Поради

Біле сухе вино: користь і шкода, калорійність

Склад сухого білого вина

Хімічний склад білого сухого вина відрізняється від складу червоного напою. При цьому, вважається, що червоне корисніше. Вся справа в процесі виготовлення напою. Багато хто думає, що червоне вино створюють з винограду червоних сортів, а біле виключно з білого винограду. Однак, це не так. Для виготовлення білого вина використовують і червоні, і білі сорти ягоди. Але, щоб приготувати напій червоного відтінку, використовують виноград разом з шкіркою. А для приготування білого вина шкірку з винограду знімають таким чином, щоб вона мінімально стикалася з м’якоттю, тим самим, щоб вона не віддала м’якоті фарбувальні речовини. Адже саме в шкірці містяться природні барвники, сама м’якоть ягоди має білий відтінок. Тому в червоному вині міститься трохи більше корисних речовин, оскільки деякі з них живуть саме в шкірці і кісточках.

Хімічний склад вина білого сухого, звичайно, теж включає в себе ряд корисних компонентів. Вітамінний склад в основному представлений речовинами з групи B. Найбільше в ньому рибофлавіну, тобто, вітаміну B2, в 100 грамах напою міститься майже 1% від денної норми. Що, в цілому, звичайно, дуже небагато. Також в складі присутній вітамін PP, інакше кажучи, нікотинова кислота. Ця речовина необхідно нашого організму для повноцінної роботи більшості органів і систем.

Макроелементний склад білого сухого вина багатшими вітамінного. Тут можна зустріти калій, кальцій, магній, натрій і фосфор. А з мікроелементів в напої присутній залізо, марганець, цинк, мідь. До складу напою також входять органічні кислоти.

У білому сухому вині практично відсутні цукру, тому напій має низку переваг у порівнянні з солодкими, напівсолодкими, кріплення «друзями». Сахара в білому сухому вині міститься всього близько 4 грамів на літр. В процесі бродіння практично весь цукор випаровується. Як правило, міцність такого вина повинна бути не більше 11%.

Насправді, біле сухе вино містить не так вже й багато корисних речовин, а дозування присутніх «корисностей» в основному невелика.

Користь білого сухого вина

Напій здатний знезаражувати воду, оскільки він знищує мікроби і збудників тифу і холери. Раніше його додавали у воду, щоб знезаразити її. У сучасному світі напій іноді приймають при кишкових отруєннях.

Вживаючи біле сухе вино, ми насичуємо наш організм антиоксидантами, вважається, що дані речовини з білого вина засвоюються організмом краще, ніж з червоного.

Користь білого сухого вина полягає також в його здатності вбивати мікроби і бактерії, що особливо цінно в сезон застуд.

Фруктові кислоти, що містяться в напої, покращують апетит людини, і сприяють більш якісному переварюванню їжі. Однак, благородний напій має кисле середовище. Щоб не травмувати шлунок, і активізувати травлення, вживати біле сухе вино потрібно під час обіду або вечері. Але не балуйте себе напоєм на голодний шлунок.

Калій та магній, що містяться в даній ароматної рідини, необхідні для здоров’я серцево-судинної системи. У цьому сенсі напій вважається корисним – він сприяє зміцненню судин, і покращує склад крові. Оскільки в напої міститься ще і залізо, він може бути корисним людям з анемією. Однак, не варто замінювати білим сухим вином медичні препарати і правильне харчування.

Ароматний виноградний напій містить кофеїнову кислоту, яка розм’якшує і виводить слиз із бронхів. З цієї причини він може бути корисний при захворюваннях бронхів і легенів. Але знову-таки, їм не можна замінювати лікарські препарати. Вживати напій слід в мінімальних дозах, а не вимірювати випите келихами.

Відома користь білого сухого вина для здоров’я людей з каменями в нирках. Воно сприяє їх виведенню. Також воно допомагає організму виводити солі з суглобів, і є профілактичним засобом від подагри.

Розповідаючи про корисні властивості напою, не можна згадати про головне. Завдяки практично повній відсутності цукру в складі білого сухого вина, його можна вживати діабетикам. А адже більшість алкогольних напоїв під забороною для даної категорії людей, оскільки містить багато цукру.

Біле сухе вино володіє незвичайним корисним властивістю. Напій, який не містить безлічі корисних вітамінів і мінералів, допомагає організму краще засвоїти ці речовини, що надходять з іншою їжею. Тому біле сухе вино розглядають як корисне доповнення до трапези.

І все ж, користь білого вина логічніше розглядати в порівнянні з іншими напоями. Чи корисно біле сухе вино? Скоріше немає. Корисніше чи біле сухе вино напівсолодкого? Однозначно так. Тому, якщо є хороший привід «пропустити келишок», але немає бажання наносити сильного збитку своєму здоров’ю, віддайте перевагу «сухому» напою. Але і тут є своє «але». Червоний сухий виноградний напій явно корисніше білого товариша. Зате біле сухе вино не викликає алергії, а ось червоний алкогольний напій на це здатний.

Читайте також

  • Як приготувати розсипчастий плов?
  • Редис – калорійність, користь і шкода

Зате користь напою для гурманів важко переоцінити. Біле сухе вино допомагає розкривати яскраві нотки рибних страв, сирів і десертів. Благородний напій підкреслить смакові особливості вишуканий страв.

Користь білого сухого вина для жінок

Відомо, що алкоголь впливає згубно на людину, особливо від нього страждає організм жінки. При цьому, саме сухе біле вино вважається найбільш корисним алкогольним напоєм для представниць прекрасної статі. Його надмірне вживання здатне принести непоправної шкоди жіночому тілу, в тому числі і репродуктивної функції, але мізерні дози можуть бути навіть корисні.

Помірне вживання білого сухого виноградного напою здатне омолодити шкіру, зробити її більш пружною.

