у багатьох рецептах буває мало. Та як же нам бути, все дуже просто, потрібно правильно розбавити медичний спирт до необхідної вам фортеці, як правило, досить домогтися концентрації 70%.

Найпростіший спосіб зробити це в домашніх умовах, взяти і розбавити спирт водою, в народі такий спосіб називають «холодним», його навіть використовують на деяких лікеро-горілчаних заводах. Все що нам потрібно це медичний спирт і необхідну кількість води.

Як розводити спирт до 40 градусів водою?

Перед тим, як розвести спирт , переконайтеся, що у вас є якісна вода. Що це означає:

  • Вода повинна бути глибоко очищеної і пом’якшеної (в ідеалі – дистильованої)
  • Вода повинна бути однією температури зі спиртом , який потрібно розвести до 40 градусів

В іншому випадку ви отримаєте напій з пластівцями і домішками, мутний, з сторонніми присмаками. Перед тим, як розводити спирт до 40 градусів , збовтайте ємність, в якій він знаходиться. На дні може утворитися чорний осад – це важкорозчинні в спирті екстрактивні речовини, якими він наситився за трирічний термін витримки в дубових бочках. Вони додають напою колір і глибокий аромат, є абсолютно натуральними і нешкідливими. Після того, як ви насадили спирт до 40 градусів , ці речовини повністю розчиняться у воді – осад випадати не буде. Такий темний осад на дні ємностей з коньячним спиртом говорить про натуральному способі його виготовлення і про високу якість – відповідно заявленої фортеці на рівні 82-86 градусів.
Спирт розводять в пропорції 2: 3, де використовується 2 частини спирту і три частини води. Перед тим, як розвести спирт до 40 градусів , перелийте його в мірну ємність. Дуже важливо вливати спирт в воду, а не навпаки. Якщо ви будете вливати воду в спирт, то він вийде каламутним. Це відноситься абсолютно до всіх видів спирту, незалежно від технологій їх отримання. Спирт заливається в воду, після чого ємність закупорюється і добре збовтувати. В результаті ви отримуєте натуральний коньячний спирт з міцністю 40 градусів.

Чи потрібно збовтувати

Вчені не стверджують, що розчин необхідно збовтувати. Адже якщо процедура проведена правильно, то спирт і так прекрасно розчиниться. Але от якщо склад алкоголю не найідеальніший, то при струшуванні всі шкідливі речовини розпадуться на газ і воду.

Що вливати – спирт в воду або навпаки, розібралися. Головне, врахувати деякі нюанси. Ще одним важливим моментом в цьому процесі є якість води. Від неї теж багато що залежить.

Визначення потрібної пропорції розведення спирту

Найпростіший спосіб для обчислення пропорції, це використовувати співвідношення обсягів рідин. Для прикладу: в одному літрі горілки міцністю 40%, міститься 400 мл чистого спирту концентрації 100%. Таким чином, якщо ми беремося розводити питний спирт концентрацією 96% в кількості одного літра, до концентрації 40% нам необхідно буде збільшити обсяг первинної рідини в 2,4 рази.

Говорячи простіше, для отримання горілки з 1 літра 96% -го спирту слід доливати воду в спирт до тих пір, поки кількість суміші не складе 2,4 літра.

Якою має бути вода

В першу чергу, при розведенні спирту вода не повинна бути жорсткою. Тобто зміст магнію і кальцію в ній повинно бути мінімальним. Від жорсткої води напій може придбати мутний колір, та й смак його зміниться не в кращу сторону.

Вода з-під крану. Її краще не використовувати в такому випадку. По-перше, її жорсткість просто зашкалює, а по-друге, в ній дуже великий вміст хлору. Це теж негативно позначиться на якості напою.

Але якщо все ж доведеться використовувати саме таку воду, то її потрібно правильно підготувати. Для того щоб з неї випарувався хлор, їй потрібно дати відстоятися хоча б кілька годин. Після воду потрібно довести до кипіння і охолодити. Далі бажано для очищення використовувати ще і фільтр. Тільки після цього воду можна використовувати.

Чи можна використовувати для розведення спирту воду з крана?

Воду взяту з під крана використовувати небажано, навіть якщо прокип’ятити, так як вона сильно жорстка через присутність солей у великій кількості і інших сторонніх домішок, якщо розвести спирт цією водою він може помутніти.