Допомагає даний напій жінкам впоратися з негативним впливом клімаксу. Вживання білого сухого вина поліпшить настрій.

Оскільки в білому сухому вині немає цукрів, його можна вживати жінкам, що стежить за своєю вагою. Напій навіть вважається корисним для схуднення. Але не будемо забувати, що напій розпалює апетит.

Жінки, напевно, практично всі продукти навчилися використовувати в косметичних цілях. Біле сухе вино вони теж «пустили в расход», і створюють на його основі різноманітні маски і лосьйони для шкіри.

Напій допомагає в’янучої шкірі виробляти колаген, тому він входить до складу домашніх масок, які допомагають позбутися целюліту, розгладити зморшки. Деякі жінки просто протирають обличчя ватним диском, змоченим в білому сухому вині. Ще виноробний продукт використовують в якості примочок для лікування шкірних захворювань.

Назви найкращих червоних і білих сухих вин

Французькі сухі червоні вина

  • Chateau de Chamirey, Mercurey Rouge з винограду Піно Нуар
  • «Moet & Chandon Nectar Imperial» з винограду Шардоне, Піно Нуар і Піно Меньє
  • Le «G» de Chateau Guiraud з винограду Совіньон Блан і Семільн

Італійські сухі червоні вина

  • Poggio all’Oro Brunello di Montalcino Riserva з винограду Брунелло
  • «Turmhof» Chardonnay з винограду Шардон
  • Masi, «Costasera» Amarone Classico з винограду Корвіна, Молінарі і Рондінелла

Португальські сухі червоні вина

  • Quinta do Crasto, «Crasto» з винограду Тінта бароко, Тінта Роріз і Туріга ФРАНСЕСА
  • Enoforum, «Alente Reserva» з винограду Аліканте, Трінкадейра і Арагонеш
  • Pegoes, Adega de Pegoes з винограду Шардоне, Антал Важ і Арінто

Українські сухі червоні вина

  • Usadba Divnomorskoe »Chardonnay з винограду Шардоне;
  • Winery Vedernikov, «Sibirkoviy» Oak Aged з винограду Сібірьковий
  • Abrau-Durso Gold, Brut з винограду Піно Нуар, Рислінг і Шардоне

Сухі червоні вина Німеччини

  • Burg Ravensburg, Spatburgunder з винограду Піно Нуар
  • A.Christmann, Konigsbach Riesling trocken з винограду Рислінг
  • Keller, «Cuvee -f-» з винограду Піно Нуар і Дорнфельдер

Грузинські сухі червоні вина

  • Teliani Valley, Saperavi з винограду Сапераві
  • Teliani Valley, «Mukuzani» з винограду Сапераві
  • Kindzmarauli Marani з винограду Кісі (червоне напівсолодке марочне вино)

Американські сухі білі і червоні вина (США)

  • Duckhorn Decoy Red Wine з винограду Мерло і Каберне Совіньон
  • Geyser Peak, Sauvignon Blanc з винограду Совіньон Блан
  • Cline, «Ancient Vines» Carignane з винограду Каріньяно

Іспанські сухі червоні вина

  • Adega Eidos, «Veigas de Padrinan» з винограду Альбаріньо
  • Muga, Blanco, Fermentado en Barrica з винограду Віура
  • Marques de Caceres, Crianza з винограду Темпранільо і Гарнача

Австралійські сухі червоні вина

  • «Fox Creek Vixen» з винограду Шираз, Каберне Фран і Каберне Совіньон
  • «Shadow’s Run» з винограду Шираз і Каберне Совіньон
  • Tyrrell’s Wines «Semillon Vat 1» з винограду Семильон

калорійність

Існує величезна кількість різних сортів вина, через що розібрати їх всіх просто неможливо. Однак порівняти солодке і напівсолодке, сухе і напівсухе, а також кілька найбільш популярних сортів представляється можливим.

Солодке і напівсолодке

Такі вина називають десертними. Своїй назві вони зобов’язані цукру, присутнього в їх складі в досить великій кількості. Він робить напій ароматним і дуже приємним на смак. Основними стравами, до яких подають такі вина, є різні солодощі, включаючи випічку, морозиво, фрукти. Іноді його використовують при приготуванні коктейлів.

На 100 г червоних десертних вин доводиться 140-170 кілокалорій. Процентна складова вуглеводів може доходити до позначки 5%, що викликано все тим же цукром. Якщо говорити про білому вині, то його калорійність значно нижче – 65-105 ккал.

Сухе і напівсухе


Низькокалорійні сухі і напівсухі вина вважаються більш корисними. У них присутня трохи більше корисних речовин, ніж в солодких варіантах. Вони дозволяють підвищити вироблення корисного холестерину, а також не мають негативного впливу на фігуру від цукру.

У сухих червоних вин мало калорій – вони варіюються від 65 до 100. Більша частина сортів містять близько 70 ккал. Таке ж біле вино містить приблизно 60 ккал. Вуглеводів в сухих винах всього лише 2%. У напівсухому вини калорійність зростає до 70-80 одиниць.

кріплене

Ця група вин називається лікерної. Її відмінність в тому, що вміст алкоголю штучно підвищено. Показники можуть досягати позначки 22%. Найбільш популярними серед цієї категорії є різні портвейни, хереси. У такого вина калорійність становить до 160 ккал, а в особливих випадках – до 350. Визначальним фактором тут є кількість цукру, доданого в напій, а також відсоток фортеці.

Як правильно вибрати напій і відрізнити його від підробки

При виборі зверніть увагу на місце. Оптимальним варіантом буде покупка в профільних магазинах.

Далі подивіться на цінник – продукт нижче 4-5 доларів не буде хорошої якості. Найчастіше це порошковий концентрат. Однак це не означає, що висока ціна обов’язково буде говорити про високу якість, вони теж можуть бути підроблені.

Обов’язково зверніть увагу на пляшку:

  • краще, якщо це скло, а не глиняна тара;
  • колекційне і марочне розливається в пляшки з темного скла, так воно захищається від сонячних променів;
  • якщо дата розливу на етикетці легко стирається, це підробка;
  • є фраза «спеціальний продукт», то це концентрат;
  • пробка повинна бути міцна, що не кришитися, без плям і цвілі.

Не забувайте про смакові якості вина. Смак повинен бути «гармонійним». Тобто повинні поєднуватися кислоти, цукор, спирт і танін так, щоб жоден їх компонентів не виділявся яскраво. Якщо якоїсь речовини занадто багато або, навпаки, його не вистачає, смак негармонійний, розладнаний.

Як визначити натуральне або підроблене вино

  1. Налийте напій в келих і додайте ложку харчової соди. Якщо вміст келиха посиніло, значить все в порядку, якщо колір не змінився, це синтетичний продукт.
  2. Капніть в келих пару крапель гліцерину. Якщо речовина опускається на дно і не змінює колір, значить ви придбали якісний продукт. Якщо неякісний – гліцерин змінить забарвлення на жовтий або червоний.
  3. Наберіть в глибоку тару воду, потім візьміть невеликий пухирець і налийте в нього вино. Затисніть отвір бульбашки пальцем, опустіть в тару з водою і переверніть, після приберіть палець. Якщо рідини змішуються – перед вами підробка.

Особливості технології приготування

Ті, хто не особливо обізнаний в особливостях приготування даного напою, вважають, що червоне вино роблять з темного винограду, а біле, відповідно, тільки з винограду світлих сортів.

Насправді це не так. Білий колір досягається за рахунок того, що його готують з винограду спеціальних сортів, без використання шкірки. Тому сама ягода може бути темного рожевого кольору, а сік з неї – практичний прозорий.

Відтінок готового напою варіюється в залежності від сорту винограду і деяких нюансів технології. Гарне біле вино прозоре, а колірна гамма може коливатися від світло-жовтого до бурштинового.

У наші дні більшість поціновувачів цього благородного напою віддають перевагу сухим винам. А скільки суперечок навколо себе збирає біле сухе вино: користь і шкода, відгуки позитивні і гнівні. Однозначно цей напій гідний більш пильної уваги.

Вплив на апетит


Сухе червоне вино відноситься до столових вин, тобто його вживають тільки з закускою. При виборі блюд, що подаються слід керуватися рекомендаціями: чим калорийнее блюдо, тим легшим має бути вино.

У будь-якому випадку енергетична цінність обіду або вечері визначається як сума калорійності вина і їжі. Якщо легкі види менш енергоємні, то кожні 100 грам шашлику або смаженої свинини здатні додати в ваш організм від 300 до 500 ккал.

Слід також мати на увазі, що сухе вино діє частково і як аперитив, підвищуючи апетит. Кількість вироблюваних травних соків збільшується, і мозок замість сигналу про насичення повідомить: «Можу осилити ще стільки ж, дуже смачно, вперед!». Тому навіть при вживанні пляшки напою з низькокалорійних сортів слід оцінювати, скільки в подається закусці енергії і дотримуватися помірності в їжі.

Іноді для зниження калорійності випитого вина і, відповідно, з’їденої закуски рекомендують розбавляти вино водою (кип’яченою або питною) в співвідношенні 1: 3. Для гостей, які дотримуються такого правила, на стіл ставлять глечик з водою.

Чому варто пити вино ввечері?

Часто рекомендують випивати червоне вино саме за вечерею. Чому? Виявляється, воно має заспокійливу дію. Тобто келих цього напою перед сном допомагає привести нервову систему в порядок. Також варто відзначити, що вино допомагає налагодити сон, тому люди, які страждають від безсоння або інших порушень режиму сну, можуть взяти цей прийом на озброєння.

Однак в даному випадку також варто пам’ятати про дозу. Благотворно впливає напій, коли він випитий в невеликій кількості. Так, оптимальною вважається доза в сто мілілітрів.

Рейтинг кращих білих солодких і напівсолодких вин

Складно виділити кращі напої серед різноманіття сортів, країн-виробників. Складемо рейтинг кращих солодких і напівсолодких нектарів, виходячи із сорту винограду, що використовується при виробництві:

  1. Представники “Шардоне”: вино напівсолодке Askania і солодке TBA № 9 Chardonnay Nouvelle Vague. Смак залежить від регіону вирощування ягоди і догляду за нею. Молодий продукт володіє квітковим смаком.
  2. “Рислінг” – німецький сорт ягоди, невибагливий і стійкий до дії низьких температур. Назви напоїв: солодке Dr. L, Urziger Wurzgarten, Dr. L, Bernkasteler Lay Riesling Kabinett і напівсолодке Riesling Scharzhofberger Auslese GK № 10 Gold Capsule. Молоді напої з цього винограду пахнуть геранню, грушами і яблуками. Витримане світле вино насичене смаком родзинок і кураги.
  3. Вина з “Совіньон блан” – солодке Chateau Rieussec, Chateau Lafaurie-Peyraguey, Chateau Doisy-Daene і напівсолодке Chateau Mukhrani Sauvignon Blanc, Golitsyn Wines, El Paso. Виноград родом з Франції, готовий напій відрізняється фруктовим смаком з кислинкою. “Совіньон блан” вирощується також в Німеччині, Південній Африці і Новозеландія.
  4. Алкоголь з мускату з насиченим, маслянистим смаком. Поширений в Молдавії, Україні. Популярні представники: солодке Ats Cuvee, Late Harvest, Aszu 5 Puttonyos і напівсолодке Colinele Moldovei, Pearl of Massandra, Omega Bay.
  5. “Гевюрцтраминер” – примхливий сорт винограду з насиченим смаком і пряним ароматом. Вирощується в Німеччині, Австрії, США та Канаді. Представники: солодке Frankstein, Selection de Grains Nobles, Gewurztraminer Selection de Grains Nobles AOC і
  6. Напівсолодке Les Princes Abbes, Antares, Stamp. Готовий нектар має смак імбиру, лічі та троянди.