Як правильно приготувати горілку зі спирту

При приготуванні горілки важливо враховувати смакові уподобання. Якщо людині подобаються м’які напої, можна заздалегідь настояти воду на цитрусової цедрі, горіхах, травах або інших добавках. Вони додадуть запах. Оптимальний час настоювання – 8-24 годин. Пізніше рідина може зіпсуватися. Не рекомендується використовувати горілку для настоювання до змішування, т. К. Підсумковий продукт може бути каламутним.

Пом’якшити запах можна іншими способами. Швидко настояти напій вдається за допомогою нагрівання на водяній бані. Класичні рецепти на увазі, що процес проводиться в холодильнику протягом 5-15 діб. Для посилення запаху і смаку добавки кожен день міняють на свіжі.

Для отримання горілки розбавити спирт можна так само, як і для інших цілей. Рекомендується додати 40% розчин глюкози (40 г на 1 л кінцевого продукту) для пом’якшення смаку. Кращий варіант – аптечна декстроза. Іноді використовуються мед або лимонний сік. Добавки вводять в рідину перед спиртом.

Для усунення домішок проводиться фільтрація. Бажано використовувати окреме обладнання, однак при відсутності такої можливості можна очистити горілку за допомогою вугілля, щільної натуральної тканини і інших підручних матеріалів.

Класичний спосіб очищення – використання вугілля. На 1 л горілки беруть 1-3 ч. Л. товченого продукту і енергійно струшують закриту ємність протягом 6-8 хвилин. Рідина стає чорною, змінюється запах. Вугілля поглинає масла, тому горілку потрібно або відразу фільтрувати, або відстоювати осад і зливати рідину пізніше. У другому випадку змішування повторюють двічі: через 20 хвилин і через годину. Горілку зливають через 3-24 години. Втрати становлять 5% від початкового об’єму.

Фільтрувати горілку рекомендується за допомогою спеціальної пористого паперу. Якщо її немає, використовуються серветки, вата або натуральна тканина. Дані способи очищення допомагають видалити домішки при слабкому забрудненні матеріалів. Фільтрація не поліпшить смак, якщо була використана водопровідна вода або спирт першого сорту або вищої очистки.

Відповідь на питання про те, як розбавити спирт з водою для отримання горілки, має на увазі відстоювання напою в темному прохолодному місці протягом 5-15 діб. За цей час завершуються хімічні процеси. Рідина стає більш однорідною і набуває остаточного смак.

Тест: Чи є у тебе алкогольна залежність?

відповідь:

Поділитися в Facebook
Поділитися у Вконтакте

Пропорції розведення спирту і порядок приготування

Давно (більше 140 років тому) було встановлено, що оптимальною пропорцією для змішування горілки є 2 частини спирту і 3 частини води. Одиниця виміру – масова. Тобто, щоб отримати 1 кг горілки, треба взяти 0.4 кг спирту і 0.6 кг води. Застосовуючи дані вагові частки, ви отримаєте класичні «40 градусів» об’ємом трохи менше 1 літра.

Важливо розуміти, як правильно розвести спирт. Порядок змішування простий: в воду заливають спирт. Не інакше. Контроль здійснюють ареометром (спиртометром). Залежно від показань приладу, додають спирту потроху. (При цьому пам’ятаємо про воду: її лити в суміш вже не можна.)

Можна користуватися науковими інструментами для розведення та контролю – спеціальними таблицями. Для горілки класичної фортеці в 40 °, треба взяти 100 мл спирту міцністю 90 ° і влити в обсяг води рівний 130,8 мл.

На добавки, коли мова йде про промислове виробництво, роблять масові (об’ємні) поправки. Для домашнього приготування, в невеликих обсягах, можна дані обсяги добавок не враховувати.

Таблиця «Як розбавити спирт водою». (Значення в осередку – кількість води в мл на 100 мл етилового спирту)