Культура вживання

Біле сухе вино – це завжди смачно, корисно і красиво. У середземноморських країнах вживання напою є цілий ритуал. Легкий смак такого алкоголю добре поєднується з будь-якими стравами. Але ідеальним варіантом стануть сири, риба, нежирне м’ясо. Фрукти і овочеві закуски теж чудово гармонують з білими винами.

Букет напою в основному залежить від сорту сировини, з якого він виготовлений. Багато цінителів воліють сухе біле вино, яке вироблене з винограду певних сортів:

  1. Рислінг. Вина з плодів цього сорту – справжня гордість Німеччини. Тут їх люблять не менше, ніж знаменитий пінний напій. У букеті такого алкоголю можна вловити яблучні нотки. Рислінг також виробляють виноробні компанії Австрії, США та Аргентини. Особливо цікаво австрійське вино, яке має солонуватий присмак і ідеально поєднується з дарами моря.
  2. Шардоне – класичний сорт родом з Бургундії з вираженими цитрусовими нотками. Як кажуть досвідчені дегустатори, якщо вживати його правильно, то спочатку відчувається аромат зимової свіжості. Виникає відчуття, що вино тільки принесли з морозу. І тільки після кількох ковтків можна оцінити всю повноту його смаку. До напою найкраще подати м’ясо птиці, гриби або делікатеси японської кухні.
  3. Мускат. Кращий виноград цього сорту вирощують в середземноморських країнах, а також в Криму. Напої з ароматних плодів люблять за приємні квіткові нотки. Мускат добре поєднується з печивом, бісквітами, канапе з нежирним сиром.
  4. Совіньон Блан. Цей сорт отримав популярність завдяки багатій гамі ароматів. У ній можна помітити пряні, фруктові, квіткові, трав’яні нотки. Такі вина виробляються в багатьох країнах світу: в середземноморському регіоні, Чилі, Новій Зеландії, ПАР. Подавати їх рекомендується з рибою або гострим сиром.

Так як біле сухе вино відноситься до столових, без закуски його пити не прийнято. Щоб отримати справжнє задоволення від процесу, варто звернути увагу і на посуд. Найкраще для напою підходять прозорі фужери на тонкій ніжці. Декор на келихах ні до чого: він заважає милуватися красою вина. Наповнюють їх на дві третини, а п’ють божественний нектар невеликими ковтками.

Як вибрати біле вино і як його зберігати?

Біле вино дійсно надає сприятливу дію на організм, але при дотриманні двох умов: поміркованості і натуральності напою.

При покупці керуйтеся наступним правилами:

  • Ніколи не купуйте вино в маленьких неспеціалізованих магазинчиках по сусідству. По-перше, там ви не знайдете дійсно хорошого алкоголю. По-друге, ризик купити підробку в таких місцях зростає в рази.
  • Подивіться на етикетку і залиште осторонь яскраві кричущі упаковки. Якісні виробники вибирають лаконічні кольори для своїх етикеток.
  • На пляшці повинна бути вказана адреса, де вироблений алкоголь і дата збору врожаю.
  • Переверніть пляшку і поверніть в початкове положення. Піднесіть до яскравого світла і подивіться, наскільки швидко осад виявиться на дні. Чим швидше це трапиться, тим більш якісну продукцію ви тримаєте в руках.
  • Пробка не повинна мати сумнівний вид. Якщо вона всохла, пішла всередину або навпаки вилазить назовні – товар зберігався неправильно або були порушені технології виробництва.

Користь і корисні властивості білого вина

У те, що біле вино корисно для організму, вірили ще наші далекі предки, це вдалося підтвердити і сучасним ученим. Природно благотворну дію даного напою пояснюється наявністю в ньому цінних речовин. Склад білого вина багатий ефірними маслами, в нього входять вітаміни С, РР, В, безліч мікроелементів, до речі, навіть таких які відсутні в соку винограду. У невеликих кількостях є в ньому антиоксиданти, органічні кислоти, гідріксітірасол і багато інші корисні компоненти.

Біле вино складається на вісімдесят відсотків з води, причому води з ягід і фруктів. Ця рідина, природно структурована, тому для людини максимально корисна.

Біле вино знищує багато вірусів і бактерії, вважається, що якщо його зовсім небагато додати в звичайну воду, всього через годину вона стане обеззараженной. Потрапляючи в шлунок, цей напій підвищує опірність організму вірусних хвороб, пов’язує, а потім і виводить токсини і шлаки.

Користь вина для здоров’я полягає і в його сприятливий вплив на серцево-судинну систему . При регулярному споживанні напою, але тільки в невеликих дозах, знижується рівень холестерину, зміцнюються стінки судин і серцевий м’яз, істотно знижуються ризики виникнення хвороб серця. Крім того біле вино допоможе в лікуванні хвороб дихальної системи, що міститься в ньому кофеїнова кислота, добре розріджує мокротиння і полегшує його відходження. Воно буде корисно при бронхітах, запаленні легенів і туберкульозі.

Креветки – користь, шкода і калорійність

Органічні кислоти, що входять до складу вина, покращують обмін речовин, нормалізують кислотність шлунка, сприяють кращому перетравленню їжі і засвоєнню амінокислот з білкової їжі.