після Вміст спирту до розведення
95 ° 90 ° 85 ° 80 ° 75 ° 70 ° 65 ° 60 ° 55 ° 50 °
90 ° 6,4
85 ° 13,3 6,6
80 ° 20,9 13,8 6,8
75 ° 29,5 21,8 14,5 7,2
70 ° 39,1 31,0 23,1 15,4 7,6
65 ° 50,1 41,4 33,0 24,7 16,4 8,2
60 ° 67,9 53,7 44,5 35,4 26,5 17,6 8,8
55 ° 78,0 67,8 57,9 48,1 38,3 28,6 19,0 9,5
50 ° 96,0 84,7 73,9 63,0 52,4 41,7 31,3 20,5 10,4
45 ° 117,2 105,3 93,3 81,2 69,5 57,8 46,0 34,5 22,9 11,4
40 ° 144,4 130,8 117,3 104,0 90,8 77,6 64,5 51,4 38,5 25,6
35 ° 178,7 163,3 148,0 132,9 117,8 102,8 87,9 73,1 58,3 43,6
30 ° 224,1 206,2 188,6 171,1 153,6 136,0 118,9 101,7 84,5 67,5
25 ° 278,1 266,1 245,2 224,3 203,5 182,8 162,2 141,7 121,2 100,7
20 ° 382,0 355,8 329,8 304,0 278,3 252,6 227,0 201,4 176,0 150,6
15 ° 540,0 505,3 471,0 436,9 402,8 368,8 334,9 301,1 267,3 233,6

Як розвести літр 96 спирту

Підраховувати, як розбавити спирт водою, доводиться не тільки для приготування горілки. Може знадобитися не настільки міцний алкоголь. Рекомендується знайти готові таблиці, що пропонують рішення для змішування і отримання рідин необхідного градуса.

Якщо ж потрібна величина не потрапляє в пропонований готовий діапазон, розрахунок виробляють самостійно, скориставшись спеціальною формулою, що допомагає дізнатися, скільки потрібно додати води до 100 мл 96% -ного спирту, щоб отримати склад потрібного градуса:

обсяг води = 9600 / ТК – 96, де

ТК – необхідна міцність розчину в градусах.

Щоб не робити підрахунки кожен раз, результати можна прорахувати і зібрати в таблицю, що демонструє, скільки води потрібно додати, щоб розбавлений 96-градусний спирт придбав бажану концентрацію:

Вимагається міцність напою 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70
Необхідна кількість води, мл 384 288 224 178 144 117 96 78,5 64 51,7 41,1

  Калькулятор самогонника онлайн, правильне розведення спирту

Калькулятор розведення спирту водою

Щоб домашній алкоголь мав потрібний градус, слід знати, в яких пропорціях його розводять. Без урахування цього рідко виходить так, щоб вийшла горілка потрібної фортеці. Тому, розбавляючи спирт, потрібно користуватися спеціальним калькулятором, що допомагає зробити вірний розрахунок навіть людині, що не вміє визначати відсотки, співвідносити їх з градусами і оперувати дробом.

Необхідна міцність:
Обсяг спирту (мл) :
Початкова міцність:
розрахувати

З таким помічником, знаючи міцність наявного алкоголю, без праці можна вирахувати, скільки потрібно запасти рідини до початку процедури розведення.

Приклади вище можна звести до формули:

S = (100NK / B) – 100K,

тут N – концентрація розлучуваності, вихідного спирту;
К – коефіцієнт, спочатку рідини (в мілілітрах) розділити на 100;
В – бажана концентрація розчину;
S – кількість води в мілілітрах, яке необхідно додати.

Перевіримо формулу, приклад:

(100 * 96 * 10/40) – 100 * 10 = 1400 мл. = 1,4 літра
Тобто 1,4 літра води додаємо до 1 літру 96% спирту і отримуємо 2,4 літра горілки міцністю 40%.

H2O + C2H5OH

Оскільки хімічну будову спирту близько до будови води, знизити його градус можна також H2O. Причому змішувати ці два компоненти можна в будь-яких пропорціях.

Здавалося б, можна перемішати «на око». Адже всім відомо, що ще винахідник горілки Менделєєв вивів ідеальні пропорції – 2: 3. Тобто, необхідно взяти 2 частини спирту і 3 частини води.

Дане співвідношення все-таки досить умовно, для отримання конкретного градуса варто озброїтися більш точними інструментами.

Вода з джерела

Часто можна чути про те, що саме джерельна вода – ідеальний варіант для розведення спирту. Але це не зовсім так. Звичайно, ключова вода найчастіше має відмінні смакові якості, але визначити, наскільки вона жорстка, можна тільки в спеціальній лабораторії.

До того ж її якість сильно залежить ще і від природних умов: пори року, опадів. Так що така водичка теж не найкращий варіант. Для проби можна розвести невелику кількість спирту і подивитися на результат. Якщо розчин залишиться прозорим, а смак прийнятним, то можна далі використовувати цю воду.