Антиоксиданти, наявні в білому вині, засвоюються організмом краще, ніж ті, що містяться в червоному. Ці речовини ефективно борються з радіонуклідами і уповільнюють старіння . Вино має ще й ноотропні властивості – в результаті його вживання, поліпшується пам’ять, мислення і сприйняття. Завдяки позитивному впливу на судини мозку, напій знижує ймовірність виникнення хвороби Альцгеймера, допоможе запобігти він і розвиток катаракти.

Особливо велика користь білого сухого вина, оскільки в ньому дуже низький відсоток вмісту цукру. Воно чудово втамовує спрагу, при регулярному споживанні сприяє виведенню з суглобів солі і позбавлення від ниркових каменів. Розведений водою напій допоможе в лікуванні проносу, а охолоджений допоможе позбутися від нудоти і навіть блювання. Їм можна обполіскувати волосся, в результаті локони стануть шовковистим і блискучим. Благотворно впливає вино і на шкірні покриви. Його рекомендують використовувати як тонік або в якості основного компонента домашніх масок, в цьому випадку воно допоможе освітлити шкіру і продовжить її молодість. Народна медицина нерідко застосовує біле вино для лікування екземи пролежнів та інших шкірних захворювань.

Можна використовувати біле вино і для схуднення . У ньому присутні такі унікальні речовини як гідроксітірасол і тірасол. Вони впливають на енергетичні центри клітин і змушують їх більш активно використовувати жирові запаси, в результаті люди стають енергійніше і стрункішою.

Як вибрати гарне червоне вино

Сьогодні замість якісного хорошого вина можна придбати його сурогат, створений з порошку. Найчастіше підробляють солодкі і напівсолодкі вина, якість яких в першу чергу можна визначити за їх кольором – наявність помаранчевих відтінків повинно відразу насторожувати, бо це одна з ознак низької якості. На стінках келиха до цього червоним вином повинні утворюватися так звані гліцеринові ніжки, які свідчать про натуральність хмільного напою. Підробити сухе вино складніше, тому найчастіше в його якості можна не сумніватися.

Корисні рецепти з вином

Вино надає стравам пікантність, робить їх більш аппеіттнимі і смачними.

Чорнослив з горіхами в вині

Ретельно промити 500 г чорносливу без кісточок, очистити 200 грамів волоських горіхів і розділити їх ядра на 4 частини. Акуратно покласти ядерця всередину чорносливу, покласти його в жароміцний посуд, додати 200 грамів цукру і залити 500 мл червоного вина. Поставити посуд в духовку, розігріту до 160 градусів, на 1 годину, після чого залишити настоюватися на всю ніч.

Кращі червоні сухі вина

4500 – приблизно стільки сортів червоного сухого вина налічується в світі. Вражає. Більшість з них, звичайно, не варті того, щоб витрачати на них свої гроші і час. Але не дізнавшись смак червоного сухого Каберне Совіньон, Шираз або Піно Нуар – подумайте, чи не будуть мучити вас жалю на схилі останніх днів життя?

Яким повинен бути колір хорошого червоного сухого вина?

Почнемо з того, який колір вина повинен насторожити.

Каламутність напою – перша ознака того, що вино або зіпсувався, або переживає передчасну смерть (і таке теж буває!), Або виробник використовував поганий виноград, не гребуючи навіть гнилими ягодами.

  • глибокий, яскравий колір вина свідчить про хорошу якість врожаю;
  • пурпурний, гранатовий, темно-рубіновий, фіолетовий або вишневий відтінок говорить про молодість сухого вина;
  • світліші напої, наприклад, помаранчеві з вінцем відтінку охри – зрілі і гармонійні (але, якщо жовтуватий вінець з’явився у недовго живе вина – це перша ознака того, що вино зів’яло).

Хороші вина до 700 гривень

1 “Tinajas” Carmenere Reserva 700 грн.

Цей кандидат вважається кращим в своїй ціновій категорії, в ньому відмінно поєднуються легкість і приємна кислинка. У смаку відчуваються ноти червоної смородини і трав, які добре поєднуються з м’ясними стравами. Рекомендуємо, досить непогане вино.

2 “Trapiche” Cabernet Sauvignon 540 грн.

Це вино не раз нагороджувалася званням кращого. Доброзичливий і м’який смак, приємний пряний аромат прекрасно поєднується зі стейком, м’ясом-гриль, випічкою і звареними овочами.

3 “Campo Viejo” Tempranillo 700 грн.

За таку суму придбати такий простий і ароматний напій – найвигідніша угода. Відчуваються нотки чорниці та мармеладу. Сам букет збалансований так, що він відчувається без особливої ​​кислотності.

4 “Valentin” Parellada, Catalunya DO 690 грн.

Поєднання двох сортів італійського винограду Гарнача Бланка і Парельяда призвело до появи сухого і елегантного букета, з особливими відтінками дозрілих фруктів. Рекомендується пити тільки зі стравами з риби.

5 “Conti Serristori” Chianti DOCG 700 грн.

Це вино хороше для вживання на кожен день, його історія починається ще з 14 століття. Гордість свого регіону, показує відмінний збалансований смак з легкою кислинкою. Його добре поєднувати з м’ясними закусками і пастою.

калькулятор продукту

Харчова цінність
Розмір порції (г)

Зміст в порції % Від норми
калорії 68 кКал -%
білки 0.2 г -%
жири 0 г -%
вуглеводи 0.3 г -%
Харчові волокна 0 г -%
вода 0 г -%

Перейти до щоденника харчування
БАЛАНС нутрієнтів
Більшість продуктів не може містити повний набір вітамінів і мінералів. Тому важливо вживати в їжу разннообразние продукти, щоб заповнювати потреби організму у вітамінах і мінералах.