рецепти напоїв

Для приготування горілки візьміть:

  • 250 мл етанолу 96% концентрації;
  • 2 літри води;
  • 40 мл розчину глюкози.

На кінчику ножа додайте аскорбінової кислоти. У воду додайте всі інгредієнти і влийте повільно при помішуванні спирт. Після приготування охолодіть напій, а краще дайте йому постояти в темному місці під кришкою два-три дні.

Пом’якшити смак приготовленої горілки допомагає мед, цукор, глюкоза, апельсиновий або лимонний соки

На 0,5 літра готового напою вам знадобляться:

  • 250 грам етанолу;
  • 300 грам води;
  • чайна ложка оцту;
  • одна ампула 40% розчину глюкози.

Інгредієнти змішуються, після чого напій фільтрують через активоване вугілля і поміщають в холодильник.

Для любителів солодких напоїв можуть підійти рецепти лікарів на основі спирту. На 1 кг цукру і цедру одного апельсина береться 1 літр води і вариться протягом півгодини, при цьому біла пінка знімається. Отриманий сироп охолоджуємо і додаємо до нього тонкою цівкою 750 мл етанолу.

Малиновий лікер можна приготувати, наполігши 1 кг малини на 1 літрі спирту 15 днів. Після цього 1 л води змішують з 1 кг цукру і варять, знімаючи піну 15-20 хвилин після закипання. Охолоджений сироп змішують з малиновою витяжкою.

За цим же принципом можна приготувати лікер на основі будь-яких ягід:

  • суниця;
  • полуниця;
  • смородина;
  • вишня.

Цікавий смак виходить при використанні журавлини, чорниці або ожини. Незвичайний смак мають шоколадні та молочні лікери на основі етанолу. 500 мл молока варимо з 100 г какао-порошку і 2 пакетиками гарячого шоколаду. Після охолодження додаємо 100 мл спирту і 100 мл рому.

[Всього голосів: 2 Середній: 2.5 / 5] Coming Soon Чи була для вас корисною ця стаття? ДаНетОсталісь вопросиРезультатиГолосоватьБила чи для вас корисною ця стаття? Так 1 038 (85.22%) Ні 91 (7.47%) Залишилися питання 89 (7.31%) BackБила чи для вас корисною ця стаття? Так 1038 (85.22%) Ні 91 (7.47%) Залишилися питання 89 (7.31%) Back Андрій Кисельов

Професійні навички: Кухар, Старший Кухар, Шеф-Кухар, Сімейний Кухар, Дієтолог

Коротка біографія і особисті досягнення: Творець і імпровізатор на кухні. Готувати почав в 12 років – навчався «у мами на кухні» і за радянськими кулінарних книг і журналів, а до 15 років вже придумував власні фірмові страви та кулінарні шедеври. Після закінчення 3-місячних курсів кухарів відразу отримав 4-й розряд. У 19 років пішов працювати в місцевий невеликий ресторан, де швидко освоїв всі необхідні ролі і операції. Попутно навчався дієтології і азам здорового харчування, всі отримані знання перевіряв на практиці.

Ніколи не переставав вчитися: ходив по чужих ресторанам і переймав їх досвід, в результаті – вже в 23 роки він став шеф-кухарем у відомому ресторані. Серед вчителів Олексія – імениті італійські шеф-кухаря, також він працював Бренд шеф-кухарем кількох початківців Кулінарних Студій, з деякими співпрацює досі, але вже в ролі консультанта і фуд-стиліста. Автор численних збірок рецептів, кулінарних журналів і почесний гість телевізійних програм про кулінарію і здорове харчування.


назад

Найкраща горілка в України – народний рейтинг


ЩЕ

Технологія розведення спирту водою

  • Альфа – 96,3% (приготовлений з жита або пшениці);
  • Люкс – 96,3% (зернові культури і картопля 35%);
  • Екстра – 96,3% (зернові культури і картопля 60%);
  • Базис – 96,0% (зернові культури і картопля 60%);
  • Вищого очищення – 96,2% (підходить ля виробництва дешевої горілки);
  • 1-й сорт – 96,0% (не використовується для приготування спиртних напоїв).

Ось ми бачимо список всіх сортів спирту, які можна знайти в продажу у нас в країні. Якщо Вас є вибір то найкраще використовувати спирт Альфа, останні ж два сорти краще не брати.

З другим інгредієнтом – водою, теж не все так просто, не можна використовувати воду з-під крана, навіть якщо її попередньо прокип’ятити. Як показує практика, вода в крані часто буває дуже жорсткою і з різними домішками. Для отримання найкращого результату, ідеально підійде дистильована або куплена в магазині мінеральна очищена вода, в такій випадку ми оберігаючи наш розведений спирт від помутніння.

Як розбавити спирт 95 до 40?

В 1 літр 95% спирту додати 1,375 літра води і вийде 40%

! Слід також пам’ятати, що при розведенні необхідно спирт лити у воду , а не навпаки і воду використовувати охолоджену. Це правило обумовлене специфікою хімічних процесів.

Після розведення спирту, отриманої рідини необхідно дати можливість відстоятися пару днів при температурі близько 4 градусів Цельсія і зберігати в темному місці.

! Також рекомендується заповнювати ємності з розведеним спиртом під горлечко , для виключення контакту з киснем, так як окислюючись, спирт перетворюється в оцтову кислоту.

! Щоб просто пом’якшити смак, потрібно додати не більше однієї столової ложки оцтової або лимонної кислоти на літр горілки, мед додаємо в співвідношенні 1 до 10.

Що робити далі

Розчин повинен відстоятися. Мінімальний термін – 2 дня. Але краще почекати тиждень. Відстоювати розведений спирт необхідно в темному місці. Бутель слід наливати до самого горла, щоб не почався процес окислення. Ще один важливий момент при розведенні спирту водою: якщо лити воду в алкоголь, то розчин, швидше за все, придбає каламутний колір, та й запах у нього буде саме спиртової, а не горілчаний.

Розведення спирту з точки зору хіміків

Якщо людина хоч трохи знайомий з цією наукою, то питання про те, що лити – спирт в воду або навпаки, йому навіть в голову не прийде. Адже будь-який хімік знає, що саме розчиняється засіб потрібно вливати в розчинник, і не навпаки. Це дозволяє знизити кількість виробленого тепла. Завжди саме кислоту ллють у воду. І навіть літій з калієм кидають у воду, а не обливають їх рідиною.

Так як спирт – один з найсильніших окислювачів, то при додаванні його в воду розчин нагріється. А це призведе до утворення пероксиду, вугільної і оцтової кислот і різних отрут, які і викликають дике похмілля. Ще потрібно не забувати струшувати тару з розчином періодично. Тоді елементи будуть краще взаємодіяти. Шкідливих компонентів в розчині при правильно проведеній процедурі залишиться мінімальна кількість.

Але і знову ж не можна забувати про відстоювання в прохолодному темному місці. За цей час всі компоненти змішаються, а що утворилися гази зникнуть.

Приготування чистої горілки міцністю 40 градусів без добавок

Міцність алкоголю – категорія таємнича, тому що в діапазоні 40-48% об. п’є чомусь різницю не відчуває. З урахуванням цих відомостей горілку недоцільно робити міцніше 40% об., Щоб не витрачати зайвий спирт. Після недбало розведеного міцного алкоголю в роті залишається відчуття сухості і неприємний присмак, тому хочеться, щоб спиртне не тільки відповідало потрібного градусу, а й пилося легко, не вимагаючи після себе негайної закуски або запевняє.

Знаючи, як правильно розбавити спирт, холодним способом можна зробити якісний алкоголь навіть не виходячи з дому. Єдина умова – в запасі повинно бути гарне вихідна сировина і вода, близька за якістю до джерельної. А далі – справа техніки. Потрібно вирахувати пропорції і правильно змішати інгредієнти.

Є поширений метод змішування спирту з водою до 40 градусів: 1 л 96% -ного сировини додають в 1,4 л рідини, отримуючи в результаті 40-градусну горілку. При інший фортеці вихідної сировини доведеться перераховувати пропорції або скористатися готовими даними.

У таблиці нижче наведені різні обсяги джерельної води, які потрібно змішати з 1 л спирту, щоб приготувати алкогольний напій міцністю 40% об .:

  Алкогольний калькулятор для водіїв – розрахунок за законом 2018 року

міцність спирту 50 55 60 65 70 75 80 85 90 95
Додається кількість джерельної води, мл 256 385 514 645 776 908 1040 1 173 1308 1 444

Щоб алкоголь не помутнел при змішуванні, його потрібно вливати в охолоджену воду. Якщо ж влити навпаки і при цьому взяти теплу воду, утворюються хімічні сполуки, що закріплюють в отриманому напої характерні для спирту смак і запах.