Дізнатися вміст вітамінів і мінералів в своєму меню

Протипоказання


зберігання вина

Незважаючи на безліч плюсів помірного і регулярного вживання, сухе червоне вино приносить як користь, так і шкоду. Практично будь-який продукт, навіть самий натуральний, може викликати індивідуальну непереносимість. Тому при бажанні використовувати вино як панацею від безлічі недуг, консультація медичного фахівця з цього приводу строго обов’язкове.

Вино – це алкогольний напій, а алкоголь несумісний з гострими формами будь-яких хвороб. Крім усього, це серйозний алерген. При цукровому діабеті, хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, подагрі алкоголь особливо небезпечний.

Спадковий алкоголізм також є серйозним приводом для відмови від вживання вина. Зловживання негативно позначаться на психічному здоров’ї, викликаючи фізичну залежність від спиртних напоїв. Не виключені й проблеми з безсонням.

При рясних «узливаннях» порушиться робота серця і печінки, можуть виникнути онкологічні ускладнення ротової порожнини і стравоходу, можливі напади мігрені.

Окремо стоїть тема «вагітність, лактація і алкоголь». Деякі лікарі не заперечують проти одного-двох келихів для зняття напруги м’язів матки, але в кожному конкретному випадку рішення приймає лікуючий гінеколог. А під час вигодовування протипоказаний будь-який алкоголь!

Спірними залишаються і міркування про корисність вина при внутрішньоутробному розвитку дитини. Ніякої доказової бази і клінічних досліджень немає, і швидше за все – бути не може. Тому краще всього під час вагітності та лактації відмовитися від будь-якого алкоголю, ну хіба що крім додавання його в ванну для проведення домашніх SPA-процедур.

Так що ж більше – користі чи шкоди – від вживання вина?

Відзначимо ще раз: все залежить від того, якої якості вживається винний продукт, в якій кількості і з якою регулярністю. І для чоловіків, і для жінок рекомендується тільки високопробний алкоголь. Вино з концентратів, або вироблене з порушенням технологічного циклу, так само як і перевищення розумних доз – не принесе очікуваної користі, а можливо і зашкодить здоров’ю.

Розподіл вин на групи за змістом спирту

Основна риса будь-якого алкогольного напою – присутність в ньому етилового спирту. Саме його наявність і забезпечує ефект сп’яніння. Настрій людини, яка зробила всього лише кілька ковтків, швидко поліпшується за рахунок зміни гормонального фону. Однак саме спирт, на думку медиків, і являє собою основну небезпеку для здоров’я людини. Через вміст етанолу вино складно назвати корисним напоєм. Ця речовина швидко розподіляється по всьому організму, що призводить до небажаних наслідків.


У людей, які регулярно вживають алкоголь, нерідко діагностуються патології серця і судин, шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок. Істотно страждає і нервова система. При руйнуванні клітин головного мозку розвиваються проблеми з пам’яттю, знижуються інтелектуальні здібності.

Ідеальний варіант, з точки зору медичних працівників, – повна відмова від алкоголю, проте в реальному житті практично кожен випиває хоча б невелику кількість напоїв з градусом. Вино цінується багатьма за вишуканий смак і легкість вживання. Крім цього, деякі його види можуть принести користь. Однак вибирати напій потрібно з розумом, звертаючи увагу на його міцність.

З огляду на, що етиловий спирт шкідливий, найкраще пити вина з мінімальним його змістом. Це так звані столові сорти. Фахівці також називають їх натуральними. При їх виробництві йде процес спиртового бродіння, проте штучний етанол не вводиться в готовий напій. Саме такі вина вважаються найбільш корисними. Концентрація спирту в них коливається від 8,5 до 15%.

Існує і інша група вин, яка відрізняється великою шкодою для організму людини. Це так звані кріплені, або спеціальні, напої. В процесі виробництва до продукту на основі винограду і цукру додають чистий етиловий спирт, тим самим збільшуючи міцність.

Медики не радять пити кріплені вина, так як вони традиційно вважаються найбільш шкідливими. Якщо ж людина вибирає саме таку продукцію, то слід знизити загальний обсяг рідини, що випивається, а також збільшити кількість закусок до неї.

Застосування білого вина в косметології

Використовувати вино в косметології почали давно. У стародавньому Єгипті вірили, що воно має цілющі властивості і здатне зберігати молодість на довгі роки. Красуні вважали винні ванни корисними, активно їх приймали і вмивалися напоєм обличчя. Старі народні рецепти збереглися донині і користуються великою популярністю не тільки серед жінок, а й серед чоловіків.

Корисна властивість винотерапии полягає в захисті клітин колагену від старіння. Справа в тому, що антиоксиданти швидко проникають в дерму і благотворно впливають на обмінні процеси, активно виробляючи еластин. Це дозволяє шкірі придбати пружність і сприяє зовнішньому омолодженню. З вина роблять компреси, примочки, обгортання, додають його в скраби. Для особи найбільшу користь приносить біле напівсухе і сухе вино, так як воно не викликає алергічних реакцій і діє щадним чином. Незважаючи на всю різноманітність процедур, найпопулярнішою і корисною вважається омолоджує винна ванна. Гаряча вода в поєднанні з міцним напоєм має властивість розганяти кров, покращувати кровообіг і сприяє повному розслабленню після трудового дня.

З чим поєднується біле вино? Кращі гастрономічні поєднання

Порада: перш ніж подавати біле напівсухе вино, його потрібно охолодити до дванадцяти градусів.

Після цього перевірте, чи є у вас келихи-тюльпани – саме в такому посуді прийнято насолоджуватися таким благородним напоєм як біле вино.

Якщо ви хочете порадувати своїх гостей марочним білим вином, то включіть уяву і скористайтеся нашими гастрономічними порадами:

  1. Стандартний безпрограшний варіант для цього виду алкоголю – сир, білий хліб і фрукти.