  • Обсяг ємності слід вибирати з таким розрахунком, щоб отриманий напій заповнив її під саме горло.
  • Чим більше кисню залишиться в ємності, тим довше буде йти реакція окислення і верхній шар перетвориться в оцтову кислоту.
  • Ємність поміщають в темне місце з температурою вище + 4 ° С, і там вона повинна знаходитися як мінімум 2 дні, але оптимальний термін витримки до закінчення всіх хімічних реакцій – 7 днів.

Відстоювання готової суміші

Після всіх маніпуляцій отриману суміш ще не можна назвати Горілкою. Їй потрібно відстоятися. Оптимальний термін – тиждень. Саме цей час необхідно, щоб завершилися хімічні реакції, а отриманий продукт дивував незвичайним смаком і дивовижною міцністю.

До відома! Зберігати горілку слід при 5 ° C, посудину щільно закрити.

пропорції змішування

Неможливо однозначно відповісти на питання про те, як правильно розбавити спирт водою для отримання оптимальної фортеці. Пропорції залежать від уподобань людини.

Стандартне співвідношення – 2 частини спирту і 3 частини води. При змішуванні виходить відносно м’яка горілка. Якщо людині подобаються міцніші напої, можна взяти 1,3 л води на 1 л спирту. Такі пропорції можуть бути застосовані, якщо використовується стандартний очищений етиловий продукт. Якщо був узятий медичний, співвідношення розведення спирту можуть бути змінені.

Щоб отримати більш точні дані, потрібно враховувати вагу рідин. Маса кінцевого продукту дозволяє побічно визначити міцність напою. Для отримання показника щільності рідини може використовуватися ареометр.

Існують калькулятори, які допомагають визначити необхідні пропорції. Для отримання співвідношення потрібно ввести початкову і бажану міцність, а також обсяг. Використання ареометра є кращим, т. К. Він показує точні дані. Розвести спирт без додаткового обладнання можна, але можливі відхилення від бажаної міцності.

Пропорції розведення спирту з водою

Напевно, однією з найскладніших завдань, є розрахунок пропорцій, скільки чого нам потрібно додати, щоб отримати необхідну міцність, для цього ви можете скористатися нашим калькулятором розведення спирту водою.

Даний калькулятор працює на основі наступної формули:

X = NP / M – P

  • Х – кількість мл води, які необхідно додати.
  • M – необхідна міцність кінцевого розчину;
  • Де N – початкова міцність спирту;
  • P – початковий обсяг.

Ось наприклад, для отримання 70% спирту на баночку медичного (100 мл) необхідно додати 37 мл води.

96 * 100 / 70-100 = 37 мл

Дуже важливо при розведенні наливати спирт в воду, а не навпаки, в іншому випадку розчин може помутніти. І воду потрібно використовувати холодну. Даний факт був доведений Д. І. Менделєєвим.

Корисна таблиця Фертман

Хімік Дмитро Іванович Менделєєв придумав «російську національну забаву», а хімік Григорій Ісаакович Фертман – зручний метод розрахунку для отримання «правильної» горілки. Його чудова таблиця наочно демонструє залежність між зіллям з вихідним вмістом спирту і тим, що бажано отримати.

Таблиця Фертман

Користуватися таблицею Фертман не складно. У лівому стовпчику вказана міцність початкового напою, у верхній горизонтальній рядку – бажаний градус приготавливаемого. А на перетині шпальти і рядки зазначено обсяг води, який належить додати для отримання необхідного результату.

Наприклад, є 1 літр хорошого 95% спирту. Завдання – отримати 40% горілку. Для цього, дотримуючись рекомендацій таблички, літр спирту треба змішати з +1443 мл води. Якщо є бажання отримати алкоголь слабкіше, припустимо 30%, необхідно кількість вологи збільшити до 2239 мл.

Важливо! Спирт вливають в воду, а не навпаки! В іншому випадку рідина перегріється, втратить міцність і смакові якості.

Як розвести спирт водою в домашніх умовах швидко?

Іноді складається ситуація, коли гості на порозі, а з алкоголю в будинку тільки спирт. Виникає необхідність розвести його швидко. Запасіться соком половинки лимона або апельсина, двома частинами етанолу і трьома частинами води. Приготовлені інгредієнти енергійно збовтувати і охолоджуються в морозильній камері. Якщо є готовий лід, то при вживанні можна лід просто додавати до напою. Цитрусові добре маскують гіркий смак і сприяють легкому похмілля завдяки наявності вітаміну С.

Абсент для чайників: все що потрібно знати про абсент

Непогано, якщо в будинку знайдеться 10% розчин глюкози. В цьому випадку етанол розбавляється розчином глюкози в співвідношенні 1: 1.

Для «правильного» еліксиру – «вірна» рідина

З давніх-давен для виробництва горілки брали не тільки якісну сировину, але також найчистішу воду. Як правило, з верховий річок, без домішок. У сучасному світі чистих річок вже немає, тому ідеальним варіантом є джерельна вода.

Якщо добути її неможливо, допустимо скористатися бутильованої з невеликим вмістом солей. Використовувати водопровідну можна тільки після ретельного очищення: або прогнати через фільтр, або піддати заморожуванню. Непогано використовувати обидва способи послідовно – фільтрацію плюс заморозку, для отримання найбільшої чистоти, прозорості.

Важливо! Вода повинна бути «жива». Не можна вживати кип’ячену або дистильовану, оскільки вона «вільна» від мікроорганізмів.

Введені цифри для розрахунку фортеці одержуваного напою

  • обсяг використовуваного спирту;
  • міцність використовуваного спирту;
  • міцність одержуваного напою.

Для обчислення одержуваної підсумкової фортеці, цих трьох складових досить, для роботи на онлайн калькуляторі і отримання необхідної пропорції.

Калькулятор розраховує склад, виходячи з формули X = NP / MP

  • кількість води – Х;
  • міцність спирту – N;
  • початковий обсяг – Р;
  • кінцева міцність – М.

Важливо пам’ятати про те, що спочатку необхідно набрати потрібну кількість води. Тільки в воду слід додати необхідний обсяг спирту, а не навпаки. Це слід робити для того, щоб не виникло хімічної реакції при змішуванні.

Розведення спирту водою

У домашніх умовах приготувати напій, використовуючи свій традиційний рецепт найпростіше саме з хорошого спирту, розведеного водою. Це всім відомий спосіб, який часто називають «холодним» способом. Варто згадати і те, що цей спосіб використовують і на заводах виготовляють спиртні напої. Іноді для розведення використовується горілка, міцністю 40 градусів, але тоді одержуваний результат може по міцності не відповідати тому, що передбачалося отримати в результаті.

Спирт буває різної очищення і тут теж потрібно знати деякі нюанси

  1. Приготований з пшениці або жита, або інших зернових культур, а також картоплі, називається Альфа, Екстра і Люкс і відповідає 96.3%.
  2. Базис і Перший сорт, також готують із зерна або картоплі, але його відсоток вже 96.
  3. Вищого очищення, етиловий, з якого звичайного виробляють недорогу горілку, міцністю 40 градусів, відповідає 96,2%.

Важливо пам’ятати про те, що розвести спирт звичайною водопровідною водою не вийде. В результаті такого розведення можлива поява осаду, розчин мутніє, тому що вода містить домішки.

Іноді потрібно розбавити спирт для отримання домашньої горілки, міцністю приблизно в 40 градусів. Для цього на склянку спирту, буде потрібно 280 мл води. Якщо обсяг більше, значить, додаємо більше води, але пропорції зберігаються.

Калькулятор для розрахунку співвідношення води і спирту для отримання 40-ка градусного напою, зручний в застосуванні, але іноді можна скористатися таблицею, з більш точними значеннями. Ця таблиця відома під назвою Фертман.

Як розбавити спирт водою щоб вийшла горілка


Якщо ж перед нами стоїть більш приземлена завдання, приготувати зі спирту горілку, то для цього нам знадобиться додати 140 мл води, при цьому на виході у нас вийде 240 мл. Якщо отриманий розчин готується для безпосереднього вживання, то рекомендуємо трохи облагородити смак і запах. Для цього можна просто додати трохи соку цитрусових, лимонну або оцтову кислоту, меду або глюкози. Всі ці інгредієнти додаємо до смаку, але якщо сильно переборщити, то можна отримати не горілку, а настоянку.

Ось наприклад, щоб просто пом’якшити смак, потрібно додати не більше однієї столової ложки оцтової або лимонної кислоти на літр горілки, мед додаємо в співвідношенні 1 до 10.