  2. Для тих, хто любить готувати щось незвичайне і вражати гостей – до солодкого білого вина можна приготувати цибульний суп. Зверніть увагу на сирне фондю – страва має ніжну текстуру, що не буде перебивати смакову сенсорну систему.
  3. В якості швидкої і легкої закуски можна використовувати різні види пасти, наприклад, Дор Блю. Її подають на тарталетках або крекерах.
  4. Якщо подається сухий вид напою, то його прийнято пробувати разом з білою рибою і іншими дарами моря. Для напівсолодких видів приготуйте сорбет з фруктів і булочки. Міцні сорти прийнято вживати з замороженими фруктами.

Важливо! Ні в якому разі не подавайте такі продукти: горіхи, салати, заправлені оцтом, жирні види м’яса, мариновані морепродукти, гострі спеції, мандарини, лимони, грейпфрути. Ці продукти зведуть нанівець весь багатий смак, зроблять його гірким і залишать неприємний післясмак.

Рецепт домашнього білого вина

Домашнє біле вино, як правило, готують з винограду білих видів, наприклад, Аліготе або Рислінг.

Відгуки


Регіна, 28 років: «Ми з чоловіком дуже любимо сухе біле вино і часто його купуємо. Зловживати ним не варто, але лише один келих розслабляє і покращує настрій. До речі, хороше вино навіть тиск нормалізує. Але вибирайте уважно, від дешевих сурогатів одна шкода ».

Лариса, 36 років: «Обожнюю біле сухе вино, особливо Шардоне. У нього така приємна кислинка, відмінно поєднується з фруктами і сирами. Якщо потрібен легкий напій до свята – немає нічого кращого ».

Антон, 31 рік: «Подобається смак білого вина, але довелося від нього відмовитися через гастриту. Звичайно, користі від цього напою чимало, але доводиться звертати увагу і на протипоказання. При підвищеній кислотності, як у мене, краще вибрати що-небудь інше ».

Харчова цінність і калорійність білого вина

Харчова цінність на 100 грам білого вина становить:

калорійність білки жири вуглеводи
солодке 100 кКал 0,2 г 0% 8 г
напівсолодке 88 кКал 0,2 г 0% 5 г
напівсухе 78 кКал 0,3 г 0% 2,5 г
сухе 65 кКал 0,2 г 0% 0,3 г

Енергетична цінність сортів

Дієтологи основним мірилом цінності вина вважають його калорійність. Кількість енергії, що надійшла в організм з цим напоєм, залежить від вмісту в ньому цукру, рівня фортеці (процентний вміст спирту, який утворюється в процесі натурального бродіння) і кількості випитого.

Скільки червоного вина можна випивати в добу без шкоди для здоров’я

Щоб вино приносило тільки користь, пити його потрібно в міру, яка становить один келих обсягом двісті грамів. Зловживати цим чудовим напоєм не варто, тому що будь-який алкоголь, якщо його пити довго і багато, руйнує нервову систему, печінку і підшлункову залозу.

Як правильно подавати і вживати

Культура пиття – це складний і важливий процес. Перед тим як приступити до трапези, слід приділити увагу кількох порад:

  • підготовка: візьміть спеціальні келихи довгастої форми, розширюються внизу і звужуються догори;
  • температурний режим: подавати при 12-14 градусах;
  • черговість: спочатку молоде, потім старе, спочатку біле, потім червоне, спочатку сухе, потім солодке;
  • подача: оберніть горлечко пляшки серветкою, пляшку тримайте за низ; горлечко пляшки і келих не повинні стикатися, а келих наповнюється приблизно на одну третину. При питво потрібно робити невеликі повільні глотки.

Для того щоб правильно встановити смак, спершу пригубити трохи, але не ковтайте, потримайте в роті. Визначте співвідношення складових. Далі йде зіткнення зі всією поверхнею язика. Щоб розкрити смак, потрібно втягнути трохи повітря, злегка відкривши рот. Щоб вловити аромат, зробіть наступне:

  1. Взявши келих, кілька разів піднесіть і віддаліть його від носа.
  2. Вловивши аромат, легко збовтайте в келиху, щоб запустити кисень і дозволити букету розкритися.
  3. Після можете взяти трохи вина в рот, але не ковтати відразу, а покатати його на мові і впустити ще трохи повітря. Так ви дозволите букету розкритися у вас в роті.

Чи знаєте ви? Книга Петера Бормана «Коктейлі з усього світу» дає вичерпну інформацію щодо напоїв, культури пиття і варіацій коктейлів.

Де ховається небезпека?

Навіть біле сухе вино, користь і шкода якого викликають найменшу кількість суперечок і розбіжностей, є алкогольним напоєм. А значить, тривалий і надмірне його вживання обов’язково негативно позначиться на функції печінки. А якщо віддавати перевагу не сухому вину, а напівсолодкому, то висока ймовірність проблем з засвоєнням глюкози, що може привести до цукрового діабету.

Вино для представниць прекрасної статі: чи є плюси?

Чим корисне червоне вино для жінок? Виявляється, вживання якісного напою допомагає з однією серйозною проблемою, а саме запобігає появі раку молочної залози. Від цього захворювання з кожним роком страждає все більша кількість жінок.

Справа в тому, що червоне вино знижує рівень естрогену в період менопаузи, підвищуючи рівень тестостерону. Це і призводить до того, що ризик виникнення захворювання знижується. Парадокс же всієї це ситуації в тому, що всі інші спиртні і алкогольні напої навпаки, підвищують розвиток онкологічних захворювань, а червоне вино є приємним винятком.

Також вина червоних сортів рекомендують пити, щоб налагодити процес кровотворення. Особливо це актуально в періоди рясних менструацій. Рекомендується для цього продукція сорту Сапераві.