Для тих хто не любить рахувати і наш калькулятор вам не підходить, можете скористатися таблицею наведеною нижче

Вода з магазину

Ось це саме те, що радять кваліфіковані фахівці. Тут можна бути впевненим і в складі, і в жорсткості. Адже все це зазначено на етикетці. Залишилося тільки знайти воду, жорсткість якої не перевищує 1 мг-екв / л. Варто відзначити, що на полицях сучасних супермаркетів такої продукції багато. Якщо саме жорсткість не вказана на пляшці, то потрібно звернути увагу на кількість кальцію (але лише 10 мг / л) і магнію (але лише 8 мг / л).

Як розвести спирт водою до 40 градусів?

Як розводити спирт водою, щоб вийшла горілка, придумав великий вчений Дмитро Іванович Менделєєв. Саме він вперше розвів етанол до сорокаградусної фортеці. Не можна просто змішати склянку спирту з двома склянками води. Справа в тому, що при змішуванні розчин зменшується в об’ємі. Тобто, змішуючи склянку етанолу з двома склянками води, на виході ви отримаєте обсяг менший, ніж три склянки. Розрахувати пропорцію для отримання розчину із заданою міцністю досить складно. Для полегшення цього завдання інший великий учений – Фертман – склав таблицю, згідно з якою можна визначити яку кількість води і етанолу необхідно взяти для отримання певної міцності напою.

Коктейлі з ромом – 18 смачних рецептів для приготування вдома

Головне – повністю дотримуватися технологію змішування

Таблиця Фертман допоможе в розрахунках. Вона допоможе визначити, скільки води потрібно взяти на 1 л спирту. У розрахунках береться рідина 95% концентрації. Якщо у вас градус вище, то відповідно міцність отриманої по таблиці горілки буде міцніше. Тому перед початком розрахунків краще перевірте міцність наявного спирту.

таблиця пропорцій розведення спирту

Етанол в воду вливайте тонкою цівкою, при цьому вода повинна бути охолодженою. Це запобіжить помутніння і зробить смак напою м’якше.

Дослідним шляхом встановлено, що ідеальною є пропорція 2: 3 (так вважав сам Менделєєв)

Правда чи вигадка

Підготувавши всі необхідні інгредієнти можна перейти до змішування спирту та води. У цьому простому, на перший погляд, процесі є свої тонкощі і передаються від покоління до покоління міфи.

Важливо строго дотримуватися пропорції

Існує безліч рецептів, де складові беруться в співвідношенні 2 частини етанолу до 3 частин води. Щоб правильно розбавити спирт і домогтися точної фортеці, краще користуватися спеціальною таблицею з готовими розрахунками.

Таблиця розведення 100 мл етанолу водою

° 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50
90 6,4
85 13,3 6,6
80 20,9 13,8 6,8
75 29,5 21,8 14,5 7,2
70 39,1 31,0 23,1 15,4 7,6
65 50,1 41,4 33,0 24,7 16,4 8,2
60 67,9 53,7 44,5 35,4 26,5 17,6 8,8
55 78,0 67,8 57,9 48,1 38,3 28,6 19,0 9,5
50 96,0 84,7 73,9 63,0 52,4 41,7 31,3 20,5 10,4
45 117,2 105,3 93,3 81,2 69,5 57,8 46,0 34,5 22,9 11,4
40 144,4 130,8 117,3 104,0 90,8 77,6 64,5 51,4 38,5 25,6
35 178,7 163,3 148,0 132,9 117,8 102,8 87,9 73,1 58,3 43,6
30 224,1 206,2 188,6 171,1 153,6 136,0 118,9 101,7 84,5 67,5
25 278,1 266,1 245,2 224,3 203,5 182,8 162,2 141,7 121,2 100,7
20 382,0 355,8 329,8 304,0 278,3 252,6 227,0 201,4 176,0 150,6
15 540,0 505,3 471,0 436,9 402,8 368,8 334,9 301,1 267,3 233,6

У першому рядку ми знаходимо вихідну міцність наявного ректифікату. У першому стовпчику – міцність вже розведеного алкоголю. На перетині – кількість води, яким потрібно розвести 0,1 літра спирту.

Приклад: вихідний продукт – 1 літр етилового ректифікату 95 °, бажаний результат горілка 40 °. Буде потрібно 1444 мл води (по 144,4 мл на кожні 100 мл алкоголю).

Таблиця розведення спирту водою

 

Related posts

Leave a Comment