Вина з різним вмістом цукру


Спирт – не єдиний інгредієнт алкогольних напоїв, який може завдати шкоди здоров’ю людини. У будь-якому вини обов’язково присутній ще один компонент – цукор. Він потрібен для нормального перебігу процесів бродіння, так як злучити джерелом їжі для дріжджів, присутніх на ягодах винограду.

Надлишок цукру в організмі людини призводить до небажаних наслідків. Саме через це відбуваються збої в роботі ендокринної системи, що тягнуть за собою небезпечні патології. Одним з таких захворювань є цукровий діабет.

Крім цього, надлишок цукру сприяє появі зайвої ваги. Якщо організму не потрібна така велика кількість простих вуглеводів, то вони трансформуються в жир і відкладаються в підшкірну клітковину в якості запасного речовини і резервного джерела енергії.

Виходячи з перерахованих небезпек вживання простих вуглеводів, можна зробити висновок, що корисніше вживати вина з мінімальним вмістом цукру. Прочитати інформацію про кількість цього інгредієнта можна на етикетці пляшки. Примітно, що простих вуглеводів набагато менше в натуральних винах, так як в цьому випадку при виробництві не потрібно перебивати зайву гіркоту спирту.

Розділити все столові, або натуральні, сорти можна на 4 групи:

  • сухі вина;
  • напівсухі вина;
  • напівсолодкі вина;
  • солодкі вина.

Всі перераховані сорти напоїв мають свої особливості виробництва. Так, в готовому сухому вині мінімальна кількість цукру, тому що він повністю витрачається на процес бродіння. Зазвичай в такому напої міститься не більше 4 грамів простих вуглеводів на літр рідини.


Рекордсменом же за змістом цукру є солодке вино. Там концентрація цього інгредієнта стартує з позначки 45 г / л, але на практиці піднімається набагато вище.

Сухі та напівсухі вина містять мінімум цукру, тому вважаються більш корисними, ніж кріплені. В останніх більше спирту, а, отже, вище їх солодкість для збереження нормальних смакових якостей. Так, в деяких лікерних винах концентрація цукру може досягати 300 г / л.

Звичайні ж десертні вина також містять багато простих вуглеводів. Концентрація цукру в них коливається від 160 до 200 г / л. Часте їх вживання може призвести до проблем зі здоров’ям, тому від них краще відмовитися на користь натуральних вин або безалкогольних напоїв.

У всьому потрібна міра!

У якій кількості варто випивати червоне вино, щоб не завдати організму шкоди? У досить скромному. Тобто якщо мова йде про келих вина за вечерею, то варто обмежитися саме цією кількістю напою.

Прийнято вважати за одну порцію вина сто двадцять мілілітрів. Жінкам дозволяється тільки одна порція напою в день, інакше шкоди від алкоголю переважить всю користь вина. Чоловікам пощастило трохи більше, їм дозволено дві порції. Однак також краще обмежитися одним келихом.

Інші варіанти вживання

Можна поєднувати в коктейлях і навіть використовувати в деяких видах соусів. Популярністю користуються м’який, трохи кислуватий коктейль «Спрітц», солодкий «Белліні» з яскраво вираженим смаком, освіжаючий слабоалкогольний «Карлосс», коктейль з м’ятними нотками «Бабине літо».

Також ви можете зробити «Сангрію», замінивши поширений рецепт з червоним вином на біле.

Правила вибору та зберігання білого вина

У позитивному впливі білого вина, яке вживається в помірних кількостях, немає ніяких сумнівів. Однак дійсно корисно буде лише якісне натуральне вино. Купувати подібні напої найкраще в спеціалізованих винних магазинах. Купуючи їх в інших торгових точках, щоб не помилитися у виборі варто звертати увагу на деякі нюанси.

Як вибрати біле вино

  • Хороші виноробні заводи не використовують в дизайні етикеток більше трьох кольорів, тому яскравим, таким, що впадає в очі наклейкам краще не довіряти.
  • На етикетці, що знаходиться на звороті пляшки, обов’язково повинна бути вказана адреса заводу-виробника, а також його представника в регіоні.
  • Етикетка навколишнє горлечка, зазвичай, містить інформацію про те, в якому році був зібраний урожай винограду.
  • Струсіть пляшку і переконайтеся, що у вині немає білого осаду, який утворюється при неправильному зберіганні або з часом.
  • Пробка в шийці повинна «сидіти» на рівні скляних стінок. Просіла пробка, швидше за все, всохла, тому в пляшку міг потрапити згубний для білого вина повітря. Випирає пробка – є свідченням підвищеного тиску в пляшці, яке виникло через неправильне зберігання.

Масала чай – склад, користь і шкода індійського чаю

Як зберігати вино

Вино дуже примхливий напій, який не любить ні холоду, ні спеки. Ідеальна температура для білого вина – 10-13 градусів. Однак якщо ви плануєте зберігати напій недовго – від кількох тижнів до року, просто помістіть його в місце, захищене від високих температур і світла. Для більш тривалого зберігання білого вина, наприклад, якщо ви бажаєте створити колекцію, варто обзавестися спеціальним винним холодильником. Такий прилад забезпечить ідеальну температуру, вологість, розташування пляшок і вентиляцію, вбереже напій від світла і вібрації.

Як зберігати відкрите вино

Вино можна зберігати дуже довго, але варто відкрити пляшку, як термін його придатності істотно зменшується. Це пов’язано з тим, що кисень при попаданні в вино запускає процеси окислення, в результаті чого напій псується. Білі вина після відкриття не можна зберігати більше трьох днів, ігристі – більше доби. Трохи продовжити термін придатності вина, можна помістивши його в холодильник. Також цього можна домогтися, якщо закрити пляшку вакуумної пробкою або перелити напій в пляшку, що має менший розмір, в такому випадку в ємності не повинно залишитися повітря, тобто вино її має заповнювати до самого верху.

Related posts

Leave a Comment